Ceartă după înmormântarea lui Mihai Șora. Soția filosofului răspunde acuzațiilor: „Copiii nu l-au sunat ani la rând”

Ultima actualizare:

Gestul lui Tom Șora, fiul cel mic al filosofului Mihai Șora, de a o acuza în timpul slujbei de înmormântare pe soția acestuia, poeta Luiza Palanciuc, că a impus o distanță între cei trei fii și tatăl lor a generat o serie de reacții. Luiza Palanciuc-Șora, soția regretatului Mihai Șora a respins ferm acuzațiile făcute de Tom Șora, într-o postare pe facebook. Ea a spus că Tom Șora minte și că de fapt cei trei fii nu s-au interesat deloc de tatăl lor. Pe de altă parte, jurnalistul Petre M. Iancu povestește pe blogul său că l-a văzut în nenumărate situații pe Mihai Șora arătându-și afecțiunea față de copiii lui, iar relația lor a fost întotdeauna foarte bună.

Tom Șora împreună cu tatăl lui, Mihai Șora. Foto: Facebook/Louise Șora
Tom Șora împreună cu tatăl lui, Mihai Șora. Foto: Facebook/Louise Șora

"Am aflat de moartea tatălui meu cu totul întâmplător și anume o cunoștință a surorii mele a citit pe Facebook că a murit tatăl meu,” a spus în biserică la microfon Tom Șora completând că de zece ani încercările lui și ale fraților de a lua legătura cu propriul tată au fost blocate de actuala soție, Luiza Palanciuc-Șora.

Luiza Șora: Copiii nu l-au căutat pe tatăl lor "ani la rând”

În fața acestor acuzații, văduva lui Mihai Șora a răspuns printr-un mesaj postat pe facebook.

Tom Șora, ca și sora lui, Sanda Șora, nu i-au telefonat, pur și simplu, lui Mihai Șora ani la rând – nici chiar de Sărbători sau de ziua lui, când a împlinit o sută de ani.

Ceea ce se poate verifica examinând istoricul apelurilor intrate, prin Telekom, la cele două numere active ale lui Mihai Șora .

Cel dintâi avea mereu robotul activat, unde oricine putea lăsa un mesaj, în caz că nu eram acasă.

La care se adaugă numărul nostru de mobil, neschimbat de peste 20 de ani, și pe care Tom Șora, ca și dumneavoastră, de altfel, îl cunoașteți. Și unde pot fi trimise sms’uri ori mesaje pe WhattsApp, atunci când este pus pe silențios.

De asemenea, nu i-au trimis nicio scrisoare, carte poștală, mesaj prin vreo altă persoană”, a scris Luiza Șora.

În același mesaj, Luiza Șora povestește momentul din 2019 când Tom Șora s-a întâlnit cu tatăl său în Piața Victoriei, la Girafă, întâlnire despre care fiul cel mic al regretatului eseist a spus că a avut loc într-un moment în care nu reușea să ia legătura cu tatăl său și că în ultimă instanța a venit din Germania direct în Piața Victoriei. Luiza Șora a postat și o fotografie cu Mihai Șora și cu fiul acestuia, spunând că este făcută de ea, la acel moment.

”Nu m-am gândit efectiv la Tom Șora”

”În vârtejul organizării înmormântării, cu multe drumuri, proceduri, formalități, nu m-am gândit, efectiv, la Tom Șora. Probabil că ar fi trebuit să fiu mai pragmatică și să-i telefonez. Nu sunt o ființă pragmatică, iar, pentru mine, ceea ce conta era, întâi de toate, Mihai Șora: gândul ca totul să decurgă impecabil, să fie la înălțimea omului înmormântat”, a mai scris Luiza Șora, răspunzând astfel acuzelor că nu i-a anunțat pe fiii lui Mihai Șora de decesul tatăl lor.

Nu am putut să înțeleg ”răceala glacială” dintre tată și fii

Jurnalistul Petre M. Iancu, un apropiat al lui Mihai Sora, a publicat pe blogul personal mai multe fotografii de la întâlnirea lui Tom Șora cu tatăl lui din Piața Victoriei din 2019. Petre Iancu a explicat cum vede situația creată între fiii și soția lui Mihai Șora.

Ar fi fost straniu ca inmormantarea unui om care a cautat febril, mai bine de un secol, adevarul, sa ramana fara un moment astral, prea repede curmat, al exploziei spre lumina a unui adevar ascuns adanc in pieptul unui om ranit profund. Ranit, de moarte, nu o data, nu o clipa, ci timp de ani.

În timpul slujbei pentru Mihai Sora, fiul sau, Tom, cunoscut compozitor din Munchen, a cerut spontan microfonul care, din motive incomprehensibile, nu i se oferise.

Cum, din motive la fel de obscure, nu fusese înștiințat că i-a murit tatăl. Nici el, nici sora lui, Sanda. Care, dimpreună cu fratele lor, Andrei, decedat nu de mult, fuseseră ținuți de a doua soție a părintelui lor, Mihai Șora, la distanță totală de propriul lor tată.

În cuvinte neșlefuite, nemeșteșugite și nepregătite, dar exprimând o realitate insuportabil de mult ocultată, fiul și-a exprimat în fața trupului tatălui său iubit amărăciunea, regretul, deznădejdea și necazul. Și-a articulat ciuda, de a fi încercat în zadar, de zeci de ori, dar fără a fi fost lăsat, să vorbească, fie și doar la telefon, cu tatăl său, ecranat, parcă, permanent de a doua lui soție.

Tom a deplâns modul în care nu doar el, ci și sora lui, Sanda, au fost izolați sistematic de contacte cu tatăl lor, în ultimii ani. A răzbătut din strigătul său supliciul unui copil.

Pe Mihai Șora eu, personal, l-am văzut în nenumărate instanțe interacționând cu dragoste autentică, fierbinte, cu proprii săi copii, cu toți copiii săi, pe atunci tineri, sau adolescenți, fără să plaseze vreo opreliște între el și vlăstarele sale, de care a părut mai mereu să fie mândru. N-am putut pentru nimic în lume înțelege prezumtiva răceală glacială instalată de la un moment dat între tată și copiii săi din străinătate, după ce filosoful și-a refăcut viața, răceală risipită instantaneu, în fața mea, în timpul caldei întrevederi dintre tată și fiu consumată la 10 august 2019, în Piața Victoria. Am contribuit la crearea condițiilor acestei joncțiuni, pe stradă, care a fost urmată de niște întrevederi ce păreau să fi normalizat raporturile dintre tată și fiul său.

Mihai și Tom Șora, august 2019, Piața Victoriei București. Foto: Petre M. Iancu
Mihai și Tom Șora, august 2019, Piața Victoriei București. Foto: Petre M. Iancu

După care, s-a lăsat tăcerea din nou. Nu e treaba mea să împart vinovății, să dau aici verdicte. În orice viață de familie există lumini și umbre, bucurie, scârbă și dezgust, conflict și bună înțelegere, război și pace.

Mihai și Tom Șora, august 2019, Piața Victoriei București. Foto: Petre M. Iancu
Mihai și Tom Șora, august 2019, Piața Victoriei București. Foto: Petre M. Iancu

Dar Mihai Șora nu este fitecine. E un reper. A fost o personalitate publică. Una chemând veșnic la adevăr, aflată ea însăși în căutarea adevărului și, totodată, perpetuu somată să ”recunoască” fapte, opțiuni, sau ”adevăruri” ce i s-au imputat pe drept sau aiurea. (...)

Petre Iancu, Mihai și Tom Șora, august 2019, București. Foto: Petre M. Iancu
Petre Iancu, Mihai și Tom Șora, august 2019, București. Foto: Petre M. Iancu

Ar fi fost bizar, ca plecarea lui să nu fie însoțită de irumperea adevărului fie și cel mai neașteptat și neplăcut, în mijlocul dorinței de reculegere a celor veniți să-l conducă pe ultimul drum”, a scris pe blogul personal Petre M. Iancu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
image
image
image
image
image
image
batic dacic pe Columna 640x370 jpg
sat pixabay jpg
nava de croaziera foto pixabay
West Side Flower Fest 2 1 scaled jpg
crima sibiu jpg
parcul Buila Vanturarita jpg
Batrana pensionara bani pensie FOTO Shutterstock jpg
Captură de ecran din 2024 05 19 la 10 10 00 png
image
actualitate.net
image
actualitate.net