Ce tradiții și obiceiuri au românii de 1 Decembrie. Andreea Esca, «vinovată» de moda fasolei cu cârnați

Ultima actualizare:

    Obiceiul de a consuma fasole cu cârnați sau ciolan de 1 Decembrie a fost introdus de Andreea Esca și trustul Profoto: Inquam Photos
Obiceiul de a consuma fasole cu cârnați sau ciolan de 1 Decembrie a fost introdus de Andreea Esca și trustul Profoto: Inquam Photos

Ziua Naţională este un prilej de cinstire a memoriei tuturor românilor care, în timpul Războiului pentru întregirea Neamului, şi-au dat viaţa pentru țară, pentru statul naţional, independent şi unitar al românilor. Din 1990, România serbează aniversarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 ca zi națională. Dacă pentru soldații români, această zi este prilej de ceremonii și parade militare, oamenii de rând sărbătoresc cu fasole și ciolan sau cârnați.

1 Decembrie este ziua în care românii își exprimă recunoştinţa în faţa jertfei eroilor Armatei României din timpul celor două războaie mondiale.

Cu ocazia Zilei Naţionale, reprezentanţi ai Armatei României participă la organizarea de ceremonii în garnizoanele unde sunt dislocate unităţi militare, iar militarii aflaţi în misiune în afara teritoriului național participă la ceremonii militare în cadru restrâns.

De asemenea, Drapelul naţional este arborat în toate instituţiile militare din ţară, iar la bordul navelor maritime şi fluviale se ridică Marele Pavoaz.

Pe teritoriul României, cu prilejul Zilei Naţionale se organizează ceremonii de depuneri de coroane la monumentele închinate eroilor neamului căzuți pe câmpurile de luptă de-a lungul istoriei.

Tradiții și obiceiuri de 1 Decembrie. De ce se trag 21 de salve de tun la parada militară națională

La parada militară națională, organizată în fiecare an la Arcul de Triumf din Capitală, pe timpul intonării Imnului Naţional al României se execută 21 de lovituri de tun de către bateria „Salve” a Brigăzii 30 Gardă ,,Mihai Viteazul”.

Tradiţia executării salvelor de tun, se pare, își are originea într-un vechi obicei marinăresc ce semnifica intențiile pașnice ale navelor care ancorau în porturi. Astfel, în secolul al XIV-lea, navele care se apropiau de un port străin, înainte de a intra în raza artileriei de pe uscat, își descărcau tunurile proprii trăgând aceste salve.

În timpul Războiului pentru cucerirea independenței de stat a României, potrivit istoricilor vremii, regele Carol I, auzind prima lovitură de tun românesc trasă de Bateria ”Carol”, pe câmpul de luptă, ar fi spus: ”Asta-i muzica ce-mi place!”. Afirmația regelui a trecut proba timpului, uitându-se, însă, contextul istoric în care a fost făcută.

Treptat, obiceiul executării salvelor de tun a devenit parte a protocolului militar, ca formă de omagiere a unor personalități sau de sărbătorire a unor evenimente istorice.

Tradiții și obiceiuri de 1 Decembrie. De ce mănâncă românii fasole cu ciolan sau cârnați

Conform unor documente interne ale Armatei Române, publicate de revista Historia, fasolea era aliment de bază în meniul soldatului român, însă nu gătită sub această formă.

Pentru obiceiul de a consuma fasole cu ciolan sau cârnați de 1 Decembrie, responsabilă pare să fie Andreea Esca, alături de trustul Pro. La 1 Decembrie 2001, Andreea Esca lansa în eter ideea că românii ar trebui să facă din fasolea cu cârnați un preparat de tradiție de Ziua Națională. Cu câteva zile înainte de această dată, ProTV anunțase că va sărbători Ziua Națională într-un mod neobișnuit: locuitorii Capitalei erau așteptați la „marea ciolaniadă”, o masă gratuită oferită săracilor constând în fasole cu ciolan. Succesul primei ediții a fost atât de mare, încât evenimentul a fost repetat. Ba, mai mult, el a fost preluat în anul următor și de primarii din București.

Care este semnificația zilei de 1 Decembrie

Începând cu anul 1990, România serbează aniversarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 ca zi națională.

Ziua de 1 Decembrie 1918, ziua în care Marea Adunare Națională de la Alba Iulia a adoptat Rezoluția de Unire cu România, a însemnat sfârșitul procesului de desăvârșire a unității naționale românești început în acel an, prin actul unirii Basarabiei cu România, adoptat de Sfatul Țării din Chișinău, la 27 martie/9 aprilie, și continuat prin actul unirii Bucovinei cu Patria Mamă, adoptat de Congresul General al Bucovinei, la Cernăuți, la 15/28 noiembrie.

Citește și:

Program TV de 1 Decembrie. Unde poți viziona live parada de Ziua Națională a României din Capitală

Cum arăta România, în urmă cu 100 de ani. Motivul pentru care sărbătorim 1 Decembrie, Ziua Națională a României

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net