Creșterea salariilor de la 1 iulie 2024 nu se aplică pentru toată lumea. Care categorie de angajați nu o să primească niciun ban în plus

Ultima actualizare:

Salariul minim va crește de la 1 iulie 2024, însă nu toți angajații se vor bucura de această majorare. Ministrul Muncii Simona Bucura Oprescu a anunțat, recent, că salariații din industria alimentară, dar și cei din agricultură, nu vor avea parte de aceste beneficii. Pentru ei rămân valabile prevederile legale actuale. 

Angajații care nu vor beneficia de creșteri de salarii Foto: Shutterstock
Angajații care nu vor beneficia de creșteri de salarii Foto: Shutterstock

Majorarea salariului de bază minim brut pe țară

„Guvernul a aprobat Hotărârea pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, care prevede majorarea nivelului acestuia la 3.700 lei lunar, începând cu data de 1 iulie 2024, față de 3.300 lei cât este în prezent. Măsura va avea efecte pozitive la nivel social, prin stimularea ocupării în sectoarele în care există cerere de forță de muncă și reducerea muncii la negru și la nivel economic, prin creșterea consumului, cu influență și asupra importului bunurilor de consum și sporirea puterii de cumpărare a salariaților.

Demersul este menit să aducă un trai mai bun angajaților din România și să reducă sărăcia în muncă. Majorarea salariului minim brut pe țară garantat în plată presupune o apropiere a remunerației de nivelul cerut de Directiva UE 2022/2041 privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană. În plus, din experiența anilor trecuți, creșterea salariului minim a adus și o creștere pe verticală a majorității salariilor, nu doar pentru cele minime”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale.

Majorarea nu se aplică salariaților din agricultură și industria alimentară

Tariful orar va fi de 22,024 lei/oră pentru un program normal de lucru, în medie de 168 ore/lună. Valoarea netă majorată a salariului minim brut pe țară este de 2.363 lei, pentru o deducere de 300 lei, majorarea pe net fiind de 284 lei. În România beneficiază în prezent de salariul minim brut garantat în plată aproximativ 760.000 de salariați, respectiv în jur de 14% din numărul total de salariați activi.

De majorarea salariului de bază minim la 3.700 de lei vor beneficia 1.871.266 de salariați. Aceasta nu se aplică salariaților din agricultură și industria alimentară, pentru aceste categorii aplicându-se prevederile legale în vigoare”, scriu reprezentanții Ministerului Muncii. 

Angajați care o să primească mai puțini bani 

De asemenea, în cazul salariaţilor plătiţi cu salariul minim, care beneficiază de alte venituri asimilate salariilor (cum sunt bonurile de masă - 300 lei/lună) veniturile nete ale salariaţilor scad cu 23 lei/lună, comparativ cu luna iunie 2024, de la valoarea de 2.623 (salariul net + tichete de masă - 700 lei/lună) la 2.600 (salariul net + tichete de masă - 300 lei/lună). 

Organizația menționată avertizează guvernul că din cauza necorelării pragului de 4.000 lei cu majorarea salariului minim, de la 1 iulie 2024 angajatorii vor renunţa la acordarea de alte categorii de beneficii (încadrate ca şi venituri asimilate salariilor) la nivelul lunilor anterioare, pentru a se încadra în plafonul mai sus menţionat. Angajaţii vor întâmpina începând cu 1 iulie 2024 şi o situaţie de inechitate, din cauza faptului că există o mare probabilitate ca angajaţii cu salariul minim să nu mai primească alte tipuri de venituri asimilate salariilor peste plafonul de 4.000 lei. În multe întreprinderi există riscul renunţării la aceste beneficii pentru toţi angajaţii, pentru a evita aceasta situaţie de inechitate. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Felipe și Regina Letizia la dineul de gală de la Roma, Italia, în rochie de la un brand de masă   profimedia 0945642160 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
netflix pixabay jpg
luxemburg istock jpg
jessica riggs calendar nud profimedia (1) jpg
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net