Ce trebuie să știi despre locul din România de unde a decolat drona americană

Ultima actualizare:

La 50 de kilometri de Cluj, în comuna clujeană Luna se află Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu". Aici este ”bârlogul” de unde a plecat pe ultimul drum drona MQ-9 Reaper supranumită Predator care a fost doborâtă de ruși deauspra Mării Negre, la 120 de kilometri de Crimeea. În bază au fost inițial aduse de americani cinci drone dar una a fost pierdută într-un accident

Drona M 9 Q Reaper
Drona M 9-Q Reaper este cea mai performantă a armatei SUA

Baza aeriană este pe teritoriul comunei Luna, iar facilitățile (apa, curent, canalizare) îi sunt asigurate de Primăria Câmpia Turzii. Din acest motiv, Ministerul Apărării consideră că Baza Aeriană 71 ține de Câmpia Turzii. În 2018, la cererea SUA, autoritățile române au decis în regim de urgență extinderea aerodormului militar și au expropriat peste 370 de hectare de teren din comuna clujeană Luna. 

Statul le-a oferit celor 1.326 de proprietari despăgubiri de circa 1,18 milioane de lei, scria profit.ro. Primele drone au venit aici în 2019 și erau operate de la sol de militarii americani din Detașamentul 2 al Grupului Expediționar de Operațiuni 52 cu baza în Germania.  

O dronă similară celei doborâte de ruși, aflată în misiune de antrenament, s-a prăbușit pe 14 iulie 2022, la 3 km sud de baza aeriană Câmpia Turzii. Drona s-a prăbuşit în timp ce se întorcea către bază, nefiind înregistrate victime.  

Turnul de Control al Bazei 71 Câmpia Turzii
Turnul de Control al Bazei aeriene 71 unde sunt găzduite dronele SUA.Foto:wikipedia.org

Baza 71, cea mai mare investiție a Aviației Militare SUA

În 2020, Forțele Aeriene ale SUA au început să investească 130,5 milioane de dolari în baza de la Câmpia Turzii pentru patru obiective. Scopul, în mijlocul României să apară cea mai mare bază aeriană din estul și centrul Europei. 

-o instalație de control a umidității aerului, ventilație și încălzire, pentru depozitarea de materiale pentru ridicarea unor baze aeriene mobile și de vehicule și echipamente. Armata SUA își justifică nevoia de așa ceva din cauza climatului cu umiditate mare din zonă, motiv pentru care echipamentele nu pot sta în aer liber, pentru că se strică. 

-un depozit și o instalație sofisticată de aprovizionare a aeronavelor cu combustibil.  

-o gigantică parcare-platformă pentru două escadrile de aeronave militare capabilă să găzduiască inclusiv cele mai sofisticate tipuri de avioane de luptă și transport. 

- o platformă de încărcare/descărcare de transporturi periculoase (muniții, explozibili) 

Ce trebuie să știi despre cea mai bună dronă a SUA 

Comanda operatorului durează 1,2 secunde pentru a ajunge la dronă printr-o legătură prin satelit. Drona costă peste 30 de milioane de dolari în funcție de arme și este operată de la distanță de o echipă de două persoane: un pilot și un membru al echipajului de zbor care operează senzori și ghidează armele.    

Drona MQ-9 Reaper este o aeronavă fără pilot, dar teleghidată și care este special gândită atât pentru misiuni de supraveghere și recunoaștere, cât și pentru misiuni de găsire și neutralizare a unor ținte. Unul dintre cele mai răsunătoare exemple de astfel de misiune a fost asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani lângă Bagdad. SUA detin aproximativ 300 de drone MQ-9 Reaper.  

Vehiculul aerian are o greutate de 2,22 tone, o autonomie de 1.850 de km și 14 ore de funcționare. Drona este ghidată prin satelit, poate zbura la o altitudine maximă de 15.240 de metri și poate acroșa până la patru rachete Hellfire și două bombe ghidate laser GBU-12 Paveway II. 

Drona are o viteză maximă de 370 km/h și este propulsata de o elice. Este produsă de General Atomics Aeronautical Systems, a avut primul zbor în urmă cu 21 ani și e în dotarea forțelor americane din 2007.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Felipe și Regina Letizia la dineul de gală de la Roma, Italia, în rochie de la un brand de masă   profimedia 0945642160 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
netflix pixabay jpg
luxemburg istock jpg
jessica riggs calendar nud profimedia (1) jpg
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net