Cine este neurochirurgul Leon Dănăilă. Pe vremea când în România se opera cu degetul a ajuns în America și a adus la noi metoda operației la microscop

Ultima actualizare:

    Doctorul Leon Dănăilă a făcut peste 27.000 de operații pe creierFOTO captura video Podcast Mihai Morar
Doctorul Leon Dănăilă a făcut peste 27.000 de operații pe creierFOTO captura video Podcast Mihai Morar

Geniul neurochirurgiei românești, Leon Dănăilă este doctorul care, la aproape 88 de ani, încă operează pe creier. A făcut până acum peste 27.000 de astfel de intervenții chirurgicale, din care peste 14.000 cu microscopul operator, metodă pe care a adus-o cu el din SUA, unde a fost la specializare pe vremea în care la noi se făcea operații pe creier cu degetul, iar oamenii mureau pe masa de operație.

Neurochirurgul Leon Dănăilă a povestit într-un podcast al lui Mihai Morar cum a reușit să scadă și la noi mortatitatea operatorie, cum s-a făcut membru de partid pentru a putea pleca în America să studieze metodele chirugicale de acolo și cum a încercat profesorul Arsenie să se debaraseze de el pentru că devenise prea incomod și tot mai mulți șefi din PCR îi recunoșteau meritele.

În România se opera cu degetul, în SUA cu microscopul

Doctorul a povestit în podcasul lui Mihai Morar Fain &Simplu cum a reușit să răzbească și să ajungă cel mai bun în specialitatea sa deși era foarte sărac.

După absolvirea Facultăţii de Medicină din Iaşi în anul 1958, Leon Dănăilă a lucrat timp de doi ani ca medic stagiar la Spitalul din Comăneşti (1958-1960) şi apoi un an la Circumscripţia Sanitară din Dărmăneşti (1960-1961). În anul 1961, prin concurs, a ocupat postul de medic secundar neurochirurg la Clinica de Neurochirurgie de la Spitalul "Gh. Marinescu" din Bucureşti.

Acolo a descoperit că mortaliatea operatorie este mare în cazul neurochirurgiei și a decis să plece peste ocean pentru a vedea cum poate să o reducă.

”Am văzut că la noi mortalitatea operatorie la noi este foarte mare, de 50-60%. Din revistele din străinătate am citit că mortalitatea generală este de 3-4%. Și atunci m-am întrebat cum poate să ajungă la acest procent. Profesorul (Constantin Arseni n.r.) băga degetul, scotea tumora, apărea o hemoragie fantastică, iar atunci, pacientul ori murea pe masa de operație, ori rămânea cu paralizie accentuată.

A venit un domn doctor de 31 de ani care avea o tumoră de fosă posterioară. El mergea, doar avea niște tulburări mici de echilibru. S-a dus, l-a operat, avea un meningiom, a băgat degetul, a avut o hemoragie foarte mare și a murit pe masa de operație”, a povestit Dr. Leon Dănăilă.

S-a făcut membru de partid pentru a pleca în America

Acest fapt l-a determinat să plece în afara țării pentru a vedea cum se operează în străinătate și a depus toate eforturile pentru acest lucru. ”Pe mine m-a frapat faptul acesta și am spus că trebuie să merg în Apus să văd ce se întâmplă, de ce ei au o mortalitate așa de mică.

Nu eram membru de partid. Dar am făcut diferite mișmașuri și am ajuns și membru de partid pentru că dacă nu erai și nu aveai acordul ”Tovarășei”, nu puteai să mergi să studiezi în străinătate.

Am cerut să merg în America pentru că a colo a luat naștere neurochirurgia. Am reușit să merg acolo un an de zile și am văzut cum se operează. În America se opera cu microscopul operator, se opera încet, nu cu degetul”, a explicat medicul Dănăilă.

A început să aplice metoda operației cu microscopul

”Am venit în țară, am început să aplic metoda respectivă. Atunci toți oamenii mari de la Comitetul Central, din partid, mergeau la profesorul Arseni și îi spuneau: ”Operați dumneavoastră dar luați-l și pe el”.

La un moment dat profesorul s-a săturat să i se spună acest lucru și le-a spus asistentelor: ”Lasă că scap eu de el”. Și la un moment dat a venit și mi-a spus că mă mută într-o secție...era dezafectată, plină de gândaci, de furnici. El le-a spus asistentelor că o sa operez acolo când vor zbura bivolii deasupra cladirii. Eu mi-am cumpărat din timp masă de operație și tot instrumentarul și am început să operez din a doua zi. Eram șef de secție acolo, nici măcar profesorul nu venea acolo”, și-a amintit reputatul doctor.

”Mai târziu a făcut cerere la Minister să mă mute înapoi. Însă cei de acolo mi-au spus că pot să îmi văd de treabă în continuare în secția pe care o amenajasem.

Am fost al treilea în lume care am opoerat anevrisme la vremea respectivă. Printre pacienți era fiica lui Dăscălescu, fostul premier la acea vreme. Ea a intervenit să nu fiu desființat din nou.

Cel mai mare bine din lumea aceasta l-a făcut profesorul Arsenie că m-a mutat în secția dezafectată pentru că am putut să-mi fac treaba în liniște”, a povestit specialistul în Podcastul lui Mihai Morar.

Cine este doctorul Leon Dănăilă

Academicianul Leon Dănăilă, medic neurochirurg, cercetător şi inventator, s-a născut la 1 iulie 1933, la Darabani, judeţul Botoşani, scrie Agerpres.

- A absolvit Facultatea de Medicină din Iaşi în anul 1958, a lucrat timp de doi ani ca medic stagiar la Spitalul din Comăneşti (1958-1960) şi apoi un an la Circumscripţia Sanitară din Dărmăneşti (1960-1961).

- În anul 1961, prin concurs, a ocupat postul de medic secundar neurochirurg la Clinica de Neurochirurgie de la Spitalul "Gh. Marinescu" din Bucureşti.

- A devenit, în anul 1966, medic specialist neurochirurg, în anul 1972, doctor în medicină cu lucrarea "Neurinomul spinal", în 1974, medic primar neurochirurg gradul III, în anul 1981, medic primar neurochirurg gradul II şi şef al Secţiei VII de neurochirurgie vasculară şi microneurochirurgie. În anul 1972, a absolvit la cursuri de zi şi Facultatea de Filozofie - Psihologie din Bucureşti.

- A studiat neurochirurgia timp de un an la New York, în cadrul unei burse Fullbright (1980-1981), şi a participat la diferite specializări, cursuri şi schimburi de experienţă la Budapesta (1978 şi 1979), Delft (1981), Moscova (1982), Edinburgh (1990), Glasgow (1990), Düsseldorf (1991), Paris (1991), Bruxelles (1995). În aceste stagii de specializare din Europa şi SUA, precum şi la diferitele congrese internaţionale, a cunoscut direct şi a schimbat opinii profesionale cu cele mai mari personalităţi neurochirurgicale din lume.

- Deţine 18 brevete de inventator şi zece de inovator şi este autorul a 39 de cărţi de specialitate. A publicat şi comunicat 317 lucrări ştiinţifice. Lucrările sale sunt citate de profesori şi cercetători de renume din întreaga lume. A participat la peste 150 de manifestări ştiinţifice naţionale şi internaţionale.

- I-au fost acordate, de-a lungul timpului, numeroase premii şi distincţii. Este evidenţiat în Munca sanitară cu ordinul 117/1980. Deţine patru premii ale Academiei Române. În 2003, World Nations Congress ABI din USA i-a acordat titlul de senator, iar în 2002 i-a fost acordat titlul de Cavaler de către Académie Européenne d'Informatisation.

- La 1 decembrie 2000, prin decret prezidenţial, profesorului Leon Dănăilă i-a fost conferit Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de Ofiţer. La 8 aprilie 2010 i-a fost conferit Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de Comandor, iar la 1 decembrie 2015 a fost decorat cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler.

- La 11 decembrie 2016, a fost ales senator din partea Partidului Naţional Liberal în Circumscripţia electorală nr. 42 Bucureşti şi validat în această funcţie la 21 decembrie 2016

Citește și: 

Ce a spus neurochirurgul Dănăilă despre poza din metrou devenită virală

Cum a fost copilăria unuia dintre cei mai renumiți chirurgi neurologi din România. Dr. Alexandru Vlad Ciurea: “Azi copiii primesc tot fără să ofere nimic”

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Placinta de branza de vaci  Sursa foto shutterstock 1323096947 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
ciorba pasare adobestock jpg
ambulanta Fb jpg
cartofi jpg
2 tiuit urechi jpg jpeg
Prințesa Kate (1) jpg
rugaciune jpg
image png
yubari jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net