Ce se ├«nt├ómpl─â ├«n scandalul biocidelor diluate. Ministerul S─ân─ât─â╚Ťii a anun╚Ťat o anchet─â, produc─âtorii acuz─â de fake news

8 iunie 2021
image
Unele biocide ar fi ajuns în spitaleFOTO: Pixabay.com

Scandalul biocidelor neconforme descoperite ├«n urma unei investiga╚Ťii jurnalistice f─âcut─â de publica╚Ťia Turnul Sfatului din Sibiu pare s─â fie departe de a se ├«ncheia. Ministerul S─ân─ât─â╚Ťii a anun╚Ťat controale ├«n urma dezv─âluirilor, ├«ns─â unul dintre produc─âtori aduce acuza╚Ťii de fake news.

Jurnali╚Ötii din Sibiu au dezv─âluit luni c─â 3 din 8 dezinfectan┼úi ale┼či aleatoriu, ori erau dilua┼úi ori nu con┼úineau deloc substan┼úa activ─â. Este vorba despre biocide rom├óne┼čti ┼či str─âine care se adresau popula┼úiei generale, dar ┼či produse ÔÇŁde ├«nalt─â eficien┼ú─âÔÇŁ, destinate ├«n special cadrelor medicale sau s─âlilor de chirurgie, scrie Turnul Sfatului.

Ministerul S─ân─ât─â╚Ťii a anun╚Ťat controale dup─â dezv─âluirile din pres─â

Ministrul S─ân─ât─â╚Ťii, Ioana Mih─âil─â, a anun╚Ťat c─â va contacta Comisia de biocide a ministerului ┼či c─â sunt necesare investi┼úii ├«n laboratoare de referin┼ú─â pentru intensificarea controalelor.

De altfel, ├«n dup─â-amiaza zilei de luni, 7 iunie, Ministerul S─ân─ât─â╚Ťii a transmis un comunicat de pres─â ├«n care se preciza c─â Inspec╚Ťia Sanitar─â de Stat a solicitat DSP-urilor din Gala╚Ťi ╚Öi Ilfov s─â fac─â controale la produc─âtorii SC GRANDE GLORIA PRODUCTION SRL, respectiv la produc─âtorul SC G&M 2000 SRL.

Institu╚Ťia mai precizeaz─â c─â, potrivit reglement─ârilor na┼úionale, ÔÇŁprodusele biocide trebuie s─â dovedeasc─â eficacitatea prin prezentarea rapoartelor de testare a eficacit─â┼úii (de ex. bactericid─â, fungicid, levuricid─â, micobactericid─â, virucid─â etc.) realizate ├«n laboratoare de specialitateÔÇŁ.

Biocide neconforme retrase de pe pia╚Ť─â

De asemenea, Ministerul S─ân─ât─â╚Ťii mai transmite c─â, ├«n urma controalelor, ├«n trimestrul al doilea al anului 2020 ╚Öi primul trimestru al acestui an, inspectorii DSP au decis retragerea de pe pia╚Ť─â a 124 de biocide neconforme, ├«n cantitate de 24.144 litri ┼či 467 kg.

Totodat─â, au fost retrase de la comercializare 263 de produse biocide neconforme, ├«n cantitate de 142.287 litri ┼či 8.845 kg.

Au fost aplicate 185 de sanc┼úiuni, dintre care 127 de amenzi, ├«n valoare total─â de 734.500 lei, ┼či 58 de avertismente.

Ce nereguli au fost descoperite în urma controalelor

Ministerul S─ân─ât─â╚Ťii a mai transmis c─â, principalele neconformit─â┼úi identificate de inspectorii sanitari au fost legate de introducerea ilegal─â pe pia┼ú─â a produselor biocide, etichete care nu respect─â prevederile din aviz/autoriza┼úie, termene de valabilitate expirate ┼či utilizare necorespunz─âtoare.

ÔÇŁConform Metodologiei stabilit─â anual de INSP ├«n baza Programului Na┼úional de Monitorizare a Factorilor Determinan┼úi din Mediul de Via┼ú─â ┼či Munc─â (PN II), se realizeaz─â evaluarea eficacit─â┼úii bactericide ┼či fungicide a produselor biocide ├«n laboratoare din cadrul INSP ┼či DSP.

Preciz─âm faptul c─â ├«n perioada aprilie - mai 2021, inspectorii sanitari au prelevat probe de produse biocide cu aplica┼úie ├«n sectorul medical ┼či anume antiseptice ┼či dezinfectante chimice folosite ├«n dezinfec┼úia chirurgical─â a m├óinilor, ├«n vederea evalu─ârii eficacit─â┼úii biocide (bactericide ┼či fungicide), conform Metodologiei stabilit─â de INSPÔÇŁ, a mai transmis Ministerul s─ân─ât─â┼úii.

Un produc─âtor de biocide acuz─â publica╚Ťia Turnul Sfatului de Fake News

Publicaţia Turnul Sfatului a scris că, din 8 substanţe biocide cumpărate aleatoriu, 3 s-au dovedit a conţine dezinfectanţi diluaţi.

Mai mult, unul dintre produsele testate nu conţine deloc substanţa activă pentru care a primit avizul de punere pe piaţă.

O situa╚Ťie aparte a fost semnalat─â ├«n cazul unui gel antibacterian pe etuicheta c─âruia se specifica faptul c─â a fost testat virucid. Potrivit etichetei, gelul respectiv ar fi trebuit s─â con┼úin─â o concentra┼úie de 70% alcool etilic. ÔÇŁ├Än urma analizei, alcoolul etilic nu s-a identificat ├«n aceast─â prob─âÔÇŁ, a fost constatarea celor de la ICECHIM, conform jurnali╚Ötilor sibieni.

├Än acest context, compania produc─âtoare a anun╚Ťat ini╚Ťial c─â vor face ╚Öi ei teste asupra mostrei p─âstrat─â din lot. Dup─â care, reprezentan╚Ťii acesteia au trimis un drept la replic─â redac╚Ťiei Turnul Sfatului consider├ónd c─â sunt def─âima╚Ťi, dup─â care au anun╚Ťat alte institu╚Ťii de pres─â c─â au demarat procedurile pentru a-i chema ├«n judecat─â. ╚śi la fel o vor face ╚Öi cu cei care preiau informa╚Ťii din investiga╚Ťia Turnul Sfatului.

├Än urm─â cu cinci ani, Hexi Pharma, al treilea cel mai mare produc─âtor ┼či distribuitor de dezinfectan┼úi ├«n unit─â┼úile sanitare din Rom├ónia, a fost acuzat c─â ┼či-a diluat produsele cu bun─â ┼čtiin┼ú─â cu p├ón─â la 2.000 de ori. ├Än timpul anchetei, patronul companiei s-a sinucis.

Cite╚Öte ╚Öi:Scandalul Hexi Pharma: Substan╚Ťele, diluate chiar ╚Öi de 2500 de ori

Directoarea de la Hexi Pharma, în arest la domiciliu

oana zavoranu jpg
adela popescu si radu valcan si au anulat planurile de vacanta 2 jpg
maria dragomiroiu
cristina siscanu 1 jpeg
cub radu stefan banica png
image png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
calendar ortodox 2021 23 mai sf mihail marturisitorul png
1 mare foto epa efe 57690578 jpg
6 traian basescu prima iubita jpg jpeg
4 printul andrew profimedia 0652894124 jpg jpeg
ioan niculae jpeg
inceput de an scolar jpeg