Veste bună pentru românii cu pensii sub 3000 de lei. Ar putea cere gratuit adeverințele de venit pentru recalculare

Un grup de 19 parlamentari liberali a inițiat un proiect de lege care oferă pensionarilor cu pensii sub 3.000 lei posibilitatea de a obține gratuit adeverințe necesare pentru recalcularea pensiilor, potrivit Agerpres. 

Pensionarii cu pensii mici primesc vești bune / foto: Inquam
Pensionarii cu pensii mici primesc vești bune / foto: Inquam

Proiectul, înregistrat în regim de urgență la Senat, propune modificarea Legii 360/2023 privind sistemul public de pensii și are ca scop sprijinirea pensionarilor care întâmpină dificultăți financiare în obținerea documentelor necesare recalculării veniturilor din pensii.

Conform propunerii, pensionarii cu pensii de până la 3.000 lei vor beneficia de gratuitate pentru adeverințele care atestă vechimea în muncă și veniturile brute, acestea fiind eliberate de deținătorii legali de arhive sau operatorii economici autorizați de Arhivele Naționale.

Costurile pentru obținerea documentelor vor fi suportate integral de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS). Pentru cei cu pensii între 3.001 și 6.000 lei, statul va deconta 50% din costul acestor documente.

Recalcularea pensiilor și susținerea pensionarilor

PNL subliniază importanța recalculării corecte a pensiilor contributive, inclusiv a celor mici, și susține că inițiativa legislativă are scopul de a sprijini pensionarii care au nevoie de adeverințe pentru recalcularea veniturilor lor.

În perioada 1 septembrie 2024 – 1 martie 2025, recalcularea pensiilor va include și veniturile din sporuri nepermanente și acorduri globale, ceea ce ar putea crește cuantumul pensiilor pentru anumite categorii de pensionari.

În plus, liderii PNL au subliniat că mulți pensionari s-au plâns de costurile ridicate practicate de firmele care dețin arhive, care pot ajunge la mii de lei pentru emiterea documentelor.

Propunerea legislativă vine să elimine această barieră financiară pentru pensionari, oferindu-le posibilitatea de a obține adeverințele necesare recalculării pensiilor fără a suporta costuri suplimentare.

Procedura de urgență pentru adoptarea proiectului

Senatorul PNL Daniel Fenechiu a cerut ca proiectul să fie dezbătut și aprobat în regim de urgență atât de Senat, cât și de Camera Deputaților, forul decizional în acest caz. PNL consideră că este esențial ca legea să fie adoptată cât mai repede, pentru ca pensionarii să poată beneficia de prevederile acesteia înainte de începerea procesului de recalculare a pensiilor.

Această inițiativă legislativă este parte a eforturilor continue ale PNL de a sprijini pensionarii cu pensii mici și de a asigura o recalculare echitabilă a pensiilor, prin includerea veniturilor suplimentare obținute din acorduri globale și sporuri. Proiectul urmează să fie analizat în detaliu de Senat, iar ulterior să ajungă la Camera Deputaților pentru decizia finală.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
shutterstock 2060770343 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
casa verde jpg
accident bucuresti jpg
Stațiunile din județul Brașov rămân în topul preferințelor românilor FOTO Poiana Brașov
image png
Satul Târsa din Hunedoara  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL jpg
454708605 8895222737161099 1234390086311424873 n jpg
Balea Lac scaled 1 logo jpg
monede valoroase depositphotos1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net