Credincioşii ortodocşi în Săptămâna Deniilor: Sfânta şi Marea Luni

Ultima actualizare:

În acest răstimp, împodobit cu momente de meditaţie, în aşteptarea Învierii, rememorăm evenimentele premergătoare suferinţelor Mântuitorului nostru. De aceea, Biserica ne aduce aminte, zi de zi, momentele tensionate din viaţa lui Iisus, înainte de răstignirea Sa pe cruce: Cina cea de taină, Rugăciunea din Grădina Ghetsimani şi vânzarea Lui de Apostolul Iuda.

„Săptămâna Pătimirilor se mai numeşte Săptămâna Mare pentru că în acest interval fiecare credincios poate să-şi recapituleze momentele esenţiale din viaţă, să urmărească cu mai multă atenţie rânduiala Postului şi să participe la slujbele povăţuitoare orânduite în mod special în săptămâna Deniilor. În acest mod, fiecare credincios îşi aduce prinosul de iubire şi de recunoştinţă faţă de momentele sublime din ultimele zile de viaţă pământeană ale Mântuitorului Iisus, care pentru noi şi pentru a noastră mântuire s-a răstignit în vremea lui Ponţiu Pilat, a pătimit şi a fost îngropat. După a treia zi, a urmat Învierea Sa, propovăduită de Sfintele Scripturi şi prăznuită de noi credincioşii la Sărbătoarea Sfintelor Paşti", ne spune părintele Valentin Fotescu, doctor în Teologie, preot la Biserica Sfânta Vineri Nouă din Bucureşti.

Denia din Sfânta Mare Luni

Pilda lui Iosif cel iertător

În Denia de luni, Biserica ne aduce aminte, pomenindu-l pe Patriarhului Iosif cel prea frumos la trup şi la suflet din Vechiul Testament, în care Biserica vede „Icoana" lui Hristos, care a impresionat mii de credincioşi prin dorinţa lui de a-I sluji lui Dumnezeu, împlinindu-i poruncile. El a fost bun şi iertător cu fraţii lui care l-au vândut în Egipt, pe trezeci de arginţi, aşa cum Iisus a fost vândut de Iuda. Fericitul Iosif este vrednic de pomenire pentru că a depăşit ispitele dorind să rămână fără de păcat. A fost întemniţat pe nedrept, apoi a fost găsit nevinovat şi capabil să conducă destinele Egiptului. Atunci, el nu s-a răzbunat şi a salvat de la moartea prin înfometare pe concetăţenii şi pe conaţionalii săi. De aceea, Sfânta noastră Biserică îl cinsteşte ca pe un iubitor de oameni asemenea Mântuitorului Iisus.

Pilda smochinului neroditor

Tot la Denia din Sfânta Mare zi de Luni, în Bisericile ortodoxe se face pomenirea pildei smochinului neroditor. Această pildă îndeamnă la reflecţie. Negăsind smochine într-un smochin nerodotor , Domnul L-a blestemat şi acesta s-a uscat, datorită blestemului (Matei 21, 17-19). Domnul a vrut să-i convingă pe conaţionalii Săi cã are putere şi pentru a pedepsi, dar fiind Bun, nu vrea să-I pedepească pe oameni, ci şi-a arătat puterea faţă de un smochin. Domnul răsplăteşte nu numai binele pe care-l fac oamenii, ci pedepseşte şi îndărătnicia lor. Fiecare suflet lipsit de roadă duhovnicească este un smochin.

Domnul Hristos răplăteşte nu numai binele pe care-l fac oamenii, ci şi pedepseşte îndărădniciile lor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
profimedia 0891639079 jpg
image
image
image
image
image
image
restaurant jpg
loto
Banner Grecia
palatul de la Potlogi jpeg
index webp
imparat jpg
Restaurant nota de plata FOTO Shutterstock jpg
bucuresti casa poporului pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net