Cine ar putea fi candidatul-surpriză care să îi ia locul lui Călin Georgescu. Este sociolog și a fost subsecretar de stat la MAE
După ce candidatura lui Călin Georgescu a fost respinsă, scena politică românească ar putea asista la o nouă surpriză: sociologul Dan Dungaciu ar putea intra în cursa prezidențială din mai 2025, susțin surse politice citate de Antena 3 CNN.

Contextul politic este unul tensionat, mai ales după ce George Simion, liderul AUR, a obținut un rezultat slab în cadrul alegerilor prezidențiale din decembrie 2024, care ulterior au fost anulate de Curtea Constituțională.
Conform surselor, în urma discuțiilor dintre Călin Georgescu și George Simion din dimineața zilei de luni, cei doi ar fi convenit să-l sprijine pe Dan Dungaciu ca posibil candidat la scrutinul din mai.
Prima reacție comună a lui Călin Georgescu, George Simion și Ana Maria Gavrilă, după protestele recente din București, a fost un mesaj către susținători: aceștia trebuie să urmeze indicațiile liderilor AUR și POT, partidele care vor sprijini candidatul desemnat de Călin Georgescu.
Cine este Dan Dungaciu
Dan Gheorghe Dungaciu, în vârstă de 57 de ani, este un nume bine cunoscut în mediul academic și politic din România. Sociolog de profesie, acesta a ocupat funcția de director al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române în perioada 2009-2023.
De asemenea, este profesor universitar la Catedra de Sociologie a Universității din București și coordonator al Masteratului de Studii de Securitate din cadrul aceleiași instituții.
Din punct de vedere politic, Dungaciu a fost subsecretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe în 2006 și a ocupat poziția de consilier pentru integrare europeană la Președinția Republicii Moldova. De altfel, în Republica Moldova a fost decorat cu Premiul de Stat „Ordinul de Onoare”.
Probleme cu legea
Cu toate acestea, cariera lui Dan Dungaciu este umbrită de probleme juridice. În aprilie 2024, acesta a fost trimis în judecată de DNA, fiind acuzat de abuz în serviciu și corupție.
Procurorii susțin că, în perioada în care a fost director al ISPRI (2017-2022), Dungaciu ar fi semnat un contract de împreumut de folosință și alte două acte adiționale cu Asociația „Laboratorul de Analiză a Războiului Informațional și Comunicare Strategică (LARICS)”, prin care au fost oferite gratuit două spații din sediul ISPRI, fără licitație publică. Prejudiciul calculat de DNA se ridică la 101.607 lei, sumă pentru care institutul s-a constituit parte civilă în dosar.