Cel mai iute ardei din lume crește la Buzău! Soiul românesc, invenția unui preot

Ultima actualizare:

Cel mai intens ardei iute din lume, realizat de cercetătorii din Buzău, depășește de 200 de ori, în iuțime, soiul omologat în 2016, Carolina Reapper, anunță Adevărul.

Certificarea a venit în 2014, iar anul acesta a fost confirmat recordul la un congres mondial de horticultură din Franța. Urmează omologarea lui, în câteva luni. 

Emană substanțe volatile puternice

Ardeiul iute de Buzău este cunoscut deocamdată după codul L 13A. Pare după aspect unul normal însă, când este tăiat, elimină în aer o substanță volatilă atât de puternică încât provoacă lăcrimare și strănut.

„Un producător de cârnați de Pleșcoi și babic de Buzău a venit să-mi ceară un soi care să fie uniform în ceea ce privește iuțeala, știindu-se că pe o plantă sunt și ardei mai iuți, dar și mai puțin iuți. Așa am fost provocați să obținem un soi, cu ajutorul căruia dumnealui să stabilizeze o rețetă clară”, a explicat cercetătorul Costel Vânătoru, pentru Adevărul.  

Citește și: România a pierdut soiul de roșii «Inimă de bou»

Costel Vânătoru a condus echipa de cercetare a institutului, din Buzău. În afara activității științifice, Costel Vânătoru este și preot.

Descoperiți detalii despre calitățile și proprietățile soiului de ardei iute, de la Buzău, în articolul disponibil pe Adevărul.ro.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!          

image
image
image
image
image
image
hudson hornet 1951 licitatie jpg
970 5 fotoADocea Untold jpg
jose ruben mexic zoo jpg
masina politie foto: pexels
urcior jpg
avioane parcate aeroport aterizare avion frankfurt shutterstock 1702941451 jpg