Ce să faci dacă nu ai primit cardul de sănătate
De la 1 ianuarie 2015, ar trebui să ne prezentăm la medic doar cu cardul de sănătate, act fără de care nu am mai putea să beneficiem de servicii medicale. Din păcate, distribuirea cardului nu s-a încheiat, deşi mai sunt doar câteva zile lucrătoare până la sfârşitul anului.
Cardul naţional de sănătate dovedeşte calitatea de asigurat a fiecărui român angajat. Teoretic, acesta va intra în vigoare, la 1 ianuarie 2015. Practic, nu e sigur, deoarece, deocamdată, nu toţi asiguraţii au primit cardul. Circa 12,5 milioane de carduri au fost distribuite, până în prezent. Potrivit Poştei Române, cea care se ocupă de distribuirea cardului, 800.000 de carduri au fost trimise către casele de asigurări de sănătate, întrucât posesorii lor fie nu au fost găsiţi acasă de poştaş, fie nu s-au prezentat la oficiul poştal pentru a-l ridica. Alte 200.000 de carduri se află în circuitul Poştei, adică în curs de distribuire. Potrivit Poştei Române, ritmul de distribuţie, la nivel naţional, a fost de peste 28.000 de carduri pe zi. „Dacă nu se încheie distribuirea tuturor cardurilor până la 1 ianuarie 2015, atunci se va amâna intrarea acestuia în vigoare”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Mihaela Tănase.
S-au distribuit peste 12,5 milioane de bucăţi Potrivit acesteia, persoanele care nu au fost găsite acasă de poştaş pentru a li se înmâna cardul şi nici nu au ajuns la Poştă ca să-l ridice, vor primi cardul de la medicul de familie. „Dacă posesorul cardului nu a putut fi contactat, Poşta trimite cardul la casa de asigurări de sănătate de care aparţine respectiva persoană, iar casa trimite cardul medicului de familie al asiguratului. Acesta îl va putea ridica din cabinetul medicului de familie, atunci când va merge la consultaţie”, ne-a mai explicat Mihaela Tănase. Este important de ştiut, de asemenea, că tipărirea şi distribuirea cardului va continua pentru persoanele care împlinesc vârsta de 18 ani şi/sau dobândesc calitatea de asigurat în sistemul asigurărilor sociale de sănătate.
Ce informaţii conţine documentul
Pe cardul de sănătate se vor regăsi datele de identificare ale pacientului (nume, data naşterii, CNP), codul unic de identificare în sistemul de asigurări sociale de sănătate, numărul de identificare al cardului, termenul de valabilitate (5 ani). Faţă de aceste date obligatorii, cardul poate conţine şi informaţii pe care le declaraţi opţional. Medicul de familie va „scrie” pe cipul cardului grupa sanguină şi Rh-ul posesorului, numele a maximum două persoane care pot fi sunate în caz de urgenţă şi acordul deţinătorului pentru donarea de organe după deces.