Ce spune Florin Cîțu despre situaţia din Sectorul 1: „Și prestatorul de servicii de salubritate, şi primăria trebuie să îşi respecte angajamentele”
Premierul Florin Cîţu a declarat miercuri despre situaţia ridicării gunoiului din Sectorul 1 că până când va exista o decizie în instanţă, toată lumea, atât Romprest, cât şi Primăria de sector trebuie să îşi respecte angajamentele şi să asigure continuitatea serviciului de salubritate.
„În primul rând, cred că este important ca toţi cei care aveau acolo contracte semnate să şi le respecte; şi de-o parte, şi de alta. Deci contractele trebuie respectate, cetăţenii Bucureştiului nu trebuie să sufere de pe urma unei dispute în instanţă.
Până la o decizie în instanţă, şi prestatorul de servicii şi primăria, toată lumea trebuie să îşi respecte angajamentele. Şi după aceea vedem deciziile în instanţă”, a explicat Florin Cîţu, la finalul şedinţei de miercuri a Guvernului.
El a mai spus că speră ca Garda de Mediu să îşi facă datoria cu privire la situaţia salubrizării din Sectorul 1. „Bineînţeles că ceea ce vedem nu este un lucru ok. Eu sper ca Garda de Mediu să îşi facă datoria şi, dacă găseşte vinovaţi şi unde găseşte, acolo trebuie să meargă în forţă şi să amendeze.
Dar în acest moment, am avut o discuţie şi cu prefectul Capitalei astăzi, lucrurile sunt puţin complicate. Nu ştiu dacă intervenţia mea în acest moment este salutară, dar este important ca să se respecte contractele - şi la prestator, şi la primărie. Sunt contracte semnate, sunt contracte în vigoare. Până la decizia instanţei, şi de-o parte şi de alta trebuie să fie respectate contractele”, a adăugat premierul.
Ce se întâmplă cu criza gunoiului din sectorul 1
Compania Romprest a anunțat zilele trecute că a reluat ridicarea deșeurilor menajere, după o dispută cu primăria de sector, de natură financiară. Primarul sectorului 1, Clotilde Armand, a susținut că va urma demersurile necesare în instanță împotriva companiei, acuzând-o de șantaj.
Vineri, primarul Sectorului 1 a cerut Prefecturii Capitalei să fie declarată stare de alertă din cauza situației sanitare, în contextul în care sectorul a început din nou să se umple de gunoaie, pentru că firma Romprest a oprit din nou colectarea acestuia.
O eventuală decizie de declarare a stării de alertă poate fi luată de către Comitetul Local pentru Situații de Urgență, la solicitarea prefectului.Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a anunțat luni că amână o decizie privind instituirea stării de alertă, așteptând în acest sens un raport al Gărzii de Mediu.
Romprest Service SA a anunțat, marţea trecută, că operatorii staţiilor de sortare/tratare a deşeurilor colectate şi transportate de către companie au limitat activitatea din 22 mai, iar începând cu 1 iunie au suspendat-o integral, din cauza neachitării serviciilor prestate în beneficiul Sectorului 1.