Cele mai bune sfaturi ca să nu ai probleme cu copilul tău adolescent
Povestea Iuliei, eleva de 15 ani cu super rezultate şcolare care a sfârşi prin a fugi de acasă la mănăstire a pus pe gânduri o ţară întreagă. Mulţi părinţi ai căror copii au ajuns la vârsta adolescenţei se confruntă cu dificultăţi în familie.
Fiecare perioadă din viaţa unui copil are problemele ei, dar parcă niciuna nu este mai dificilă şi mai sensibilă decât adolescenţa. Acum este timpul răzvrătirilor, când copilul vrea să exploreze, să fie liber, să se creadă adult. Trebuie să te porţi cu el „cu mănuşi" şi să gestionezi situaţiile cu mult tact. Specialistul Click!, psiholog Mihaela Vintilă, îţi vine în ajutor cu sfaturi.
Începând cu 12-13 ani, apar modificări biologice şi emoţionale. Copilul tinde să-şi caute un model în viaţă, să fie acceptat într-un grup de prieteni, să uimească prin teribilism. Anturajul îl poate influenţa enorm. Cu prietenii pierde nopţile pe Internet, cu ei se antrenează la prostii, pentru că, evident, în toate apare competiţia. Părinţii sunt „bătrâni, demodaţi" şi au doar rol punitiv. Situaţia nu trebuie scăpată de sub control pentru că riscurile sunt multiple.
Cele mai mari derapaje ale unui adolescent. Minciuna este primul derapaj universal valabil pentru toţi adolescenţii. „Este un paravan pentru ei atunci când nu îşi găsesc explicaţii pertinente, când ştiu că vor fi pedepsiţi sau că oricum părinţii nu îi înţeleg. Îţi dai seama că mint atunci când. îţi evită privirea, se înroşesc, le tremură puţin vocea, le transpiră palmele, în special băieţilor", spune Mihaela Vintilă. Alte derapaje periculoase sunt: chiulul de la şcoală, aderarea la diverse grupuri de prieteni, tot acum se pot apuca de fumat, de băut.
Semne care trebuie să-ţi dea de gândit. Hormonii sunt de vină pentru toate aceste modificări de comportament. Adolescenţii sunt mai visători, mai melancolici şi mai puţin comunicativi. Pierd nopţile la calculator, vorbesc mult la telefon, dar evită să o facă în faţa părinţilor. Rezultatele proaste la învăţătură sunt semne că fuge de la şcoală, iar faptul că îţi cere mai mulţi bani de buzunar trebuie de asemenea să-ţi dea de gândit: oare îi pierde la jocuri de noroc sau s-a apucat de fumat, de băut?
Cum să câştigi încrederea unui adolescent. Părinţii trebuie să aibă multă răbdare, să îi suporte toanele, să-l asculte, să-l înţeleagă sau măcar să-i dea senzaţia că e înţeles. E important să-i câştigi încrederea, să-i devii prieten şi confident. „Dacă vii cu multe interdicţii, cu «nu»-uri categorice, nu vei face decât să-l îndepărtezi pe adolescent. Orice interdicţie trebuie explicată. Nu e bine să-i interzici ceva doar pentru că aşa vrei tu. El se va revolta şi poate face gesturi necugetate, cum ar fi să fugă de acasă", te sfătuieşte specialistul.
Cea mai bună pedeapsă - „taie-i" banii de buzunar. E bine să-i fi prieten, dar să nu-ţi pierzi autoritatea. Fii sufiecient de permisiv, acordă-i încredere, lasă-l să iasă în oraş cu prietenii, dar nu mai târziu de ora 22.00, să stea la calculator, dar nu mai multe de 5 ore pe zi. Dacă exagerează, nu ezita să pui piciorul în prag şi să fii ferm. „Nu trebuie să stea toată ziua afară, cu prietenii, sau toată noaptea la calculator. Ai dreptul să-i spui când să se oprească. Dacă nu ascultă, cea mai bună pedeapsă este un weekend în casă sau interdicţiile financiare. Dacă i-ai tăiat «robinetul», l-ai lovit unde-l doare mai tare", adaugă psihologul.
Cum poţi preveni pericolele. Oricât de frică îţi e să nu „o ia pe arătură" şi să păţească ceva, trebuie să îi acorzi adolescentului libertatea de care are nevoie. Dacă eşti foarte protector şi-l controlezi în fiecare minut, îi anihilezi personalitatea. Cel mai bun sfat este să încerci să-i câştigi încrederea, să îi devii prieten. „Lasă-l să-şi invite colegii acasă. În felul acesta, vei vedea în ce anturaj se învârte. Dacă nu eşti de acord cu prietenii lui, încearcă să îi explici, să îi găseşti alte preocupări. Mai mergi din când în când pe la şcoală, discută cu profesorii, află dacă învaţă bine şi dacă lipseşte cumva de la ore".