Ce trebuie să ştii despre cumpărarea vechimii în muncă
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, Legea privind cumpărarea vechimii în muncă, adoptată de Parlament în luna mai. Noutatea este dată de prelungirea unui termen important, cel până la care românii îşi pot „reglementa” această situaţie legată de pensie.
Nu oricine poate să cumpere vechime în muncă, dacă la asta s-au gândit mulţi. Pot face asta persoanele care nu au calitatea de pensionari. De asemenea, se poate face de către cei care nu au realizat stagiu de cotizare sau stagiul asimilat celui de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia în ţară, în statele membre UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaţionale în domeniul securităţii sociale, conform hotnews.ro.
Vechime pentru pensie în 2021
Parlamentarii au modificat un lucru important: data până la care se poate cumpăra vechimea. Data va fi 31 august 2023. Este vorba despre plata contribuţiei de asigurări sociale datorate care se efectuează într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare.
Ce acte trebuie completate
Practic, contribuţia de asigurări sociale poate fi plătită pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori încheierii contractului de asigurare, în cazul în care nu au realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia în ţară, în statele membre UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaţionale în domeniul securităţii sociale.
Ca acte, este vorba despre:
- Încheierea unui contract de asigurare socială
- Act adiţional
- Declaraţie din care reiese că nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii, nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii şi nu e pensionar.
Contractul de asigurare socială se încheie între persoana interesată sau, după caz, de tutorele, curatorul ori mandatarul acesteia desemnat prin procură specială şi casa teritorială de pensii competentă, în funcţie de domiciliul sau reşedinţa persoanei.
Care e procedura
Actele menţionate mai sus trebuie depuse la casa teritorială de pensii până la 1 septembrie 2023.Plata se va realiza lunar sau într-o singură tranşă, în funcţie de posibilităţile fiecăruia. Dacă nu se achită în întregime suma, stagiul de cotizare se constituie corespunzător plăţii efectuate. Plata se poate face prin orice mijloc de plată, inclusiv numerar la casieria casei teritoriale de pensii în raza căreia se află domiciliul persoanei interesate. Venitul asigurat care va fi completat pe contractul de asigurare socială ce va fi semnat nu poate fi mai mic decât valoarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată valabil la data încheierii acestuia. Când întreaga sumă va fi plătită, atunci va înceta contractul. Vârsta de pensionare în acest moment este de 65 de ani la bărbaţi şi 61 (+6 luni la femei).
Numărul românilor de peste 65 de ani care muncesc se va dubla într-un deceniu
Ocuparea forţei de muncă în România va creşte cu o rată mai mare decât media UE-27 în perioada următoare, majorare bazată pe participarea crescândă pe piaţa muncii a românilor cu vârsta peste 55 de ani, potrivit estimărilor Centrului European pentru Dezvoltarea Formării Profesionale (Cedefop). Se aşteaptă o reducere consistentă a intrării pe piaţa muncii a celor cu vârsta cuprinsă între 15 şi 34 de ani, pe fondul contracţiei ridicate a populaţiei din această grupă de vârstă. Până în 2030 CEDEFOP estimează că numărul celor cu vârsta peste 65 de ani se va dubla faţă de 2020 (rata de participare pentru cei cu vârsta peste 65 de ani este prognozată să urce la 9 puncte procentuale, de la un declin de 3 pp în 2010-2020).