Ce schimbări vrea să aducă Raed Arafat la sistemul 112

Ultima actualizare:

    Raed Arafat a anunţat că vor fi schimbări tehnice şi legislative în sistemul 112Foto: Facebook
Raed Arafat a anunţat că vor fi schimbări tehnice şi legislative în sistemul 112Foto: Facebook

Localizarea imediată a apelului 112. Aceasta este una dintre priorităţile autorităţilor române, după ce s-au descoperit erorile în intervenţia de la Caracal. Şeful Departamentului de Urgenţă, Raed Arafat, a anunţat că vor fi schimbări în sistemul 112, atât de natură tehnică, dar şi legislative. Alexandra Măceșanu a murit în chinuri groaznice, după ce operatorul de la 112 a sunat-o înapoi, de mai multe ori, pe telefonul criminalului, deşi fata le dăduse toate indiciile pe care le avea.

Secretarul de stat Raed Arafat a spus, duminică, 28 iulie, după întrunirea comisiei interministeriale înfiinţate tocmai pentru a rezolva problemele 112, că s-au formulat primele propuneri  de modificare ale acestui sistem.

Astfel, oficialul a spus că este nevoie de modificări legislative care speră să fie făcute într-o lună, atât legate de localizarea imediată prin apelul la 112, cât şi de modernizarea sistemului, în ciuda contestaţiilor. De asemenea, Arafat a vorbit şi despre cartelele telefonice prepay. În cazul acestora, urmează să se propună  achiziţionarea doar în baza unui buletin. De asemenea, apelul la 112 va putea transmite şi mesaje scrise.

Localizarea mai bună a apelului

După bâlbele de la accidentul aviatic din Apuseni, iar acum de la Caracal, când autorităţile s-au plâns că nu s-a putut face localizarea exactă a victimelor, autorităţile vor să rezolve această problemă. Raed Arafat a explicat că va începe o campanie de popularizare a aplicației elaborate de STS, care permite localizarea mult mai exactă a apelurilor la numărul unic de urgență.

Şeful DSU a mai spus, de asemenea, că va fi nevoie de o ordonanță de urgență, la începutul lunii septembrie, prin  care să fie posibilă implementare sistemului AML (Advanced Mobile Location) care să permită localizarea cu acuratețe mai mare a apelurilor prin 112 și lărgirea spectrului de informații care pot fi gestionate de sistem.

”Natura apelului este ca voce în  momentul de față. Nu intră și apelul ca date și vrem să se scrie că și apelul ca date să poată fi inclus, precum și gratuitatea acestuia”, a declarat Raed Arafat.

Consimţământul localizării

O altă problemă abordată s-a referit la consimțământul localizării persoanelor care sună la 112.

“S-a ridicat problema consimţământului localizării persoanelor care apelează. Nu numai din partea autorităţilor statului care au discutat, dar şi din partea firmelor de telefonie mobilă, pentru că, cu toate reglementările despre accesul la datele personale, toată lumea e speriată că noi dăm poziţia unei persoane şi persoana nu e de acord. Modificarea legislativă poate să fie prin faptul că în momentul în care ai sunat la 112 ai dat deja consimţământul să fii localizat, dar acest lucru trebuie să apară în legislaţie”, a explicat Arafat.

De altfel, în 2009, la doi ani de la momentul declanşării procedurii de infringement de către Comisia Europeană, România anunţa forurile europene că serviciile de urgenţă au acces la informaţia de localizare, care le permite să repereze rapid victimele accidentelor, pentru toate apelurile. Aşa s-a luat decizia de închidere a procedurii.

Proceduri deosebite pentru apelurile de răpire

În contextul crimelor de la Caracal, când Alexandra, una dintre victimele lui Gheorghe Dincă, a sunat de trei ori la 112, cerând ajutor autorităţilor, s-a pus în discuţie şi îmbunătăţirea procedurilor de gestionare a  apelurilor pentru astfel de situaţii de urgenţă considerate deosebite.

“Îmbunătăţirea procedurilor de gestionare a  apelurilor pentru situaţii de urgenţă deosebite, care sunt mai rare şi pentru care trebuie mare atenţie, precum situaţiile de răpire şi dacă sunt o persoană răpită la telefon, care trebuie să fie procedura de preluare a apelului şi gestionarea apelului, aici trebuie lucrat pe îmbunătăţirea acestor proceduri şi dezvoltarea unui program de pregătire a dispecerilor din cadrul dispeceratelor integrate regionale, a celor care preiau apelurile 112. Deci trebuie pe termen mediu să avem un program de pregătire şi specializare pe domeniul dispecerizării cum se întâmplă în alte ţări”, a mai declarat Arafat.

Cartele prepay, doar cu buletinul 

Secretarul de stat Raed Arafat a transmis că este luată în calcul și obligativitatea cumpărării cartelelor prepay doar cu buletinul.

“E un subiect pe care l-am abordat. Încă nu ştim şi analizăm dacă vom veni cu propuneri asupra lui şi este vorba de cartelele neidentificabile. Deci cartelele neidentificabile îngreunează în unele apeluri de urgenţă realizarea unei corelări sau identificarea persoanei care apelează sau a telefonului de la care se apelează şi care poate să fie corelat cu o adresă, cu un număr de buletin cu tot, care să ne permită să ştim cine este persoana sau al cui este telefonul folosit”, a mai spus Arafat.

Această măsură este considerată necesară pentru ca identitatea apelantului să poată deveni mai ușor de descoperit în cazul în care acesta nu a apucat să o menționeze.

În prezent, infractorii se folosesc de acest tip de cartele pentru apelurile  de ameninţare sau înşelăciune, pentru că este greu de identificat autorul.

Contractul de modernizare, blocat în instanţă

O altă problemă a fost cea legată de modernizarea sistemului.  Raed Arafat a spus că se propune implementarea, cu o clauză suspensivă, a contractului  de modernizare a infrastructurii STS, blocat în instanță de aproape un an din cauza contestațiilor.

”Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a încheiat cu succes etapa de testare a conexiunilor cu cei patru operatori de telefonie mobilă şi de integrare a informaţiei de localizare de tip AML în SNUAU, urmând ca după actualizarea legislaţiei primare aplicabile, această funcţionalitate să fie pusă la dispoziţia cetăţenilor care apelează numărul de urgenţă. Până la actualizarea legislaţiei, fiind preocupat de îmbunătăţirea capabilităţilor de localizare a apelanţilor la 112, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a prevăzut, în august 2018, cerinţe specifice privind implementarea facilităţilor de tip AML/ESL în cadrul unui proiect, cu finanţare europeană, de modernizare a infrastructurii hardware şi software a SNUAU. Ca urmare a unor contestaţii înaintate de unii operatori economici participanţi la procedura de achiziţie publică, atât la nivelul Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, cât şi la Curtea de Apel, proiectul de modernizare, aflat acum în stadiul de derulare a procedurii de achiziţie, cu termen de finalizare în 2021, prezintă o întârziere de aproximativ 6 luni”, precizează STS, conform g4media.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
kate si william
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
aurel vlaicu1 jpeg
pisica pixabay jpg
Brad Crăciun Foto Brazi de Crăciun jpeg
sarbatori griji cheltuieli jpg
bloc jpg
image png
ozn spania curcubeu jpg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net