Coronavirus. Ce măsuri se iau în spitalele din România

14 februarie 2020
image
Autorit─â╚Ťile iau m─âsuri suplimentare de protec┼úie Surs─â foto: Captur─â video

Autorit─â╚Ťile din Rom├ónia sunt ├«n alert─â din cauza coronavirusului. Chiar dac─â ├«n ╚Ťar─â nu a fost confirmat niciun caz de infec╚Ťie cu virusul mortal din China, guvernul a decis s─â ia m─âsuri ├«n spitale.

Autorit─â╚Ťile au decis s─â cumpere, ├«n regim de urgen╚Ť─â, dezinfectan╚Ťi ╚Öi echipamente sanitare de protec╚Ťie. Mai mult, p├ón─â la sf├ór┼čitul s─âpt─âm├ónii vor fi preg─âtite ├«nc─â trei centre de diagnosticare, pe l├óng─â cel de la Bucure┼čti.

Aceste m─âsuri au fost luate pentru orice caz suspect de coronavirus.

Ministrul interimar al S─ân─ât─â╚Ťii, Victor Costache, a declarat, ├«n ╚Öedin╚Ťa de guvern de joi, c─â se ia ├«n calcul cel mai r─âu scenariu posibil.  Executivul va cump─âra ├«n perioada imediat urm─âtoare echipamente de urgen┼ú─â care includ seturi de suport respirator, filtre, t─ârgi ┼či camere de izolare speciale. Va fi m─ârit ┼či num─ârul de persoane de la direc┼úiile sanitare care s─â-i ajute pe poli┼úi┼čtii de frontier─â.

Unde vor fi du╚Öi suspec╚Ťii de coronavirus

Ministrul a mai anun╚Ťat c─â este pus─â la punct ┼či re┼úeaua de spitale care vor trata pacien┼úii ├«n cazul ├«n care teribilul virus va ajunge ┼či ├«n Rom├ónia. Centrele de diagnosticare sunt stabilite la spitalele de boli infec┼úioase de la Timi┼čoara, Cluj ┼či Ia┼či. Primele 10 cazuri de coronavirus, dac─â vor exista, vor fi tratate la Spitalul Matei Bal┼č din Capital─â, a spus ministrul interimar al S─ân─ât─â┼úii. De asemenea, oricine va veni dintr-o zon─â de focar va intra ├«n carantin─â vreme de 14 zile, ├«n ziua a treia va fi testat, iar analizele vor fi repetate la externare.

├Än Bucure╚Öti, doi b─ârba╚Ťi care au fost adu╚Öi din Germania dup─â ce fuseser─â ├«n China, se afl─â ├«n carantin─â, ├«ntr-un centru secret din Capital─â. Ei au fost adu╚Öi duminica trecut─â, pe 12 februarie ╚Öi stau ├«n carantin─â 14 zile.

Scannere termice pe aeroporturi

Guvernul preg─âte┼čte ┼či instalarea de scannere termice pentru toate cele 16 aeroporturi din ┼úar─â, dintre care cinci la Otopeni. ├Än acest fel, autorit─â╚Ťile sper─â s─â fie depistate posibilele cazuri de persoane infectate cu coronavirus.

De asemnea, speciali╚Ötii din s─ân─âtate spun c─â Rom├ónia a demarat toate ac╚Ťiunile necesare ╚Öi m─âsurile pentru preg─âtirea ├«n caz de epidemie cu noul coronavirus ╚Öi a activat sistemul na╚Ťional pentru situa╚Ťii de urgen╚Ť─â.

╚Üara noastr─â lucreaz─â ├«n str├óns─â cooperare cu statele membre ╚Öi institu╚Ťiile UE dar ╚Öi cu OMS, ├«n vederea asigur─ârii protec╚Ťiei s─ân─ât─â╚Ťii publice pentru cet─â╚Ťenii europeni.

Nelu T─âtaru, secretar de stat ├«n Ministerul S─ân─ât─â╚Ťii conduce delega╚Ťia Rom├óniei la sesiunea extraordinar─â a Consiliului Uniunii Europene pentru S─ân─âtate organizat─â la Bruxelles, acolo unde are loc un schimb de opinii la cel mai ├«nalt nivel privind amenin╚Ťarea legat─â de noul coronavirus.

ÔÇťApreciem necesar─â elaborarea, ├«n cadrul serviciilor Comisiei Europene, a unei strategii ├«n vederea abord─ârii unitare de c─âtre statele membre a unui posibil risc de pandemie ├«n planul UE ╚Öi consider─âm necesar─â elaborarea unui set de instruc╚Ťiuni clare din partea Comitetului pentru Securitate Sanitar─â (HSC) cu privire la m─âsurile care trebuie aplicate, ├«n mod unitar, de c─âtre toate statele membre. Sus╚Ťinem recomandarea Consiliului privind necesitatea consolid─ârii procesului privind schimbul de informa╚Ťii ├«ntre statele membre ╚Öi ComisieÔÇŁ, a spus Nelu T─âtaru, ├«n cadrul Reuniunii.

Român infectat cu virusul ucigaș din China

Singurul rom├ón infectat cu coronavirus se afla pe nava de croazier─â Diamond Princess ╚Öi este tratat ├«n Japonia. Cet─â┼úeanul rom├ón a fost transferat pentru izolare ┼či tratament la un spital japonez specializat pentru asemenea situa┼úii.  De asemenea, Ambasada Rom├óniei la Tokyo a fost notificat─â de c─âtre Ministerul de Externe al Japoniei. Misiunea diplomatic─â a Rom├óniei ├«n Japonia se afl─â ├«n leg─âtur─â cu cet─â┼úeanul rom├ón ┼či a efectuat ├«n regim de urgen┼ú─â demersuri pentru ob┼úinerea de informa┼úii suplimentare cu privire la procedurile sanitare ulterioare care vor fi derulate de c─âtre autorit─â┼úilor nipone. De asemenea, Ambasada Rom├óniei ├«n Japonia men┼úine leg─âtura ┼či cu ceilal┼úi cet─â┼úeni rom├óni afla┼úi pe vasul Diamond Princess, 15 membri ai echipajului ┼či 2 pasageri, a transmis MAE.

Citește și:

Ce este pangolinul, animalul care a răspândit coronavirusul în China

Iohannis, despre coronavirusul din China: ┬źCred c─â trebuie s─â lu─âm aceast─â chestiune foarte ├«n serios┬╗

oana zavoranu jpg
cristina siscanu 1 jpeg
andreea si cabral
maria dragomiroiu
image
femeie care numara bani jpeg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
variola
oliver stone foto reuters
femeie care numara bani jpeg
calendar ortodox 2021 22 mai sfantul mucenic vasilisc png
variola
1 olena zelenska prima doamna a ucrainei jpg sotia lui volodimir zelenski razboi in ucraina copii 6 jpg jpeg