Ce se va întâmpla cu alocațiile? Ordonanța privind mărirea lor cu 20% a fost respinsă

Ultima actualizare:

    Se anunțase că în septembrie copiii vor primi alocații cu 20% mai mari. Acum este posibilă o dublare a lor
Se anunțase că în septembrie copiii vor primi alocații cu 20% mai mari. Acum este posibilă o dublare a lor

Ordonanța de urgență care prevede creșterea etapizată a alocațiilor copiilor, respectiv majorarea lor cu 20% din septembrie, a fost respinsă în Camera Deputaților. Executivul va trebui să revină la proiectul inițial propus de PSD, ce prevede dublarea alocațiilor. Numai că... nu sunt bani.

Legea prin care urmau să fie mărite alocațiile fusese promulgată pe 14 ianuarie de președintele Klaus Iohannis. Potrivit acesteia, alocațiile trebuiau să fie dublate începând cu 1 martie, dar Guvernul Orban a emis o OUG pentru a preroga termenul din cauza lipsei banilor, precizează Mediafax. Soluția găsită de Guvernul Orban: o creștere etapizată a sumelor, în decursul a doi ani. Prima mărire ar fi urmat să aibă loc din septembrie, cu 20%. „E prea puțin”, spun social democrații, care au respins în Camera Deputaților această ordonanță de urgență. „Avem cea mai mică alocație pentru copii din Europa! Nu negociem drepturile copiilor cu dumneavoastră. V-am dat lege, aveți obligația să o aplicați”, a strigat liderul deputaților PSD, Alfred Simonis.

Alocațiile ar trebui acum să se dubleze. Dar... nu sunt bani

Astfel, OUG 123/2020 privind mărirea cu 20% a alocațiilor din această toamnă a picat definitiv în Parlament. Asta înseamnă că rămâne în vigoare legea deja adoptată, de dublare a alocațiilor. Acestea ar trebui, astfel, să ajungă la 300 de lei pentru copiii între 2 și 18 ani, respectiv la 600 de lei pentru copiii cu dizabilități. Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, spune că nu sunt bani la buget și sugerează ca cei care au votat pentru dublare să-și doneze o parte din veniturile proprii pentru a finanța acest efort financiar. „În aceste condiții, în care veniturile la buget au scăzut datorită faptului că economia a fost închisă, am găsit resurse de a crește alocațiile cu 20%. În același timp au fost alocate resurse suplimentare pentru părinții care stau acasă cu copiii și am prelungit acest lucru și pe perioada vacanței. Au mai fost și alte ajutoare în această direcție. Dar pentru acest an, zic că efortul de 600 de milioane de lei, această creștere de 20% pe ultimele luni ale anului, bani care nu au fost niciodată în bugetul pe 2020, pentru că legea a fost aprobată fără surse de finanțare, deci parlamentarii au votat și au spus: găsiți resurse, neconstituțional, am găsit resurse pentru 20%”, a declarat Florin Cîțu la Digi 24, promițând că alocațiile vor fi totuși dublate, dar eșalonat.

Mingea este acum în terenul președintelui Klaus Ionannis. Dacă promulgă legea de respingere a OUG 123/2020, atunci va intra în vigoare legea inițială, de dublare. Întrebat ce va face, președintele a spus că „nu e posibil să împarți bani care nu există”. 

În concluzie, așteptăm și vom vedea ce decizie vor lua politicienii noștri.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net