Corturile cu oxigen au salvat zeci de pacienţi cu COVID-19, la Spitalul Orăşenesc Mioveni
Vă amintiţi imaginile saloanelor de Terapie Intensivă din Italia, în luna martie, la începutul pandemiei? Persoanele infectate cu coronavirus aveau un balon din plastic în jurul capului, pentru facilitarea respiraţiei. Aceste dispozitive sunt corturi cu oxigen şi au dat rezultate foarte bune şi în cazul pacienţilor cu COVID - 19 internaţi la Spitalul Orăşenesc Mioveni.
Dispozitive salvatoare! Zeci de pacienţi aflaţi la Terapie Intensivă în Spitalul Orăşenesc Mioveni (Argeş), din cauza infectării cu virusul SARS – CoV – 2, şi-au revenit după ce li s-a administrat oxigen printr-o nouă metodă, mai eficientă decât ventilaţia prin intubaţie. Este vorba despre corturile cefalice, numite şi corturi cu oxigen. Acestea sunt baloane din plastic transparent plasate în jurul capului, pentru concentrarea oxigenului administrat. „Se administrează oxigen prin cortul cefalic aşezat pe umeri. Se îmbunătăţeşte astfel saturaţia în oxigen a sângelui. Pacientul este conştient şi respiră singur. Mulţi bolnavi au trecut de momentele delicate după ce au fost folosite aceste corturi cefalice”, explică doctorul Alexandru Guiţă, şeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Argeş, pentru adevarul.ro.
La spitalele din judeţ au fost aduse zeci de corturi cu oxigen, majoritatea fiind fabricate în Italia. Medicul Horia Trăilă, managerul spitalului din Mioveni, spune că, datorită acestor corturi, “pacienţii sunt ventilaţi, însă este ventilaţie mecanică neinvazivă, adică nu sunt intubaţi. Pacienţii luptă cu boala, întrucât rămân conştienţi. Ei poartă practic un fel de balon pe cap. Pacienţii sunt ventilaţi în interiorul acestui cort. Acest echipament suplineşte oxigenarea naturală, fiind extrem de eficient în cazul insuficienţei respiratorii”.
Doctorul Trăilă menţionează că e importantă şi cooperarea pacienţilor. „Deşi aceste corturi sunt transparente şi bolnavii văd prin ele, unii dintre ei le suportă mai greu. E ca şi când ai avea tot timpul o cască pe cap. Dintre cei peste 30 de pacienţi cu COVID - 19 pe care i-am avut la Terapie Intensivă, mai bine de 20 au purtat cort cu oxigen. Procentul celor care şi-au revenit este foarte ridicat. S-a renunţat practic la intubare, aceasta folosindu-se numai în cazurile critice”, adaugă medicul.
Până acum, la Spitalul Mioveni au fost achiziţionate 31 de asemenea dispozitive, la preţul de 1.500 lei plus TVA bucata. Alte 10 baloane (denumite şi corturi CPAP) au fost donate secţiei ATI de la Spitalul Mioveni de Fundaţia Gaudium din Piteşti.