Cine sunt românii care vor beneficia de o creștere a pensiilor de 112% prin noua lege. Vezi dacă te numeri printre ei

Ultima actualizare:

Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, a spus, în mod oficial, cine sunt românii care, din 2024, vor avea pensiile mai mari cu 112%, conform noi legi a pensiilor.

Unii români vor lua de două ori mai mulți bani la pensie / foto: arhivă
Unii români vor lua de două ori mai mulți bani la pensie / foto: arhivă

Prezent în platoul Antena 3, președintele Casei de Pensii a dat exemplu cazului unui bărbat, mecanic utilaj în industria textilă, stagiu de cotizare contributiv 15 ani și 28 de zile.

„Acest exemplu este elocvent pentru cei încadrați în indemnizația socială, care au contribuit puțin. 15 ani este stagiul minim de cotizare prevăzut în legislație.

Ei nu beneficiază de majorarea pensiei în noua lege, pentru că având doar 15 ani cotizați, nu se mai încadrează în punctajul suplimentar, care se acordă de la 25 de ani plus.

De la 1 ianuarie, indemnizația socială va crește și va avea același mecanism de creștere precum valoarea punctului de pensie, pentru că ne dorim ca această indemnizație socială să crească tot cu de 13,8%, ajungând la valoarea de 1.281 de lei ”, a spus Daniel Baciu.

Pensia care aproape de va dubla

Totodată, șeful Casei de Pensii a mai dat și exemplul unui bărbat încadrat tot la indemnizația socială, din cauza faptului că a fost plătit cu salariul minim, deși a lucrat 36 de ani.

Totuși, în acest caz, pensia aproape se va dubla, explică președintele Casei de Pensii.

„În cazul unui alt pensionar, care se încadrează tot la indemnizația socială, cu 36 de ani de muncă, dar cu o pensie foarte mică, deoarece a lucrat pe un salariu minim, pensia aproape i se va dubla, pentru că beneficiază de acel bonus de puncte suplimentare, pentru că, față de primul exemplu, stagiul de cotizare contează foarte mult”, a mai adăugat președintele Casei de Pensii.

Noua lege a pensiei, aprobată de Executiv

Proiectul legii pensiilor, care a provocat controverse în coaliţie, a fost aprobat joi de Executiv. Preşedintele PNL Nicolae Ciucă a afirmat că proiectul legii pensiilor aprobat, în şedinţa de joi a Executivului, are la bază patru principii agreate în coaliţie şi anume contributivitate, stabilitate, solidaritate şi egalitate.

„Întotdeauna, noi, liberalii, am fost susţinătorii majorărilor oneste, cu adevărat sustenabile şi am demonstrat acest lucru şi în ultimii ani”, a adăugat el.

Ministrul Muncii Simona Bucura-Oprescu a declarat, după ce Guvernul a adoptat proiectul privind legea pensiilor, că este o lege „stabilă şi sustenabilă” şi a oferit asigurări că nu vor exista amânări ale majorărilor de pensii pe viitor.

Ea a mai spus că sursa de finanţare pentru această nouă lege este cea care a fost dintotdeana şi anume bugetul asigurărilor sociale de stat şi bugetul de stat. Aceasta a adăugat că proiectul va trece prin procedură de urgenţă în Parlament, astfel încât până pe 20 noiembrie el să fie deja adoptat de către Legislativ.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Copil pregatit de scoala (Freepik com) jpg
image
image
image
image
image
image
carti biblioteca birou jpeg
scoala jpg
preot freepik jpg
ploaie jpg
Transilvania şi Basarabia, lebedele Mării Negre (din arhiva personală a lui Constantin Cumpănă) jpg
umar kamani nada adelle nunta profimedia jpg
FotoJet jpg
Fundătura Ponorului  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (11) JPG
image
actualitate.net
image
actualitate.net