Conacul Niculescu-Dorobanțu, de lângă Capitală, se vinde cu jumătate de milion de euro. Cine a fost proprietarul

Ultima actualizare:

    Conacul Niculescu-Dorobanţu este înconjurat acum de două hectare de teren
Conacul Niculescu-Dorobanţu este înconjurat acum de două hectare de teren

Conacul Niculescu-Dorobanţu, moşie boierească, aflată în apropiere de Bucureşti, se vinde cu aproapejumătate de milion de euro. Are două etaje, șase camere și impresionează rin stitul arhitectural . Cine a fost proprietarul.

Conacul familiei Niculescu-Dorobanţu de la Cosoba a fost construit spre sfârşitul secolului al XIX-lea, cel mai probabil după planurile arhitectului Grigore Cerchez, un apropiat al familiei, care de altfel s-a ocupat personal de majoritatea construcţiilor familiei în acea perioadă.

Dispus pe două niveluri, cu şase camere, conacul impresionează prin elementele de arhitectură neo-românească, cu ferestrele semi-rotunde, decoraţiunile discrete de de sub cornişă sau veranda spaţioasă, marcată de coloanele masive unite de fermecătoarele arce trilobate.


    Veranda spațioasă a Conacului Niculescu-Dorobanţu
Veranda spațioasă a Conacului Niculescu-Dorobanţu

Unul din elementele de culoare ale proprietăţii îl reprezintă şi aleea cu castani. Este drumul principal de acces spre conac, marcat de castani impunători, un drum pietruit pe care putem astăzi doar sa ne închipuim cum caleştile vremurilor îşi făceau cu pompă intrarea.

Conacul Niculescu-Dorobanţu a aparținut prefectului de Ilfov, ginerele lui I.C.Brătianu

Acesta a aparținut lui Ilie Niculescu-Dorobanţu, o figură importantă a României de început de secol, atât prin contribuţia sa directă din poziţia de prefect de Ilfov, cât şi prin influenţa pe care a avut-o pe scena politică a vremurilor.

Căsătorit cu Tatiana Brătianu, fiica lui I.C. Brătianu, Ilie Niculescu-Dorobanţu a fost un influent sfătuitor al acestuia şi o prezenţă solidă în tumultuoasa viaţă politică a epocii.  

Conacul Niculescu-Dorobanţu făcea parte dintr-un domeniu de 300 de hectare

Conacul de la Cosoba, parte a unui domeniu de 300 de hectare la acel moment, era considerat conacul mic al familiei, reşedinţa principală de vară fiind cea din satul Dârvari, aflat în comuna Ciorogâra.

După moartea lui Ilie, proprietatea a fost moştenită de fiul său, Ion, care a locuit în el și l-a păstrat în familie până la momentul naţionalizării. În timpul perioadei comuniste domeniul a fost folosit pe post de IAS, clădirile fiind conservate surprinzător de bine în toată această perioadă.  

Conacul Niculescu-Dorobanţu a fost naționalizat de comuniști

Astăzi, domeniul boieresc cuprinde un teren de aproape două hectare, iar clădirea, care va necesita să treacă printr-un proiect general de renovare, este acompaniată de o serie de clădiri anexă, spații de locuit, dar şi două hale-pavilioane mari.

Proprietatea este scoasă acum la vânzare de Romania Sotheby's International Realty cu 490.000 de euro, potrivit news.ro.

Citește și: 

Primul conac cu apă și curent din Moldova a ajuns o ruină

Cum arată conacul de opt decenii, scos la vânzare pentru 250.000 de euro FOTO 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net