Cei care studiază la universități în străinătate vor putea primi burse de cel puțin 1.000 de euro

Ultima actualizare:

Printr-o hotărâre ce se aplică deja, cadrul legal pentru susținerea unora dintre viitorii specialiști români ce studiază în străinătate a fost actualizat, prin stabilirea unui sistem de sprijin financiar destinat acestora, ce conține burse lunare, dar și acoperirea unor cheltuieli cu transportul în afara granițelor.

Valoarea burselor se va stabili anual (Foto: Arhiva)
Valoarea burselor se va stabili anual (Foto: Arhiva)

Acordarea bursei se face în baza unor condiții

Valoarea burselor pentru românii ce studiază în universități din străinătate se va stabili anual, în funcție de țara în care se studiază, dar nu va putea fi mai mică de 1.000 de euro/lună, potrivit avocatnet.ro. Mai exact, cei care vor să urmeze studii universitare de masterat, doctorat, stagii postdoctorale și de cercetare în străinătate au parte acum de susţinerea financiară a statului.

Astfel, toţi studenţii care îşi doresc să studieze în afară pot beneficia de o asemenea bursă din partea statului. Acordarea bursei se va face însă, în baza anumitor condiţii. Cel mai important lucru de ştiut este faptul că bursele vor fi acordate după organizarea unui concurs naţional în urma căruia se stabilesc beneficiarii. Concursul va fi organizat de către Ministerul Educației, prin Agenția de Credite și Burse de Studii. Mai mult decât atât, studenţii după finalizarea stagiul în universităţile din străinătate vor fi nevoiţi să îşi reia studiile în România. 

"Executivul a aprobat astăzi hotărârea care vizează acordarea burselor în străinătate pentru stagii de studii universitare de masterat, doctorat, dar şi pentru stagii postdoctorale şi de cercetare. După o pauză de aproape 12 ani, la iniţiativa Ministerului Educaţiei, prin agenţia de credite şi burse de studii, vor fi acordate anual în condiţiile legii, burse în străinătate pentru stagii de studii universitare de masterat, doctorat, stagii post-doctorale şi de cercetare cu o valoare a bursei lunare de cel puţin 1.000 de euro pentru fiecare bursier, urmând ca la finalizarea stagiului, bursierii să-şi reia studii universitare sau postuniversitare în România”, a declarat Dan Cărbunaru în cadrul unei conferinţe de presă. 

studenti absolventi universitati jpeg

Bursele sunt acoperite din fondul valutar al ministerului și din donații. Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, beneficiarii burselor sunt persoane provenite din sistemul naţional de învăţământ superior, din Academia Română, dar şi din institute de cercetare subordonate sau din cadrul acestora, potrivit Agerpres.

Potrivit art. 2 din proiect, „numărul lunilor de bursă acordate, tipurile de burse și durata stagiului unei burse se stabilesc anual prin ordin al ministrului Educației, în domeniile de interes ale României, care sunt aprobate tot printr-un ordin de ministru”. Printre acestea, se regăsesc, bioenergia, bioeconomia etc.

Ce beneficii au buriserii 

Conform art.2 din proiect , bursierii români care efectuează stagiile de studii vor putea beneficia de:

  • o bursă lunară destinată plăţii unor taxe şcolare şi, eventual, acoperirii cheltuielilor de hrană și cazare, în limita cuantumurilor stabilite;
  • transport dus-întors (cu avionul, cu trenul sau cu autocarul) din România până la locul de stagiu și retur, o singură dată pe an universitar;
  • plata unui tarif suplimentar pentru bagaje de cel mult 32 kg, în afara celor incluse în costul biletului. 

Proiectul propus creează cadrul normativ pentru formarea internațională a viitorilor specialiști români prin instituirea unui mecanism național de sprijin financiar al acestora. Astfel, se acoperă vidul legislativ în ceea ce privește aplicarea recomandărilor europene și măsurilor asumate de România la nivel național și internațional în ceea ce privește politicile educaționale în domeniul mobilităților, potrivit edupedu. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
Iosif Stalin citind ziarul (© Wikimedia Commons)
Întâlnire între Ion Antonescu și Adolf Hitler la Munchen, 1941 FOTO Profimedia jpg
Carlo Acutis 1, foto Facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net