Cetate dacică, vandalizată de mai mulți indivizi necunoscuți. Polițiștii au deschis o anchetă penală: „Au fost aruncate în....”
Cetatea dacică Piatra Roșie a fost din nou atacată, iar pietrele din drumul pavat au fost efectiv smulse de indivizi necunoscuți, după care aruncate în groapa din apropierea monumentului. După incidentul dezastruos, s-a deschis o anchetă penală.
„Persoane necunoscute ar fi distrus piese din calcar, componente ale drumului antic”
Situl arheologic a fost ținuta unor persoane necunoscute, care au smuls blocuri de piatră din drumul pavat și le-au aruncat în groapa vecină. Ulterior, în cursul lunii noiembrie, s-a deschis o anchetă penală pentru a fi cercetat acest caz.
„Polițiști au fost sesizați de un reprezentant al Direcției Județene pentru Cultură Hunedoara cu privire la faptul că instituția a fost sesizată de un cetățean că persoane necunoscute ar fi distrus, prin dislocarea din sol, patru pietre ce făceau parte din structura drumului antic, care au fost aruncate în proximitatea cetății Piatra Roșie (monument istoric înscris pe lista patrimoniului mondial UNESCO).
Cu ocazia cercetării la fața locului s-a stabilit că în perioada 3-4 noiembrie 2024, persoane necunoscute ar fi distrus, prin dislocare, patru piese din calcar de diferite mărimi, componente ale drumului antic ce străbate incinta doi a cetății Piatra Roșie, ce au fost aruncate în proximitatea drumului de acces”, a transmis Bogdan Nițu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Județean Hunedoara.
Polițiștii au deschis o anchetă penală
Polițiștii fac cercetări pentru a-i depista pe cei care au comis infracțiunea de distrugere a cetății dacice, aflată la 20 de kilometri de orașul Călan ce face parte din patrimoniul cultural UNESCO. Situl arheologic este cunoscut pentru drumul său de piatră antic, ce datează de peste 2 milenii. Are o lățime de 3 metri și este construit din aproximativ 5 șiruri de blocuri de calcar înalte și groase.
„Blocurile erau înfipte în pantă până la acea bandă, care rămânea la suprafaţă, dând impresia unor lespezi înguste. În realitate, partea îngropată în pământ este de trei ori mai mare decât cea vizibilă. Blocul următor îl „încăleca” pe cel dinainte cu banda lăsată liberă, dând în acest fel aspectul de trepte. Prin această metodă panta a fost puternic ancorată, iar blocurile au rămas înfipte în pământ şi după două mii de ani, în ciuda înclinaţiei mari a terenului”, spun cercetătorii pe pagina piatra-rosie.ro.