Ce scumpiri se anunță de la 1 septembrie. Este vorba despre produsele cele mai consumate de români
Guvernanții pregătesc scumpiri la unele produse consumate foarte des de români. Începând de la 1 septembrie, accizele pentru alcool și tutun ar putea crește. Practic, ministerul Finanțelor ar vrea să crească încasările la bugetul de stat pe seama viciilor românilor.
Scumpiri anunțate de la 1 septembrie
De la 1 septembrie s-ar putea mări accizele la tutun şi alcool. La fel şi taxa de licenţiere a jocurilor de noroc. Şi băuturile non-alcoolice care conţin zahăr ar putea costa mai mult, în funcţie de cantitatea de zahăr pe care o conţin, spun surse politice, scrie Observatornews.ro.
Vacanțele și ieșirile la restaurant vor putea fi mai scumpe
Tot din toamnă am putea să plătim mai mult pe vacanţe sau mese la restaurant. Şi asta pentru că TVA-ul din industria HORECA ar putea să crească de la 9% la 19%. De exemplu, pe o masă la restaurant care costă azi 109 lei am putea plăti din toamnă 119 lei. În cazul unei nopţi de cazare pe litoral – de 420 de lei – aceasta ar putea posta 476 de lei.
Măsurile se discută la nivelul ministerului de Finanțe
În plus, începutul anului viitor ar putea să vină cu un impozit pe dividende mai mare. Din toamnă, angajaţii din agricultură şi construcţii ar putea fi obligaţi să plătească contribuţia la sănătate de 10%. Adică ar putea avea venituri mai mici cu 300 şi 400 de lei, spun economiştii.
Toate aceste măsuri fiscal-bugetare sunt discutate, în acest moment, la nivelul Ministerului de Finanţe.
Scumpiri uriașe la alimentele de bază
Europa se confruntă cu scumpiri uriașe la alimentele de bază, chiar mai mari comparativ cu Statele Unite, potrivit unei analize New York Times. Zahărul, laptele și ouăle au ajuns produse de lux, cu toate că principalele costuri de producție au scăzut masiv pe piețele internaționale.
Dacă ne uităm la alimentele care s-au scumpit cel mai mult la noi în țară, zahărul este pe primul loc, cu aproape 60 de procente. Potrivit INS, untul, cartofii, ouăle, laptele și pâinea urmează în topul scumpirilor.
La nivelul Uniunii Europene, creșterea la alimente este, în medie, de aproape 17% în ultimul an.