Cine poate cumula pensia cu alte venituri. Modificarea apare în noua lege a pensiilor

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a anunțat recent modificări importante aduse prin noua lege a pensiilor, incluzând aspecte legate de cumulul pensiei cu alte venituri.

Nu toți pensionarii pot cumula pensia cu alte venituri / foto: INQUAM
Nu toți pensionarii pot cumula pensia cu alte venituri / foto: INQUAM

Conform noilor prevederi, pensionarii din sistemul public pot cumula pensia cu venituri obținute din activități supuse contribuțiilor de asigurări sociale, în conformitate cu Codul Fiscal, precum și din activități de prestator casnic, reglementate de Legea nr. 111/2022. Această opțiune este valabilă indiferent de nivelul veniturilor realizate.

Pensionarii de invaliditate

O noutate adusă de Legea nr. 360/2023 permite pensionarilor de invaliditate să cumuleze pensia cu alte venituri, fără a conta gradul de invaliditate.

Există, însă, și excepții. Nu pot cumula pensia cu alte venituri soțul supraviețuitor, beneficiar al unei pensii de urmaș, dacă veniturile depășesc salariul minim brut pe țară (3.700 lei, începând cu 1 iulie 2024). De asemenea, beneficiarii unei pensii anticipate nu pot obține alte venituri din contracte de muncă sau rapoarte de serviciu.

Persoanele care dețin funcții elective sau sunt numite în autorități executive, legislative sau judecătorești, precum și membrii cooperatori din organizațiile meșteșugărești, nu pot cumula pensia anticipată cu alte venituri.

Pensionarii pentru limită de vârstă pot solicita recalcularea pensiei pentru valorificarea stagiului de cotizare realizat după pensionare, o singură dată pe an. Totuși, stagiul realizat prin cumul nu contribuie la calculul punctelor de stabilitate, conform CNPP.

Citește continuarea pe Adevărul.ro. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William, Prințul Harry, Kate Middleton, Meghan Markle  sursa   GettyImages jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
castel scotia de vanzare jpg
t16 actu 2 25col vita de vie jpeg
foto1 reporter click! si black alien jpeg
africa de sud acoperita de zapada jpg
image png
carte pixabay jpg
ossobuco alla milanese  jpg
bataia pantelimon sambata jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net