Cine este Teofana Basarab, prima călugăriță de origine română din istorie

Ultima actualizare:

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a anunțat joi canonizarea Cuvioasei Teofana Basarab de la mănăstirea Albotina (Vidin). Este cea dintâi călugăriță de neam român cunoscută în istorie. Ziua de prăznuire va fi 28 octombrie. 

Teofana Basarab, călugărița româncă iubită și de sârbi și bulgari. Foto: icoană de Costel Olărean
Teofana Basarab, călugărița româncă iubită și de sârbi și bulgari. Foto: icoană de Costel Olărean

Teofana Basarab a fost contemporană cu Sfântul Grigorie Palama și ucenică a Sfântului Cuvios Teodosie Isihastul. Ziua în care este prăznuită sărbătoarea Sfintei Teofana Basarab a fost aleasă pe 28 octombrie, când este serbată deja de românii din Timocul bulgăresc și sârbesc scrie basilica.ro

Viața Teofanei Basarab 

Născută la începutul secolului al XIV-lea în familia primului domnitor al Țării Românești, Basarab I Întemeietorul (1310-1352), ea a primit la botez numele Teodora. S-a căsătorit cu Ivan Alexandru (1331-1371), viitorul țar al Bulgariei, împreună cu care a avut trei băieți și o fată: Mihail Asan, Ivan Strațimir, Ivan Asan și Vasilisa.  

Potrivit sursei citate, doi dintre băieți au murit în războaie. Alături de soțul ei, țarul Ivan Alexandru, a ctitorit mănăstiri și biserici, iar pe altele le-a restaurat. Teodora Basarab este considerată de bulgari unul dintre cei mai luminați oameni ai epocii sale 

Ea a sprijinit și încurajat zidirea așezămintelor monahale, copierea de cărți necesare cultului și dezvoltarea monahismului. În anul 1345 țarul Ivan Alexandru se desparte de Teodora Basarab și o alungă de la curte.  

Teodora Basarab se smerește retrăgându-se într-o mănăstire din Bulgaria pentru a se lepăda de grijile, intrigile, răutățile și tumultul acestei lumi și pentru a-i sluji cu dragoste și devotament Mirelui Hristos. 

Sfânta slăvită de români, bulgari și sârbi 

Locuitorii din zona Timocului bulgăresc și sârbesc păstrează și astăzi, după șase veacuri, în memoria colectivă faptele și nevoințele Cuvioasei Teofana Basarab, țarina de neam român care a strălucit prin credință și jertfă în pământul bulgar. 

Nu se cunoaște cu exactitate data la care Cuvioasa Teofana Basarab a trecut la cele veșnice. Oricum, potrivit legendei, ea a fost îngropată în fața altarului bisericii săpate în stâncă de la Mănăstirea Albotina, loc în care a viețuit pentru o perioadă lungă de timp. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate și William la BAFTA, Getty Images (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
semnul intrebarii jpg
Robot inteligență artificială FOTO Unsplas Mohamed Nohassi jpg
netflix pixabay jpg
crima pexels jpg
Notre Dame Pixabay jpg
LmpwZyZ3PTgwMCZoYXNoPTViYzlmNDI1ZmYwZTJiNWNkM2NmMjNmZDU1ZjI5Yjc0 thumb jpg
https   www cancan ro wp content uploads 2024 10 2 6 1200x686 webp
copii  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net