Ce se întâmplă în scandalul biocidelor diluate. Ministerul Sănătății a anunțat o anchetă, producătorii acuză de fake news

Ultima actualizare:

    Unele biocide ar fi ajuns în spitaleFOTO: Pixabay.com
Unele biocide ar fi ajuns în spitaleFOTO: Pixabay.com

Scandalul biocidelor neconforme descoperite în urma unei investigații jurnalistice făcută de publicația Turnul Sfatului din Sibiu pare să fie departe de a se încheia. Ministerul Sănătății a anunțat controale în urma dezvăluirilor, însă unul dintre producători aduce acuzații de fake news.

Jurnaliștii din Sibiu au dezvăluit luni că 3 din 8 dezinfectanţi aleşi aleatoriu, ori erau diluaţi ori nu conţineau deloc substanţa activă. Este vorba despre biocide româneşti şi străine care se adresau populaţiei generale, dar şi produse ”de înaltă eficienţă”, destinate în special cadrelor medicale sau sălilor de chirurgie, scrie Turnul Sfatului.

Ministerul Sănătății a anunțat controale după dezvăluirile din presă

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a anunțat că va contacta Comisia de biocide a ministerului şi că sunt necesare investiţii în laboratoare de referinţă pentru intensificarea controalelor.

De altfel, în după-amiaza zilei de luni, 7 iunie, Ministerul Sănătății a transmis un comunicat de presă în care se preciza că Inspecția Sanitară de Stat a solicitat DSP-urilor din Galați și Ilfov să facă controale la producătorii SC GRANDE GLORIA PRODUCTION SRL, respectiv la producătorul SC G&M 2000 SRL.

Instituția mai precizează că, potrivit reglementărilor naţionale, ”produsele biocide trebuie să dovedească eficacitatea prin prezentarea rapoartelor de testare a eficacităţii (de ex. bactericidă, fungicid, levuricidă, micobactericidă, virucidă etc.) realizate în laboratoare de specialitate”.

Biocide neconforme retrase de pe piață

De asemenea, Ministerul Sănătății mai transmite că, în urma controalelor, în trimestrul al doilea al anului 2020 și primul trimestru al acestui an, inspectorii DSP au decis retragerea de pe piață a 124 de biocide neconforme, în cantitate de 24.144 litri şi 467 kg.

Totodată, au fost retrase de la comercializare 263 de produse biocide neconforme, în cantitate de 142.287 litri şi 8.845 kg.

Au fost aplicate 185 de sancţiuni, dintre care 127 de amenzi, în valoare totală de 734.500 lei, şi 58 de avertismente.

Ce nereguli au fost descoperite în urma controalelor

Ministerul Sănătății a mai transmis că, principalele neconformităţi identificate de inspectorii sanitari au fost legate de introducerea ilegală pe piaţă a produselor biocide, etichete care nu respectă prevederile din aviz/autorizaţie, termene de valabilitate expirate şi utilizare necorespunzătoare.

”Conform Metodologiei stabilită anual de INSP în baza Programului Naţional de Monitorizare a Factorilor Determinanţi din Mediul de Viaţă şi Muncă (PN II), se realizează evaluarea eficacităţii bactericide şi fungicide a produselor biocide în laboratoare din cadrul INSP şi DSP.

Precizăm faptul că în perioada aprilie - mai 2021, inspectorii sanitari au prelevat probe de produse biocide cu aplicaţie în sectorul medical şi anume antiseptice şi dezinfectante chimice folosite în dezinfecţia chirurgicală a mâinilor, în vederea evaluării eficacităţii biocide (bactericide şi fungicide), conform Metodologiei stabilită de INSP”, a mai transmis Ministerul sănătăţii.

Un producător de biocide acuză publicația Turnul Sfatului de Fake News

Publicaţia Turnul Sfatului a scris că, din 8 substanţe biocide cumpărate aleatoriu, 3 s-au dovedit a conţine dezinfectanţi diluaţi.

Mai mult, unul dintre produsele testate nu conţine deloc substanţa activă pentru care a primit avizul de punere pe piaţă.

O situație aparte a fost semnalată în cazul unui gel antibacterian pe etuicheta căruia se specifica faptul că a fost testat virucid. Potrivit etichetei, gelul respectiv ar fi trebuit să conţină o concentraţie de 70% alcool etilic. ”În urma analizei, alcoolul etilic nu s-a identificat în această probă”, a fost constatarea celor de la ICECHIM, conform jurnaliștilor sibieni.

În acest context, compania producătoare a anunțat inițial că vor face și ei teste asupra mostrei păstrată din lot. După care, reprezentanții acesteia au trimis un drept la replică redacției Turnul Sfatului considerând că sunt defăimați, după care au anunțat alte instituții de presă că au demarat procedurile pentru a-i chema în judecată. Și la fel o vor face și cu cei care preiau informații din investigația Turnul Sfatului.

În urmă cu cinci ani, Hexi Pharma, al treilea cel mai mare producător şi distribuitor de dezinfectanţi în unităţile sanitare din România, a fost acuzat că şi-a diluat produsele cu bună ştiinţă cu până la 2.000 de ori. În timpul anchetei, patronul companiei s-a sinucis.

Citește și:Scandalul Hexi Pharma: Substanțele, diluate chiar și de 2500 de ori

Directoarea de la Hexi Pharma, în arest la domiciliu

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
erotica 4512433 1280 jpg
cat jpg
image png
Arges 1 jpg
image png
tinte ale rusiei jpg
Ingrijire piele femeie FOTO Shutterstock jpg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net