Cea mai nouă provocare pentru turiştii care ajung în inima muntelui de sare din Vâlcea. „Se face la 300 de grade”

Salina de la Ocnele Mari este de mulţi ani unul dintre cele mai căutate locuri pentru relaxare din Vâlcea, indiferent de anotimp. Mii de turiști din toată țara vin pentru aerosolii naturali de clorură de sodiu într-un mediu cu o temperatură constantă de 13-15 grade Celsius. Toți cei care ajung la Salină vor avea de acum ocazia să descoperă gustul unei cafele cu totul deosebită.

Salina Ocnele Mari, Vâlcea. Sursă foto: Agerpres
Salina Ocnele Mari, Vâlcea. Sursă foto: Agerpres

Cafea, nu la nisip, ci la sare

Cea mai nouă provocare lansată turiştilor care ajung la Salina Ocnele Mari este să încerce cafeaua la sare, de fapt o cafea turcească reinterpretată şi adaptată spaţiului în care se serveşte, adică în inima muntelui de sare, după cum spun reprezentanţii minei.

Din decembrie anul trecut, Societatea Naţională a Sării - SALROM a deschis în Salina Ocnele Mari şi o cafenea cu un specific aparte, unde se poate savura cafeaua făcută la sare.

Cafea la sare de la Ocnele Mari. Sursă foto: Agerpres
Cafea la sare de la Ocnele Mari. Sursă foto: Agerpres

"Barista" sunt mineri care au deprins "arta cafelei" şi o împărtăşesc cu cei care doresc să descopere sau să redescopere gustul cafelei la ibric.

„Este o cafea turcească reinterpretată. Luând în considerare că spaţiul este inedit şi este în subteran, în salină, asta a reinterpretat şi cafeaua şi aşa cum zice şi un proverb turcesc, cafeaua trebuie să fie neagră ca iadul, amară ca moartea şi dulce ca dragostea. Cei mai mulţi turişti vin şi cumpără cafea la sare pentru că, aşa cum ştiţi, în casele multora nu prea se mai face cafea la ibric, iar aici o găsim în fiecare zi", povesteşte Bogdana Nechersu, organizator turism în cadrul Salinei din Ocnele Mari.

Cum se face cafeaua la sare

Cafea la sare de la Ocnele Mari. Sursă foto: Agerpres
Cafea la sare de la Ocnele Mari. Sursă foto: Agerpres

Din ibricul scufundat în sare fierbinte şi mânuit cu îndemânare de domnul Emil, artificier la o mină din Vâlcea, aroma de cafea începe să se simtă repede. Spune că e o tehnică anume care face ca toate gusturile plăcute din cafea să rămână intacte, iar timpul de preparare să fie de doar câteva minute.

„În primul rând, în această cafea trebuie să pui suflet. În al doilea rând, trebuie să respecţi câteva metode de a prepara această cafea. Lucrăm la o temperatură de 300 de grade. Ne ajută mult temperatura deoarece ne rămân în cafeaua respectivă toate gusturile plăcute pe care noi trebuie să le simţim.... Uleiurile din cafea trebuie să rămână intacte", adaugă barista.

Domnul Emil a precizat că a depins relativ uşor arta cafelei la sare, iar dacă ar fi să facă o comparaţie între cafeaua la ibric făcută acasă pe plită şi cea la sare, cu siguranţă ar alege-o pe cea din urmă care are o aromă mai intensă şi mai dulce.

„Unica diferenţă este dată de faptul că uleiurile respective rămân intacte fiindcă temperatura este foarte rapidă pentru fierbere şi atunci cafeaua o savurezi cu gustul ei original. Deci nu stă foarte mult la fiert... Nu am mai făcut până acum cafea la sare.

Am văzut pe internet şi de acolo am învăţat. A fost un pic greu la început, până simţi gusturile, fiindcă sunt unii care doresc cu zaţ, alţii fără zaţ. De multe ori zaţul poate încurcă în momentul în care îl guşti, poate te deranjează, dar 99% dintre cei care au încercat cafeaua la sare au fost mulţumiţi de gustul cafelei şi chiar spun că are un gust foarte bun", a mai spus domnul Emil.

"Este o cafea mai aromată pentru că se zice că sarea pusă în cafea îi scoate amăreala şi se simte mai mult dulceaţa cafelei", îl completează şi Bogdana Nechersu.

Salina de la Ocnele Mare are o suprafaţă amenajată pentru vizitare de 40.000 de metri pătraţi şi dispune de patinoar, mini-terenuri de sport, restaurant, expoziţii de artă şi chiar de o biserică, unde se ţin slujbe în fiecare duminică. În această perioadă, salina este deschisă zilnic până la ora 16.30, cu excepţia zilelor de luni şi marţi. Accesul se face cu autobuzul, care pleacă la fiecare 30 de minute.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Evacuare militari ucraineni Azovstal - 17 mai 2022 / FOTO EPA-EFE
image
image
image
image
image
image
klaus iohannis 3 jpg
gratar mici
bujorul de stepa zeu de campie facebook jpg
avion pexels jpg
politie italia1 jpg
coloana masini a1 jpg
Cheng  Charlie  Saephan castigator loterie profimedia jpg
philip weston thomas porumbel bobbi profimedia (3) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net