Cine este Sfântul Iacob Persul, ocrotitorul împotriva accidentelor de orice fel

Ultima actualizare:

Știați că există un sfânt la a cărui icoană sau moaște dacă te rogi te scapă de accidente de orice fel? Este vorba Sfântul Mare Mucenic Iacob Persul, supranumit „Intercisus” (latină "tăiat în bucăți"). De ce este considerat ocrotitorul împotriva accidentelor? I s-au tăiat în zeci de bucăți mâinile și picioarele, dar a supraviețuit și a fost în cele din urmă decapitat pentru a i se lua viața.

Sfântul Mare Mucenic Iacob Persul
Sf. Mare Mucenic Iacob Persul, un mare martir al credinței. Foto: ziarullumina.ro

O parte din moaştele sale se află în ţara noastră, la mânăstirile Dragomirna din Suceava și Sărăcinești din Vâlcea, iar alte părţi în Muntele Athos, Cipru şi Rusia. Sfântul, considerat unul dintre cei mai mari martiri ai creștinătății este prăznuit în România pe 28 noiembrie.

Racla cu moaștele Sfântului Mare Mucenic Iacob de la Mânăstirea Dragomirna
Moaștele Sfântului Mare Mucenic Iacob sunt la Mânăstirea Dragomirna în 1697. Foto: doxologia.ro

Ce trebuie să știi moaștele Sfântului Mare Mucenic Iacob din România 

În biserica mănăstirii de maici Dragomirna din județul Suceava sunt păstrate din 1697 într-o raclă, moaște ale Sfântului Mare Mucenic Iacob Persul. Lăcașul de cult este la 15 km nord de Suceava, iar biserica are hramul „Pogorârea Duhului Sfânt”. 

Mânăstirea Sărăcinești din Vâlcea
Biserica mânăstirii Sărăcinești care adăpostește moaștele sfântului. Foto: ziarullumina.ro

În Vâlcea, la confluenţa râului Olăneşti cu râul Cheia, la 12 kilometri de Râmnicu Vâlcea, în mijlocul satului Valea Cheii se află Mănăstirea de maici Sărăcineşti. Aceasta poartă numele vechi al localității, schimbat în 1964. Mânăstirea a fost cămin de bătrâni din 1960 până în 2007, când a devenit din nou mânăstire de maici, așa cum a fost de la înființarea petrecută în 1688. În biserica mânăstirii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” se află de câțiva ani racla cu moaștele Sfântului Mare mucenic Iacob Persul. 

Povestea Sfântului Mare Mucenic Iacob Persul 

Potrivit academia.edu, Sfântul Mucenic Iacob a fost un mare dregător la curtea regelui perşilor Isdegherd I (399-420) și apoi a fiului acestuia Bahram al V-lea (420-438) și trăia în cetatea Bitlava. Sedus de viața sa luxoasă și-a abandonat credința și a fost repudiat de familie, părinți și nevastă.  

În cele din urmă, aceștia l-au convins că a greșit iar Iacob s-a dus în fața împăratului Bahram și a mărturisit că se întoarce la creștinism stârnind mânia acestuia. 

„Atunci regele, mâniindu-se pe el, a poruncit să i se taie fiecare încheietură a trupului, una câte una. Deci, i s-au tăiat toate încheieturile trupului său, ale mâinilor şi ale picioarelor, până i-a mai rămas numai capul şi trunchiul, iar, la urmă, i -au tăiat şi capul”, spun legendele conform sursei citate.  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
profimedia 0891639079 jpg
image
image
image
image
image
image
restaurant jpg
loto
Banner Grecia
palatul de la Potlogi jpeg
index webp
imparat jpg
Restaurant nota de plata FOTO Shutterstock jpg
bucuresti casa poporului pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net