Coronavirus România. La biserică, te împărtășești cu lingurița de acasă
În contextul unui val de măsuri restrictive după confirmarea primul caz de coronavirus și în România, iată că nici la biserică nu mai poți să te rogi răcit sau să te împărtășească preotul cu aceeași linguriță pe care o folosește pentru toți credincioșii. Patriarhia Română a făcut joi un apel la respectarea cu strictețe a tuturor măsurilor transmise de Ministerul Sănătății, potrivit cărora trebuie să ne spălăm riguros pe mâinil și pe feță cu apă și săpun, să ne acoperim gurii și nasul în caz de tuse și strănut și să dezinfectăm obiectee și suprafețelor frecvent utilizate.
Dar nu doar autortătățile din Sănătate iau măsuri, ci și la Patriarhie, clericii au făcut un set pentru credincioși. În acelaşi context, din punct de vedere liturgic și duhovnicesc, Patriarhia Română explică persoanelor care manifestă simptomele de gripă de orice fel şi simptomele de coronavirus, descrise de autoritățile medicale, să evite locurile aglomerate, inclusiv spațiul bisericii, pentru a nu-i expune și pe alții la o posibilă îmbolnăvire. În acest timp, persoanele respective pot asculta Sfânta Liturghie difuzată de Radio Trinitas și TRINITAS TV.
"Persoanele care au teama de îmbolnăvire prin împărtășirea din Sfântul Potir cu lingurița comună pot cere preotului, în mod excepţional, împărtășirea, în orice moment al zilei, din Sfânta Euharistie pentru bolnavi, care le poate fi oferită într-o linguriță adusă de acasă și folosită exclusiv în acest scop, de o singură persoană (o firimitură din Sfânta Euharistie este pusă într-o linguriţă cu vin)", se arată într-un comunicat al Patriarhiei.
Credincioșii se pot ruga la icoanele de acasă
Reprezentanții Bisericii au subliniat că Sfânta Împărtășanie se pregătește și se administrează întotdeauna în condiții de igienă totală, iar icoanele sunt frecvent igienizate. Cei care se tem în această perioadă de îmbolnăvire pot evita temporar sărutarea icoanelor din biserică, însă pot săruta icoanele din propria casă. Persoanelor care nu se pot împărtăși pentru că sunt deja bolnave li se recomandă să guste acasă din Agheasma Mare, primită de la biserică în ziua de Bobotează.
Toate cele precizate mai sus constituie măsuri excepţionale temporare, fiind îngăduite de Biserica Ortodoxă Română, ca adaptare în situaţie de epidemie.