Ce riști dacă nu anunți DSP că ai COVID
Până azi, 11 iunie, 1.079.530 de români au fost confirmați cu SARS-CoV-2. Este vorba despre cazurile oficiale, din bazele de date ale Direcțiilor de Sănătate Publică. În realitate, numărul persoanelor infectate este mult mai mare. Este vorba despre cei care își fac acasă teste rapide și nu anunță DSP, sau de cei care, asimptomatici fiind, nu știu că au boala, dar descoperă ulterior că au anticorpi.
Toți aceștia din urmă nu vor primi certificate COVID care să ateste că au trecut prin boală. Prin urmare, dacă nu sunt vaccinați, nu se vor putea bucura de anumite beneficii, precum călătorii în străinătate fără carantină și fără bani dați pe teste COVID, sau intrări la spectacole, restaurante, nunți, botezuri și alte evenimente publice.
Nu ai fost luat în evidențele DSP, nu te vei bucura de anumite libertăți
Persoanele care au avut coronavirus și s-au tratat acasă pot beneficia de „pașaportul COVID” doar dacă au fost luați în evidența DSP-urilor. „De obicei, când te tratai acasă și aveai simptome, sunai la DSP și te lua în evidență, deci exista acea procedură. Nu pot fi incluse decât persoanele care sunt în baza de date. Dar dacă sunt persoane care au trecut prin boală și nu știu, atunci ele nu pot fi introduse ulterior în baza de date. Oricum, pentru toată lumea, soluția cea mai simplă este vaccinarea”, a explicat premierul Florin Cîțu într-o conferință de presă.