Ce se întâmplă cu Evaluarea Naţională şi examenul de Bacalaureat. Schimbări revoluționare anunțate de ministrul Ligia Deca

Ministrul Educației Ligia Deca a vorbit într-o conferință de presă, organizată luni, 27 februarie, despre pachetul de legi al Educației care aduce modificări importante în învățământul românesc. 

Elev care se pregătește pentru Bacalaureat Foto: Pixabay.com
Elev care se pregătește pentru Bacalaureat Foto: Pixabay.com

Examenul de Evaluare Naţională

Evaluarea Națională rămâne în formula de acum. Se introduce ideea de concurs de admitere la profilurile liceelor unde există concurență dovedită, dacă liceele doresc să scoate locuri la concurs. Liceele pot alege două probe în așa fel încât să poată selecta dedicat. Pentru 60% din locuri se poate da concurs, 40% alocare computerizată, cu prioritate pentru elevii cu CES și cei de etnie romă. 

Examenul de Bacalaureat 

„În sesiunile de vară și toamnă, elevii vor avea mai puține discipline de examen, pentru că probele de competențe lingvistice pentru limba 1, limba 2, probele de competențe digitale și proba de competență complementară se vor putea da încă din timpul anului școlar”, a declarat ministrul Educației Ligia Deca, despre noul examen de Bacalaureat, cel prevăzut în proiectul legii învățământului preuniversitar.

Elevii de clasa a XII-a vor susține două probe lingvistice: la limba străină 1 și limba străină 2. La profilul uman, proba complementară va fi susținută la matematică sau științele ale naturii. Elevii de la real vor alege una dintre disciplinele: istorie, logică, filozofie, psihologie, după cum a spus Ligia Deca în conferința de luni, 27 februarie. 

 „Examenul de Bacalaureat, așa cum spuneam, se pliază pe fiecare profil, deci vom avea bacul tehnologic pe care liceele tehnologice îl propun și îl așteaptă de multă vreme. Rămânem cu două probe de competențe lingvistice, limbă străină 1, limbă străină 2, tocmai pentru a crește potențialul de angajare și adecvarea absolvenților pentru societatea viitorului. Sigur, cele două probe la nivelul de competență diferită, în funcție de câtă limbă străină s-a studiat în parcursul de liceu sau de gimnaziu", a mai explicat Ligia Deca.

,,Ce avem în plus față de formula de acum? Este o probă așa-zis complementară, de competențe de bază, care pentru profilul uman va fi la matematică sau științe ale naturii. Pentru profilul real, o probă la alegere pentru disciplinele socio-umane: istorie, logică, filozofie, psihologie", concluzionează Ligia Deca.

În redactarea proiectului de legi, Ligia Deca spune că s-au luat în calcul și deciziile Curții Constituționale și angajamentele României. Dintre cele 422 de măsuri din România Educată, 75% sunt deja implementate sau în curs de implementare sau se creează cadru legislativ prin aceste două legi, a anunţat ministrul Ligia Deca. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
Ion Gavrila Ogoranu jpg
Domeniile Murani FOTO destinatiaanului.ro
hipodrom baneasa jockeyclub1 jpg
supermarket jpeg
cruce pixabay jpg
parau peta1 jpg
image png
tiktik chelnerita png
image
actualitate.net
image
actualitate.net