CNA a luat în vedere filmele românești din comunism. Ce schimbări propune Consiliul

Filmele realizate înainte de decembrie 1989 au început să fie mult mai difuzate, multe posturi de televiziune dedicându-și mai multe ore sau chiar o zi doar pentru a difuza filme produse în Epoca de Aur a României. 

nicolae ceausescu afp jpeg

Filmele realizate în perioada comunistă au reușit mereu să ajungă la inimile celor ce au trăit acele vremuri, iar unele reușesc să atingă chiar și persoanele ce nu au prins regimul lui Nicolae Ceaușescu.

Totuși, bucuria de a urmări filme românești din comunism s-ar putea schimba destul de rapid, iar CNA va avea un rol important pentru a pune pe gânduri mulți cinefili.

Conform unui proiect legislativ a CNA, filmele realizate în timpul regimului comunist vor trebui să îndeplinească unele reglementări pentru a mai putea fi difuzate la televizor.

Așadar, pentru a mai putea fi difuzate, posturile de televiziuni au două opțiuni pentru a mai putea atrage publicul către ele.

  1. Difuzarea unei dezbateri, la începutul filmului, formată din mai mulți experți care cunosc cinematografia regimului comunist. În cadrul dezbaterii se vor atinge puncte sensibile, printre care și cenzura impusă de regimul comunist privind produsele cinematografice a Epocii de Aur.
  2. Prezentarea unui mesaj în care este atrasă atenția celor ce urmăresc filmul. Așadar, înainte de a viziona un film românesc vechi, s-ar putea să vedem unul dintre următoarele mesaje: „Film realizat în perioada comunistă, în care difuzarea era condiţionată de o viză a cenzurii” sau „Film realizat în perioada comunistă, în care funcţionau cenzura şi propaganda de stat”

De ce au loc au aceste schimbări de-abia acum?

Această schimbare are loc, deoarece, conform tendințelor politice actuale, persoanele tinere, ce nu au prins regimul comunist, par să idealizeze clipele pe care părinții și bunicii lor le-au trăit. De asemenea, există și în rândul persoanelor ce au trăit acele vremuri momente în care regimul autoritarian reprezintă cea mai bună perioadă pe care România a avut-o, cunoscută și sub sintagma „era mai bine pe vremea lui Ceaușescu”, chiar dacă statisticile indică contrariul. 

Răsvan Popescu, unul dintre cel mai vechi membri al Consiliului, a fost cel care a coordonat noua recomandare privind difuzarea filmelor realizate în comunism, precizând în şedinţa CNA că recomandarea vine ca un răspuns la propunerea de ordin legislativ a senatorului USR. 

„Noi am avut pe masă un proiect al USR, care îşi propunea să facă puţină lumină în domeniul filmelor făcute înainte de 89, marcând un C, de la Cenzură, filmele respective. Noi am considerat formula fiind uşor excesivă şi am dat un aviz cu observaţii şi mai departe ne-am propus să venim şi noi cu o soluţie.

Ne-am propus o recomandare care să avertizeze publicul în legătură cu aceste producţii şi să încerce într-un fel să le pună în contextual epocii”, a explicat Popescu, conform paginademedia.

Așadar, pentru consumatori, această schimbare va avea în vedere o prelungire a filmului, în care aceștia vor primi mai mult context istoric despre filmele propagandistice ce au fost realizate de regim.

Puteți urmări știrile Click! și pe Google News

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
stat bloc romania jpg
centrala termica de apartament instalator shutterstock 2373202799 jpg
vant puternic distrugeri jpg
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image 2010 02 9 6894183 56 printre nameti 1200x720 jpg
1 remediu sforait jpg jpeg
cea mai scunda femeie cea mai inalta femeie guinness world records jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net