Click! te învaţă cum să faci cele mai bune sarmale şi cei mai gustoşi cozonaci

Ultima actualizare:

    Sarmale şi cei mai  gustoşi cozonaci
Sarmale şi cei mai gustoşi cozonaci

Vrei să găteşti sarmale şi cozonaci însă ţi-e teamă că s-ar putea să nu-ţi iasă la fel ca ale mamei sau soacrei? Nu te speria! Click! îţi dă câteva sfaturi de care ar trebui să ţii cont dacă vrei să prepari mâncăruri gustoase pentru masa de Crăciun. Uite ce ai de făcut!

Foloseşte amestec de carne - cele mai bune sarmale ies din amestec de carne de vită şi porc, tocată. Există însă şi zone în care se foloseşte carnea de oaie sau pasăre.

Atenţie la ingrediente - sarmalele nu conţin numai carne ci şi varză, orez, verdeaţă şi sunt învelite în frunze de varză sau viţă de vie. Pentru a obţine sarmale foarte bune poţi adăuga cartofi raşi răzătoarea mică şi storşi de zeamă. Se spune despre cartofi că transformă sarmalele într-o mâncare mai uşoară pentru stomac.

Adaugă ou ca să legi compoziţia - în amestecul de carne, orez, legume şi ceapă pune şi un ou ca să legi compoziţia. Înainte de a-l adăuga, bate-l puţin.

Orezul şi ceapa în compoziţia de sarmale - atunci când pregăteşti amestecul din care vei face sarmalele nu adăuga foarte mult orez sau multă ceapă pentru ca gustul final să nu fie predominant de ceapă. Pune ceapa la prăjit în ulei până când aceasta devine transparentă, adaugă apoi o lingură, două de apă şi las-o să fiarbă puţin. Apoi, adaugă orezul şi ia vasul de pe foc.  

Cum trebuie să fie frunzele în care înfăşori sarmalele  -frunzele de viţă de vie sau de varză ar trebui să nu fie bătrâne, astfel încât să nu rămână după fierbere tari. Dacă foloseşti foi de viţă puse la sare sau de varză murată ar fi indicat să le pui înainte la desărat în apă călduţă.

Cum fierbi sarmalele - după ce le-ai împăturit în frunze de viţă sau de varză murată, ar trebui să pui sarmalele la fiert. Acest lucru îl poţi face alegând vase de ceramică pe care să le pui la cuptor, sau vase metalice puse la flacăra aragazului. Secretul pentru ca sarmalele să nu iasă prea moi este ca apa pe care o pui la fiert să nu fie prea multă.

Sarmalele sunt vedetele culinare ale sărbătorilor de iarnă şi nu trebuie să lipsească de pe masa nici unui român. Le poţi pregăti învelite în frunze de viţă sau de varză murată la fel cum le poţi fierbe la flacăra aragazului sau la cuptor.

simeon stalpnicul png

Ingrediente: 1 kg carne porc, 500 g. carne vită, 100 g orez, 2 cepe, 2 linguri pastă tomate, o varză mare murată, 2 linguriţe sare.

Mod de preparare: se toacă carnea de porc şi cea de vită şi se amestecă cu ceapa tăiată mărunt şi călită. Se adaugă orezul spălat, pasta de tomate şi cele 2 linguriţe de sare. Se omogenizează bine compoziţia şi se împăturesc sărmăluţele, potrivite ca mărime. Pe fundul unui vas se pune un rând de varză tocată mărunt, peste care se aşază sarmalele, în mai multe straturi cu varză tocată între ele. Apoi, se acoperă cu varză tocată şi frunze şi se toarnă un litru de apă. Se pune vasul la cuptor şi se lasă sarmalele să fiarbă aproape 2-3 ore, la foc potrivit, până scade aproape tot lichidul.

- Scoate ingredientele şi lasă-le peste noapte într-o cameră încălzită.

simeon stalpnicul png

- Spuma albusurilor se încheagă mai bine dacă adaugi în castron câteva picături de lămâie. x Nu folosi ouă de raţă, curcă sau gâscă. Aluatul nu va creşte. x Nu opări drojdia. Nu folosi nici un lichid prea fierbinte: lapte, ulei, unt topit.

- Pentru a elimina gustul amărui, nucile se opăresc cu lapte clocotit. x Cozonacii copţi ies uşor din tavă dacă formele sunt aşezate pe un prosop îmbibat în apă rece.

- Cuptorul trebuie să fie cald atunci când punem cozonacii la copt. x Înainte de a începe treaba, aprinde cuptorul şi lasă-l să se încălzească la o temparatură ridicată, în jur de 170 de grade Celsius.

- Nu deschide cuptorul în primele 15 minute. x Cozonacul va fi mult mai pufos dacă acoperi forma în care se coace cu o hârtie de pergament unsă cu unt, ulei, sau untură.

Cătălin Scărlătescu, jurat „Master Chef"

simeon stalpnicul png

 Cătălin Scărlătescu, unul dintre cei trei juraţi „Master Chef" de la Pro Tv, ne sfătuieşte cum să consumăm alimentele de Crăciun pentru a ne proteja sănătatea. „Cozonacul e desertul tradiţional al Sărbătorilor de iarnă. E consumat însă în cantităţi foarte mari, iar asta ne poate dăuna sănătăţii dar şi siluetei. Află că 100 de grame de cozonac, adică aproximativ două felii de grosime medie, conţin nu mai puţin de 600-700 de kilocalorii! Este recomandat ca aceste produse de sezon să se consume cu moderaţie. În locul cozonacilor putem alege fructe coapte. Sunt mult mai ieftine, sănătoase, nu îngraşă şi sunt extrem de gustoase".

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
image
actualitate.net
image
actualitate.net