Codruța, șefa Bazei Aeriene Kandahar, din Afganistan. Femeia are în grijă securitatea celui mai important loc
Cine ar fi crezut că într-o lume a bărbaților femeile nu doar că fac față cu brio, dar, iată, că dețin și funcții de conducere. Sublocotenentul Codruța Băia este șefa Bazei Aeriene Kandahar, din Afganistan, și are în grijă securitatea celui mai important loc.
Baza Aerienă Kandahar arată ca o curte pietruită, înconjurată de T-wall-uri, garduri prefabricate înalte de peste cinci metri. Pe lângă zidurile care împrejmuiesc clădirile sunt mici oaze de verdeață prăfuită, copaci cu ace în loc de frunze, specifici zonelor de deșert.
Printre buncărele de beton acoperite cu saci de nisip, se zăresc clădirile modulare în care locuiesc pentru șase luni militarii români dislocați aici. Orice zi de muncă începe când abia se crapă de ziuă.
Militarii noștri ies în careu și se roagă alături de preot. Își fac semnul crucii, își iau toate materialele și merg spre autobuzul care îi duce până la ECP5 (Entry/ExitCheck Point), locul pe care sublocotenentul Codruța Băia îl are în grijă.
Femeia este comandant pluton în cadrul Batalionului 21 de Protecția Forței “Black Vipers”, structură dislocată în această perioadă în Afganistan.
Ea coordonează toate activitățile necesare securizării Bazei Aeriene Kandahar. Fiecare vehicul sau muncitor care intră sau iese din aria militară este verificat și monitorizat de echipa ei.
Este locul în care aparatele de luptă aterizează şi decolează, la doar câteva minute distanţă, pentru a veni în sprijinul trupelor aflate la sol în sudul Afganistanului. Și nu de puţine ori a fost atacat de insurgenţi cu maşini capcană sau cu rachete lansate de la distanţă.
Deși este la prima misiune într-un teatru de operații, Codruța nu se teme și s-a adaptat repede noilor condiții de lucru.
Codruța: ”Ne motivăm unul pe celălalt atunci când este nevoie”
„Ca și comandant de pluton, sunt susținută în fiecare zi de subordonații mei și astfel reușesc să-mi îmbunătățesc cunoștințele legate de activitatea noastră aici și trăiesc o mare satisfacție datorită coeziunii din interiorul plutonului. În opinia mea, din punct de vedere motivațional, este vorba despre o reciprocitate. Adică la nivelul plutonului ne motivăm unul pe celălalt atunci când este nevoie. Chiar și pentru subordonații care au la activ mai multe misiuni în teatrele de operații este o activitate nouă. Prin urmare, comunicăm mult mai intens, ne sfătuim indiferent de funcție sau grad și reușim de fiecare dată să luăm cea mai bună decizie. Suntem o echipă!”, a de spus femeia.
Odată ajunși la posturile lor, vezi seriozitate, profesionalism și concentrare. Fiecare preia sarcinile de la militarii care au fost în schimbul de noapte și își intră în rol imediat.
Cei din turnuri își iau în primire sectorul de observare, pe când cei care vor controla autovehiculele și persoanele primesc și verifică actele necesare și se pregătesc pentru fluxul zilnic de muncitori care vin să lucreze în bază sau pentru camioanele care intră cu diferite materiale ori alimente.
29 de militari români au murit în teatrele de operații
Anul trecut, CSAT a aprobat ca 1.902 militari din Armata României să participe la misiuni și operații în străinătate. România participă cu misiuni în Afganistan, alături de aliatul american, încă din anul 2002.
În tot acest timp, 29 de soldați au murit în misiuni de patrulare, iar alți 200 au fost răniți.
Luna trecută, un militar român aflat în Afganistan a suferit o ruptură de anevrism cerebral și a fost transferat în Germania pentru îngrijiri medicale.
Citește și:
https://www.click.ro/news/national/mesaje-emotionante-de-la-militarii-romani-din-strainatate
https://www.click.ro/news/national/este-ziua-veteranilor-respect-si-recunostinta
http://Aplaudaţi-i, ei sunt eroii României!
http://Încă o dată eroi! Răniții de război au venit acasă cu 4 medalii