Click! îţi dă 7 sfaturi să faci faţă creşterii euro
Cele mai recente prognoze pentru paritatea leu/euro indică un curs de schimb între 4,4 şi 4,5 lei/euro la finalul anului. Însă, potrivit "Ziarului Financiar", analiştii nu exclud derapaje prin care moneda europeană să testeze niveluri mai ridicate, de 4,6 lei/euro sau chiar mai mult. Asta, în condiţiile deteriorării situaţiei pe pieţele externe sau din cauza unor posibile tensiuni politice interne.
O creştere este aşteptată începând cu zilele viitoare, când un euro ar putea costa şi până la 4,55 de lei, spre disperarea celor care plătesc rate în moneda europeană.
Caută cel mai bun curs
Alege o casă de schimb valutar şi evită să cumperi euro de la bancă! Dacă ai un credit în euro, caută un curs de schimb favorabil. De regulă, casele de schimb valutar oferă cotaţii mai bune decât cele ale băncilor.
De exemplu, cele mai avantajoase rate la casele de schimb din Bucureşti sunt cu circa un ban peste cotaţia oficială, respectiv 4,53 lei/euro, faţă de 4,52 lei/euro, cursul oficial.
Diferenţa dintre cursul de schimb la casieriile băncilor şi cel promovat de casele de schimb poate fi de 1 sau chiar 2%.
Foloseşte casele de schimb nebancare
În majoritatea oraşelor există case de schimb nebancare care, de cele mai multe ori, au cotaţii mai bune cu până la 1% faţă de cel mai bun curs afişat de o bancă. Atenţie însă la comisioane! De multe ori, acestea sunt ascunse, deşi ar trebui să fie afişate într-un loc vizibil.
Rate în moneda în care ţi-e plătit salariul
Evitaţi împrumurile bancare! Dacă aveţi de gând să luaţi, totuşi, un credit de la bancă, solicitaţi să achitaţi ratele în moneda în care vă sunt plătite şi salariile. În cazul în care este plătit în euro, te poţi considera un norocos. În caz contrar, ar trebui să te gândeşti la varianta de a lua un credit în lei.
Nu întârzia plata ratelor
Orice întârziere atrage după sine penalizări. Evident, tot în euro! Aşa că nu rata ziua de plată. În caz contrar, vei plăti câteva zeci de lei mai mult din cauza întârzierilor.
Economie din telefoane
Un singur abonament ar trebui să-ţi acopere toate necesităţile de comunicare. Dacă în acest moment ai pe lângă un abonament de telefonie mobilă şi unul de telefonie fixă, verifică-i acestuia din urmă utilitatea: câte apeluri efectuezi lunar cu acesta, e mai ieftin astfel sau ai putea să foloseşti doar telefonul mobil şi să faci o economie.
Schimbă abonamentul la mobil
O factură medie de telefonie mobilă în România este de aproximativ 52 de lei, aşa încât, dacă lunar factura este mult mai mare decât această valoare, ar fi bine să verificaţi care este cauza. Probabil, ai prea puţine minute incluse sau un abonament cu convorbiri împărţite greşit pe intervale orare. E cazul să-l schimbi şi să-l găseşti pe cel mai avantajos pentru tine. Sfat: negociază cu operatorul de telefonie o ofertă care să te avantajeze astfel încât să economiseşti cât mai mult.
Cumpătare la cumpărături
E momentul să te gândeşti de două ori când cumperi ceva. Nu te arunca pe primul produs, caută ofertele, evită să cumperi cantităţi mari. Foarte important: mergi la magazin cu bani cash. Tentaţia de a cumpăra lucruri nefolositoare atunci când plăteşti cu cardul e mult mai mare.
Euro a crescut cu 2,5% de la începutul anului
Creşterea monedei europene în raport cu moneda naţională îi afectează, în primul rând, pe cei care au credite în euro dar îşi primesc salariile în lei. Practic, pentru o rată la bancă de 250 de euro plăteşti acum 1.135 de lei, în timp ce la începutul anului plăteai doar 1.105 lei, potrivit evz.ro. Deci, iată o diferenţă de 30 de lei.
Euro a crescut cu 2.5% în raport cu leul de la începutul anului, având o influenţă directă asupra preţului serviciilor exprimate în euro, cum ar fi cele de telefonie. În plus, efectul scăderii leului se va resimţi curând şi în preţurile produselor de import. Odată cu deprecierea leului, ne vom aştepta la scumpiri în lanţ printre care şi creşterea preţului la benzină.