Cel mai ieftin produs din România. Ce mai poți cumpăra din magazine cu 1 leu

Leul românesc a cunoscut cele mai grele perioade, motiv pentru care, în țara noastră, nu mai poți cumpăra mare lucru cu doar un leu, iar asta depinde şi de oraşul în care locuieşti, scrie adevărul.ro. Recent, jurnaliştii de o publicaţie locală au făcut un mic experiment, să vadă ce se mai poate cumpăra cu 1 leu, în 2024, în România.

Ce mai poți să cumperi cu 1 leu Foto: arhivă Click!
Ce mai poți să cumperi cu 1 leu Foto: arhivă Click!

Cu ce preț se vinde cel mai ieftin produs din România

Mai mulți jurnaliști din Prahova au ieșit la cumpărături în Halele Centrale din Ploiești. Cel mai ieftin produs, când vine vorba de produse de patiserie, este covrigul simplu. Acesta se vinde acolo cu prețul de 0,40 lei. 

Însă covrigul brașovean costă 1,5 lei, iar prețul crește chiar și la 4 lei, dacă este vorba de un covrig cu măsline sau cu gem de caise. Spre comparaţie, în Bucureşti, cel mai ieftin covrig costă 1,5 lei. 

Ce poți cumpăra cu 1 leu

De asemenea, în același loc, cu 1 leu poți cumpăra o legătură de pătrunjel sau o legătură de mărar. În Capitală, pentru aceeaşi legătură de verdeaţă se plăteşte dublu. Pe vremea lui Ceaușescu, cel mai ieftin produs era Eugenia. Prețul acestui produs a crescut de la 0,25 bani, la 0,45, iar în 2024 a ajuns să coste 1,49-1,8 lei. 

Fiecare vizită la supermarket sau în piaţă e o surpriză pentru buget. Alimentele se scumpesc văzând cu ochii. Dacă am pune într-un coş opt produse de bază, cum ar fi lapte, pâine, orez, ouă, caşcaval, carne, fructe şi legume, am plăti pentru acesta 500 lei. Cu 90 de lei mai mult faţă de ianuarie 2023, adică o creştere de 18% într-un an. Asta în ciuda plafonării adaosului comercial. Şi producţia tot mai mică de alimente, alături de creşterea importurilor sunt alte cauze ale scumpirilor. 

Suma de 500 lei dată pe coşul cu alimente de bază reprezintă 24% din salariul minim net de puţin peste 2.000 de lei, adică un sfert din venit, în condițiile în care la începutul anului trecut era de 22,5% din salariul minim. 

Citește întreg articolul pe adevărul.ro. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Record peste Arad 3 jpg
image
image
image
image
image
image
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
tunelul daniela jpg
vreme furtuna png
reallygreatsite com 8 2 1536x864 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net