Revoltă pe rețelele sociale după ce mai mulți români s-au trezit cu poliția la ușă, din cauza unor postări pe Facebook

Sâmbătă seara, mai mulți români au fost surprinși de vizitele poliției la domiciliu sau de apeluri telefonice, fiind acuzați de propagandă electorală pe rețelele sociale. Situația a stârnit o reacție intensă atât în mediul online, cât și în rândul partidelor politice. Postările au fost detectate cu o aplicație de inteligență artificială.

Acuzații de intimidare și cenzură

USR a fost primul partid care a semnalat public incidentul, acuzând Ministerul de Interne și Poliția Română că acționează abuziv pentru a „intimida alegătorii” și a „cenzura internetul”.

Foto cu caracter ilustrativ. Sursă foto: Facebook/Poliția Capitalei
Foto cu caracter ilustrativ. Sursă foto: Facebook/Poliția Capitalei

Conform acestora, mai mulți membri și simpatizanți ai partidului, dar și cetățeni fără afiliere politică, au fost sancționați sau avertizați pentru postări care exprimau opinii despre candidați sau preferințe de vot.

Un exemplu concret este cel al unei membre USR din Timișoara, care a fost sancționată după ce a distribuit o postare a unui europarlamentar al partidului, scrie HotNews.

 Alte cazuri similare au fost raportate în Brașov și București. În unele situații, polițiștii au sunat părinții celor vizați, solicitând eliminarea postărilor „ilegale”.

Cum justifică Poliția Română

Într-un comunicat oficial, Poliția Română a explicat că rețelele sociale sunt considerate spațiu public, iar propagarea mesajelor electorale după încheierea campaniei este o contravenție, conform legii.

Campania electorală s-a încheiat sâmbătă, la ora 7:00, iar încălcarea regulilor poate fi sancționată cu amenzi între 1.500 și 4.500 de lei.

Mai mult, autoritățile au declarat că utilizarea unei aplicații bazate pe inteligență artificială a permis detectarea automată a postărilor suspecte.

Totuși, această practică a ridicat îngrijorări legate de supravegherea digitală și respectarea drepturilor fundamentale.

Reacții în mediul online

Românii afectați de aceste măsuri au început să posteze mărturii pe rețelele sociale, inclusiv videoclipuri în care povestesc experiențele avute.

Un cetățean a relatat că polițiștii l-au obligat să dea o declarație, urmând să primească răspunsul prin poștă.

Utilizatorii online și-au exprimat indignarea în multe postări pe rețelele sociale și spun că astfel de acțiuni reprezintă o formă de intimidare care limitează libertatea de exprimare.

În Brașov, o femeie a primit un telefon din partea Poliției Române în care i s-a cerut ca fiul ei să își șteargă postarea pe Facebook în caz contrar va primi o amendă de 4.500 lei și vor veni la ea acasă dacă nu șterge postările de pe TikTok. Convorbirea a fost postată pe rețeaua socială Tik-Tok.

Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton la cocertul de colinde profimedia 0943694573 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
dadasda jpg
anna donelli calugarita captura video jpg
bătrâni  foto   Shutterstock jpg
lumanari parfumate istock jpg
revolutia Portocalie Ucraina, foto wikimedia jpg
image png
Ambalaje non SGR jpg
rsz carte   shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net