Cine l-a ţinut ascuns patru zile pe Omar Hayssam?
Aducerea în ţară a lui Omar Hayssam rămâne o enigmă. Unde a fost el ţinut de vineri până ieri este o altă necunoscută. Mai ales după ce, tot ieri, preşedintele Tribunalului Bucureşti a declarat că s-a încercat citarea lui Hayssam, dar DGPMB a refuzat primirea citaţiei, pe motiv că acesta nu figurează în evidenţele instituţiei.
Contradicţiile privind aducerea teroristului numărul unu al României au început chiar de vineri, ziua în care Preşedinţia a anunţat că Omar Hayssam a fost predat Poliţiei Române. La scurt timp, premierul Victor Ponta a declarat că "operaţiunea de aducere în ţară a lui Omar Hayssam a fost în totalitate conform legilor României, autorizată şi aprobată de Guvern".
Pe de altă parte, preşedintele Traian Băsescu a spus clar, când a fost întrebat cum a fost adus sirianul: "Nu confirm că Omar Hayssam a fost preluat din Siria şi nici că a fost repatriat cu un avion al Armatei Române. De asemenea, nu confirm că a fost adus în baza unui acord de extrădare". Mai mult, şeful statului a declarat că "România a efectuat o operaţiune neautorizată pe teritoriul altui stat".
O întreagă bulibăşeală! Ieri, sirianul avea termen într-un proces de delapidare, iar o grefieră a Tribunalului Bucureşti a încercat să-l citeze pe acesta la Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti, toată lumea ştiind că Hayssam se află în custodia acesteia. Surpriză, însă. Ofiţerul care a intrat în contact cu grefiera i-a spus că nu primeşte citaţia, pe motiv că Hayssam nu se află în evidenţele instituţiei, a declarat, pentru Mediafax, preşedintele Tribunalului Bucureşti, Laura Andrei.
Mai mult, aceasta a spus că şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) a răspuns acelaşi lucru. Într-un final, ieri, ANP a anunţat că Hayssam a fost încarcerat la Penitenciarul Rahova, unde va sta închis 20 de ani pentru acte de terorism.