Ce sunt pensiile din Pilonul IV? Cum funcționează și care sunt avantajele
Pensiile din Pilonul IV sunt un model nou de pensie privată în România, care vine cu anumite schimbări importante. Denumite pensii ocupaționale, acestea reprezintă o variantă opțională prin intermediul căreia angajatorii pot asigura beneficii suplimentare angajaţilor.
Tot ce trebui să știi despre pensiile din Pilonul IV
În primul rând trebuie precizat că în țara noastră există patru piloni de pensie:
- Pilonul I - pensia publică de la stat
- Pilonul II - pensia obligatorie administrată privat
- Pilonul III - pensia facultativă administrată privat
- Pilonul IV - pensia ocupațională
Această ultimă categorie reprezintă un Fond de Pensii personalizat şi dedicat unei companii / grup de companii / asocieri de companii dintr-o industrie / sector / ramură economică / administraţii publice sau locale, etc. Fondul este administrat de către un administrator de pensii ocupaţionale autorizat.
Fondurile de pensii ocupaţionale sunt individualizate în funcţie de următoarele caracteristici: schema de pensii, clauza de vesting, eventuale garanţii (acestea fac obiectul negocierilor dintre companie şi administratorul fondului de pensii ocupaţionale), politica de investiţii, costuri de administrare, scrie Adevărul.
Ce este pensia din Pilonul IV? Are o caracteristică foarte interesantă
Pensiile ocupaţionale (Pilon IV) sunt un produs B2B, dedicat angajatorilor. Cu ajutorul lor, companiile ar putea să le asigure angajaţilor un beneficiu suplimentar sub forma unei contribuţii la un fond de pensie dedicat.
Un amănunt interesant al pensiilor ocupaţionale este clauza de vesting. Aceasta este opţională, dar odată accesată îi oferă angajatorului libertatea de a stabili momentul în care angajatul devine proprietarul sumei acumulate.
Clauza de vesting presupune că angajatorul poate stabili un termen de maximum 3 ani după care angajatul devine proprietarul sumei. Daca un angajat părăseşte compania în timpul perioadei de vesting, sumele acumulate în contul individual de pensie privată al angajatului respectiv se întorc în companie, scrie Adevărul.
Ce se întâmplă cu pensia de la Pilonul IV dacă angajatul pleacă din companie?
Dacă un angajat părăseşte compania, există trei variante privind pensia ocupațională. O alternativă ar fi ca salariatul să păstreze suma acumulată în fondul de pensii ocupaţionale până la deschiderea dreptului de pensionare.
Totodată, acesta își poate transfera suma acumulată într-un fond de pensii facultative Pilon III sau îşi poate transfera suma acumulată într-un nou fond de pensie ocupaţională Pilon IV, la un nou angajator. Acest lucru se poate face doar după expirarea eventualei perioade de vesting şi doar dacă noua companie oferă acest beneficiu.
Ce obligații are compania? Banii din Pilonul IV sunt investiții pentru a le crește valorea în timp
Fiecare companie care decide să ofere acest beneficiu angajaţilor are obligaţia, conform legii, de a oferi acest beneficiu angajaţilor săi conform schemei de pensii agreate. Totodată, compania trebui să vireze periodic contribuţiile în fondul de pensii dedicat, criteriu prin care se diferenţiază de Pilonul III de pensii.
Un alt aspect interesant este acela că angajatorul are libertatea de a stabili cuantumuri diferite de contribuţii pentru fiecare angajat în parte. Aceste diferențe pot fi stabilite după vechimea în companie, nivelul salarial sau funcția deținută.
Trebuie menționat că fiecare angajat are un cont individual de pensie ocupaţională. După plata fiecărei contribuţii, banii sunt transformaţi în unităţi de fond şi ulterior sunt investiţi, cu scopul de a le creşte valoarea în timp.
Suma acumulată în fondul de pensie ocupaţională poate fi accesată la momentul pensionării in sistemul public de pensii. Ea poate fi accesată mai repede doar în cazul unui eveniment nedorit în urma căruia intervine o invaliditate de grad I sau II, nerevizuibilă, cu pierderea totală a capacităţii de muncă, conform sursei citate.
În acest moment, BCR Pensii S.A.F.P.P. S.A. (www.pensiibcr.ro) este singurul administrator de pensii din România autorizat de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (https://www.asfromania.ro/) pentru a oferi Pilonul IV companiilor publice, celor private sau administraţiilor publice.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!