Crăciun la extreme: inundații, poluare și temperaturi record
Vremea a luat-o razna pe tot globul în prag de sărbători, iar pentru multe zone ale planetei Crăciunul a fost unul ieșit din comun. Orașe importante din întreaga lume suferă din cauza polării excesive, iar americanii au parte de o iarnă mai caldă ca niciodată. Iată cum i-a afectat vremea capricioasă pe locuitorii din întreaga lume.
Autoritățile italiene au luat măsuri fără precedent după ce orașe importante au fost lovite de un val masiv de aer poluat. Smogul afectează déjà mai multe localități din nordul țării, precum Bergamo și Milano, însă nici capitala Roma n-a fost ocolită. La Milano, pentru combaterea norului uriaș de smog, autoritățile au interzis circulația autovehiculelor în zilele de 28, 29 și 30 decembrie, între orele 10.00 și 16.00. Decizia, care aparține primăriei, nu vizează mijloacele de transport în comun și cele care aprovizionează magazinele. Pentru a-i încuraja pe milanezi să folosească transportul în comun, autoritățile locale au redus costul cartelelor de călătorie pe o zi de la 4,5 la 1,5 euro, până la sfârșitul anului.
Săptămâna trecută, autorităţile italiene au interzis circulația autovehiculelor cu motoare diesel de la Euro 3 în jos, în încercarea de a limita efectele catastrofale ale polării aerului, scrie Corriere della Sera. Valul de aer irespirabil a pus stăpânire pe orașul Milano în urmă cu 30 de zile.
Pericol de moarte la Beijing
Nici capitala Chinei, Beijing, nu e mai prejos. Aici, concentrația de particule în suspensie (PM) nocive pentru sănătate a atins cote alarmante (602,5 micrograme pe metru cub, față de 25 micrograme/metru cub – cât e recomandat). Încă de săptămâna trecută, autoritățile au închis școlile și au înterupt construcțiile marilor lucrări de infrastructură pentru a feri populația. Toți locuitorii capitalei chineze poartă măști de protecție pe figură și respiră cu dificultate. Norul de poluare care afectează Beijingul poate fi văzut din spațiu.
În acest timp, o companie canadiană s-a gândit să obțină profit de pe urma dramei chinezilor. Aceasta a scos la vânzare pe internet aer îmbuteliat. Conform fondatorilor „Vitality Air”, recipientele conțin aer proaspăt „cules” din Munții Stâncoși din America de Nord. În Beijing, acesta se vinde la preţuri care diferă în funcție de calitatea aerului îmbuteliat. Cu 22,95 de dolari este comercializată o butelie de 10 litri care conține 97% „oxigen de calitate premium”, care ajunge pentru 200 de inhalaţii. Tot 22,95 de dolari costă 7,7 litri de „aer de la Lacul Louise”, care ajunge pentru 150 de inhalaţii. Ca și comparație, o sticlă de apă minerală este de 50 de ori mai ieftină în China.
Vreme de plajă la New York
Americanii de pe coasta de est, dar și cei din sud-estul țării, au avut parte de cel mai călduros Crăciun din câte au trăit. În capitala New York, zilele trecute au fost 19-20 de grade Celsius, iar în Florida, cu doar o săptămână înainte, oamenii au ieșit la plajă. New-york-ezii au ieșit pe străzi în pantaloni scurți și în tricouri, au jucat volei la bustul gol sau au practicat sporturi nautice. În sudul țării, încălzirea neașteptată a vremii a dus la producerea unor tornade violente, soldate cu 14 morți. Zeci de case au fost complet distruse, lăsându-i pe oameni pe drumuri chiar de sărbători.
Nordul Angliei, sub ape
Ploile abundente din ultima săptămână au dus la mari acumulări de ape pe versanți, în nordul Marii Britanii. Sute de persoane au fost evacuate din calea apelor care s-au revărsat fără milă și au măturat totul în cale. În comitatele West Yorkshire și Lancashire au avut loc cele mai multe evacuări, iar în orașul York apa a acoperit mașinile oamenilor. Premierul britanic David Cameron a anunțat că au fost mobilizate trupe ale Armatei pentru ca populația să fie evacuată din calea apelor. Voluntarii Crucii Roșii au intervenit pentru a transporta hrană și pentru a acorda primul ajutor celor care au rămas fără locuințe în urma viiturilor.