Coronavirus. Ce măsuri se iau în spitalele din România

Ultima actualizare:

    Autoritățile iau măsuri suplimentare de protecţie Sursă foto: Captură video
Autoritățile iau măsuri suplimentare de protecţie Sursă foto: Captură video

Autoritățile din România sunt în alertă din cauza coronavirusului. Chiar dacă în țară nu a fost confirmat niciun caz de infecție cu virusul mortal din China, guvernul a decis să ia măsuri în spitale.

Autoritățile au decis să cumpere, în regim de urgență, dezinfectanți și echipamente sanitare de protecție. Mai mult, până la sfârşitul săptămânii vor fi pregătite încă trei centre de diagnosticare, pe lângă cel de la Bucureşti.

Aceste măsuri au fost luate pentru orice caz suspect de coronavirus.

Ministrul interimar al Sănătății, Victor Costache, a declarat, în ședința de guvern de joi, că se ia în calcul cel mai rău scenariu posibil.  Executivul va cumpăra în perioada imediat următoare echipamente de urgenţă care includ seturi de suport respirator, filtre, tărgi şi camere de izolare speciale. Va fi mărit şi numărul de persoane de la direcţiile sanitare care să-i ajute pe poliţiştii de frontieră.

Unde vor fi duși suspecții de coronavirus

Ministrul a mai anunțat că este pusă la punct şi reţeaua de spitale care vor trata pacienţii în cazul în care teribilul virus va ajunge şi în România. Centrele de diagnosticare sunt stabilite la spitalele de boli infecţioase de la Timişoara, Cluj şi Iaşi. Primele 10 cazuri de coronavirus, dacă vor exista, vor fi tratate la Spitalul Matei Balş din Capitală, a spus ministrul interimar al Sănătăţii. De asemenea, oricine va veni dintr-o zonă de focar va intra în carantină vreme de 14 zile, în ziua a treia va fi testat, iar analizele vor fi repetate la externare.

În București, doi bărbați care au fost aduși din Germania după ce fuseseră în China, se află în carantină, într-un centru secret din Capitală. Ei au fost aduși duminica trecută, pe 12 februarie și stau în carantină 14 zile.

Scannere termice pe aeroporturi

Guvernul pregăteşte şi instalarea de scannere termice pentru toate cele 16 aeroporturi din ţară, dintre care cinci la Otopeni. În acest fel, autoritățile speră să fie depistate posibilele cazuri de persoane infectate cu coronavirus.

De asemnea, specialiștii din sănătate spun că România a demarat toate acțiunile necesare și măsurile pentru pregătirea în caz de epidemie cu noul coronavirus și a activat sistemul național pentru situații de urgență.

Țara noastră lucrează în strânsă cooperare cu statele membre și instituțiile UE dar și cu OMS, în vederea asigurării protecției sănătății publice pentru cetățenii europeni.

Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății conduce delegația României la sesiunea extraordinară a Consiliului Uniunii Europene pentru Sănătate organizată la Bruxelles, acolo unde are loc un schimb de opinii la cel mai înalt nivel privind amenințarea legată de noul coronavirus.

“Apreciem necesară elaborarea, în cadrul serviciilor Comisiei Europene, a unei strategii în vederea abordării unitare de către statele membre a unui posibil risc de pandemie în planul UE și considerăm necesară elaborarea unui set de instrucțiuni clare din partea Comitetului pentru Securitate Sanitară (HSC) cu privire la măsurile care trebuie aplicate, în mod unitar, de către toate statele membre. Susținem recomandarea Consiliului privind necesitatea consolidării procesului privind schimbul de informații între statele membre și Comisie”, a spus Nelu Tătaru, în cadrul Reuniunii.

Român infectat cu virusul ucigaș din China

Singurul român infectat cu coronavirus se afla pe nava de croazieră Diamond Princess și este tratat în Japonia. Cetăţeanul român a fost transferat pentru izolare şi tratament la un spital japonez specializat pentru asemenea situaţii.  De asemenea, Ambasada României la Tokyo a fost notificată de către Ministerul de Externe al Japoniei. Misiunea diplomatică a României în Japonia se află în legătură cu cetăţeanul român şi a efectuat în regim de urgenţă demersuri pentru obţinerea de informaţii suplimentare cu privire la procedurile sanitare ulterioare care vor fi derulate de către autorităţilor nipone. De asemenea, Ambasada României în Japonia menţine legătura şi cu ceilalţi cetăţeni români aflaţi pe vasul Diamond Princess, 15 membri ai echipajului şi 2 pasageri, a transmis MAE.

Citește și:

Ce este pangolinul, animalul care a răspândit coronavirusul în China

Iohannis, despre coronavirusul din China: «Cred că trebuie să luăm această chestiune foarte în serios»

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Madeleine a Suediei, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
fresh oyster 4917758 1280 jpg
Inundații catastrofale Spania FOTO profimedia 0928316244 jpg
image png
image png
ozn fals la bucuresti jpg
Inundații catastrofale Spania FOTO profimedia 0928174468 jpg
mormantul fecioarei maria jpg
1 agenda si vaza cu flori jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net