Creşterea euro ne scumpeşte creditele şi mâncarea!
Temerile că Italia a ajuns în prag de colaps au dus, ieri, la deprecierea burselor. Imediat s-a simţit şi în România, iar BNR a afişat o referinţă de 4,2838lei/euro, cel mai ridicat nivel din 2011. Rezultatul: credite şi mâncare mai scumpe.
În doar 40 de minute de la deschiderea bursei, leul a pierdut, ieri, aproape 6,00 bani. Astfel, cursul a ajuns de la 4,2272 lei/euro, cât era luni, la 4,2838 lei/euro, cel mai ridicat nivel din acest an.
Şi dolarul a luat-o razna. Moneda americană a urcat cu 8,73 bani, de la 2,9921 lei/dolar la 3,0794 lei/dolar, atingând, astfel, maximul din 23 februarie. Şi, probabil că deprecierea va continua şi în următoarele zile, având în vedere frământările care au apărut în Europa legate de datoriile imense pe care le-a cumulat Italia.
Mai precis, cu o datorie de 1.800 de miliarde de euro, a patra economie din UE riscă să intre în colaps, dacă nu implementează rapid măsuri drastice de austeritate.
Până atunci însă, avem noi de suferit. Creşterea euro duce, implicit, la scumpirea creditelor, spun specialiştii. Astfel, o persoană care are un credit de 50.000 de euro, pe 30 de ani, şi cu o rată lunară de 300 de euro, va plăti cu 17 lei mai mult la bancă.
Pe de altă parte, producătorii de alimente spun că acestea se vor scumpi, în perioada următoare, cu circa 8%.
«Mă rog la Dumnezeu să scap cât mai repede de credit»
Mihai Tudose (41 ani): „Mă rog la Dumnezeu să scap cât mai repede de credit. Am luat 14.000 €, acum trei ani, ca să lucrez la casă, şi dau cam 200 €, lunar. Cu salariul meu plătim ratele, din venitul soţiei luăm mâncare. Dacă euro creşte în ritmul ăsta, nu ştiu ce o să ne facem".
Carla Grăjdan (39 ani): „Norocul meu este că nu am făcut credit. Nu-mi permit să mă împrumut la bancă, pentru că am un salariu de numai 700 de lei şi nu-mi ajunge nici să achit acareturile pe acasă. Se duc toţi banii în câteva zile după ce-i iau. Ştiu că nu aş putea plăti ratele".
Lăcrămioara Gheorghe (29 ani): „Creşte euro? Minunat! Se scumpesc alimentele, cresc facturile la utilităţi... Numai veşti bune! Dar o să le primim cu zâmbetul pe buze: de câteva luni caut un loc de muncă, m-am împrumutat la rude şi prieteni să pot să supravieţuiesc".
«Dacă Spania şi Italia ar intra în vrie, nici nouă nu ne-ar fi bine»Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR
"Italia şi Spania sunt două ţări foarte mari, iar, dacă ar intra în vrie, nu ne-ar fi bine nici nouă. Sper să nu intre. Dacă intră ar trebui să luăm măsuri să ne afecteze cât mai puţin. Să nu ne afecteze deloc nu se poate, din punctul meu de vedere. Cutremurul în Europa, dacă ar cădea Spania şi Italia, ar fi foarte mare şi datoria Italiei e atât de mare, că un pericol există. Să sperăm că va fi evitat".
În ceea ce priveşte deprecierea leului, Vasilescu a spus: "Nici nu o bag în seamă. S-ar putea să vină un vânzător sau un cumpărător şi să schimbe situaţia zilei".
«Mâncarea se va scumpi cu 5- 8%»Sorin Minea, preşedintele Romalimenta
Producătorii spun că deprecierea leului şi scumpirea monedei euro va duce şi la majorarea preţurilor.
„Sunt mai mulţi factori care contribuie la majorarea preţurilor. La carne, a fost o creştere de 20%, în ultimul an, iar la produsele procesate, de 1%. Nu se poate calcula, acum, cât se vor scumpi alimentele, dar putem estima o creştere între 5 şi 8%. Şi în Europa, situaţia este aceeaşi", ne-a declarat Sorin Minea, preşedintele Romalimenta.
Şi francul elveţian a atins un nivel-record
Veştile nu sunt proaste numai pentru cei care au credite în euro, ci şi pentru cei care s-au împrumutat în franci elvenţieni, deoarece referinţa afişată, ieri, pentru francul elveţian a depăşit cu 11,79 bani nivelul de luni, de 3,5742 lei/franc, când a fost atins, de asemenea, un nivel record.
Peste 150.000 de români au făcut credite în franci elveţieni, majoritatea în perioada 2007 - 2008, când francul era 2 lei. De menţionat este faptul că cei care s-au împrumutat în franci au făcut, în general, credite mari, ipotecare.
Citeşte şi:
Mezelurile se scumpesc cu până la 12%
Alimentele se scumpesc cu 15%, dacă se aprobă legea evaziunii fiscale