Coronavirus România. OMS recomandă să folosim mai mult cardurile și mai puțin bancnotele
Coronavirusul s-ar putea transmite și prin bancnote. Este avertizarea venită din partea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Astfel că specialiștii ne recomandă să folosim mai mult cardurile.
Banii sunt purtători de bacterii și boli, iar acum sunt o sursă sigură de infectare, dacă au trecut prin mâna celor bolnavi de coronavirus.
Cum se transmite coronavirsul prin bancnote
Pentru ca un virus gripal să se transmită prin intermediul banconotelor de la o persoană la alta, trebuie să se îndeplinească trei condiții:
- persoana infectată trebuie să strănute sau să tușească în palme apoi să atingă imediat banii, lăsând astfel ramășite ale mucusului pe bancnote;
- cea de-a doua persoană trebuie să intre în posesia banilor cât timp virusul este încă activ;
- persoana care a intrat în posesia bancnotei purtatoare de virus trebui să-și ducă mâna la gură/nas după ce a atins banii, pentru a face astfel transferul virusului în căile respiratorii.
Pe lângă coronavirus, un grup de cercetători din Washington a stabilit printr-un studiu că banii vechi sunt purtători a peste 135.000 de bacterii, printre care și stafilococi.
Pe banii noi analizați, au fost găsite doar 2.250 de bacterii.
Cum putem reduce riscul contactării de bacterii și microbi prin bancnote
Specialiștii ne recomandă evitarea pe cât posibil a utilizării bancnotelor în perioadele cu risc crescut de extindere a virusului și optarea pentru carduri.
Pentru cheltuielile reduse, se recomandă utilizarea monedelor, care, spre deosebire de bancnote, prezintă proprietăți antiseptice.
În cazul persoanelor a căror ocupație implică lucrul zilnic cu bancnote, se recomandă evitarea atingerii gurii, nasului sau ochilor fără spălarea în prealabil a mâinilor.
Potrivit Fox 2, care citează The Telegraph, reprezentanții OMS spun că cel mai bine ar fi ca oamenii să folosească mai mult plățile contactless, deoarece Covid-19 ar putea persista mai multe zile pe o bancnotă.
China și Coreea de Sud dezinfecteză bancnotele
Banca Angliei a luat la cunoștiință acest fapt și a lansat un apel public pentru ca oamenii să se spele pe mâini cât mai des.
Luna trecută, China și Coreea de Sud au început să dezinfecteze bancnotele intrate deja în uz, într-o încercare disperată de a opri răspândirea coronavirusului.
Oficialii folosesc aparate cu raze ultraviolete sau temeparaturi mari pentru a steriliza banii, pe care-i sigilau după aceea timp de 14 zile, înainte să le dea drumul înapoi pe piață.
În România, cetățenii care doresc informații despre situațiile legate de COVID-19 pot apela numărul 0800800358. De asemenea, cetățenii români din străinătate pot solicita informații numărul de telefon: +4021.320.20.20.
La aceste linii telefonice poți afla despre modul în care se manifestă virusul, modalitățile de prevenire a îmbolnăvirii și alte detalii legate de conduita preventivă.
Cum se evită contaminarea cu coronavirus
- Spălați-vă mâinile de multe ori;
- Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;
- Nu vă atingeți ochii, nasul si gura cu mâinile;
- Acoperiți-vă gura și nasul daca strănutați sau tușiți;
- Nu luați medicamente antivirale si nici antibiotice decât în cazul în care va prescrie medicul;
- Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;
- Utilizați masca de protecție doar în cazul in care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave;
- Produsele ”made in China” sau pachetele primite din China nu sunt periculoase;
- Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele in carantina din Europa de cel puțin 14 zile;
- Animalele de companie nu transmit coronavirus.
Citește și:
https://www.click.ro/news/lume/misterul-virusului-ucigas-de-ce-coronavirusul-ii-ocoleste-pe-copii