Ce spun tinerii români despre viața la sat. Motivele pentru care nu au putut trăi la țară și s-au mutat înapoi în oraș: „Nu poți să comanzi mâncare”

Mai mulți tineri s-au mutat de-a lungul timpului de la oraș, la sat, însă și-au dat seama că traiul nu este deloc roz . În ultimii ani, satele din România s-au depopulat considerabil, iar cei mai mulți dintre locuitori sunt vârstnici.

Viața la țară / Foto: Pixabay
Viața la țară / Foto: Pixabay

„Este foarte greu să faci față la țară”

O mulțime de tineri și-au împărtășit experiențele trăite la sat pe platforma Reddit. Un român a mărturisit că s-a mutat la țară, iar ulterior a ajuns înapoi în oraș, căci traiul nu s-a dovedit a fi așa cum spera.

 „M-am mutat la țară și am ajuns înapoi la oraș. Am găsit un loc de muncă în apropiere și am zis să mă bucur de viața la țară, de libertatea de acolo, de aerul curat și de spațiul mare. Problema a fost că după ce ai stat foarte mult timp la oraș este foarte greu să faci față la țară. Uneori nu puteam să dorm din cauza lipsei totale de zgomot, era mult prea liniște față de oraș, iar unde stăteam eu chiar dacă era la strada satului, nu mă simțeam bine deloc. Voiam să mă uit pe geam, să mai văd ceva, dar acolo nu vedeai nimic”, povestește tânărul, potrivit adevărul.

Acesta spune, de asemenea, că a fost nevoit să se obișnuiască cu o mulțime de obiceiuri la sat, precum curățenia în gospodărie sau tăierea lemnelor și îngrijirea animalelor.

 „Eu acolo aveam niște găini, le-am îngrijit cât am putut de bine, dar puiul de țară nu mi-a plăcut, era tare în comparație cu cel de la magazine. Dacă stai la țară și ai un job în oraș ești nevoit să te trezești mai devreme, să nu lași lucrurile nasoale prin gospodărie (apoi spun vecinii că ești leneș). Sunt multe de spus, eu după aproape un an am renunțat și am venit înapoi în Craiova, pentru că la țară pentru mine a fost mult prea obositor.

 Credeam că o să îmi schimbe viața statul, dar nu era chiar așa. Dacă ai stat toată viața la oraș, trecerea spre a locui la țară mi se pare dificilă. Să mergi la sfârșitul săptămânii mi se pare în regulă, dar să stai acolo toată ziua e ceva obositor. Dacă vrei comanzi mâncare, acolo nu există posibilitatea aceasta, iar la mine în comună erau pene de curent multe, nici să citesc nu puteam”, a mai spus craioveanul.

Un alt tânăr susține că s-a simțit rupt de orice înseamnă viață, civilizație și servicii, odată cu mutatul la sat.

 „Chiar dacă nu faci nimic prin curte, nu ai ce face, de fapt, la țară decât sa dormi, să stai și cam atât, activitățile sunt zero”.

Alt român spune că nici măcar mâncarea sănătoasă nu l-a putut convinge să rămână la sat.

 „Ca să ai de toate din ce produci la țară pentru tine și familie, trebuie să muncești cam toată ziua, nu știu dacă mai ai timp de altceva”.

„Este foarte mult de muncă, mereu sunt lucruri de făcut”

Altcineva oferă sfaturi celor care își doresc să renunțe la viața de oraș, pentru cea de la țară.

 „Viața la țară prin vreun sat uitat de lume nu este de preferat în niciun caz. Trebuie sa cauți ceva, să umbli efectiv prin fiecare sat din zona în care vrei să te muți, să nu duduie muzica în weekend, să nu fie mega sărăcie. Dacă sunt case și curți îngrijite este bine.

Dacă vezi tineri și oameni cu copii, iar este un semn bun. Fă drumul și la ora de vârf să vezi cum este. Ia-ți minim 1000 metri de teren, nici nu te uita la mai puțin, nu te duce în localități cu multe dezvoltări imobiliare, pline de duplexuri și 250 metri de curte că nu este mare diferență față de un apartament”, scrie acesta pe Reddit.

Cel care a inițiat postarea a menționat chiar și dezavantajele în traiul de la țară.

 „Trebuie să fii mai social, să intri în legătură cu vecinii și consătenii și nu toți sunt deschiși la minte. Trebuie să ai pe cineva să treacă pe la casă când pleci în concediu, în special dacă ai animale și gradină.

Este foarte mult de muncă, mereu sunt lucruri de făcut, deci o bună parte din timp o să o duci cu munca în gospodărie. La fel și cu banii, trebuie să tot bagi în casă dacă vrei să arate bine. O să îți scadă un pic viața socială, în special dacă ieșeai des în oraș. Nu poți să comanzi mâncare”.

Un alt tânăr a subliniat neajunsurile existente la sat.

 „Gândește-te la copiii tăi în primul rând, viața la țară pentru un copil sau adolescent este a dracului de jegoasă, îl izolezi de societate, să nu te miri după când îți va spune că nu vrea să dea BAC-ul că așa i-au spus tovarășii lui cu care bea bere și sparge semințe pe marginea șanțului”, scrie el.

Alți români sunt de părere că viața de la țară este mult mai bună decât cea de la oraș și nu regretă această decizie.

 „M-am mutat la țara în urma cu cinci ani și viața mi s-a schimbat mult. Locuiam în Cluj-Napoca și aveam un loc de muncă ok, dar eram nefericită, așa că am vrut o schimbare și am luat-o de la zero într-un sat din Bistrița, cu aer curat și oameni faini. Am o căsuță frumoasă, un loc de muncă stabil într-un oraș alăturat. Majoritatea oamenilor de aici sunt în vârstă, dar toți sunt foarte de treabă și harnici. Am avut noroc să dau de oameni buni”, susține o tânără.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Garner Affleck jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Criza energetica curent gaze energie FOTO Shutterstock jpg
legume, gradinarit jpg
wizz air avion jpg
casa alba vest jpg
image png
kate jpeg
ziua sacalului video jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net