Criza ne aduce mai multe curve
Multe prostituate. Când economia duduie, sunt mai puţine prostituate şi mai scumpe, iar când numărul acestora creşte şi tarifele sunt mici, înseamnă că urmează criza. Conform Business Insider, tarifele pe noapte în Letonia au scăzut la 60 de dolari în 2009, când statul s-a aflat pe marginea prăpastiei.
Maşini ieftine. Criza e pe aproape, când marile companii anunţă reduceri de preţuri pentru loturi mari de autovehicule. Este semn că au învăţat lecţia din 2008, când Ford, GM şi Chrysler au rămas cu stocuri uriaşe.
Coafura japoneză. Femeile se tund mai scurt în recesiune pentru a rări vizitele la coafor. Femeile japoneze s-au tuns mai scurt în anul 1997, când Asia a fost afectată de criză.
Biciclete multe. În Marea Britanie, în anul 2011, numărul bicicliştilor morţi în accidente rutiere a crescut cu 12%. Oamenii au renunţat la maşini, pentru că vehiculul pe două roţi costă mai puţin şi nu consumă carburant.
Economie la scutece. În goana pentru economisirea banilor, tinerii părinţi schimbă mai rar scutecele copiiilor. Vânzările de pampers au scăzut cu 9%, iar cazurile de iritaţii la bebeluşi au crescut cu 2,8%.
«Cel mai mult am strâns şurubul la mâncare»
Georgiana Pârvu, 35 de ani, inspector financiar: „Criza m-a afectat serios din punct de vedere al veniturilor, dar încerc să supravieţuiesc. Am redus cheltuielile în mai multe domenii pentru a mă echilibra financiar. Cel mai mult am economisit de la combustibilul pentru maşină şi nu mai conduc decât rar."
Vasile Făghian, 88 de ani, pensionar: „În vremurile astea în care fiecare bănuţ contează pentru a apuca ziua de mâine, faci economii de peste tot şi strângi din dinţi. Eu de exemplu cel mai mult am strâns şurubul la mâncare. Alimentaţia familiei mele a avut de suferit mult de la începerea crizei."
Florin Poenaru, 32 de ani, taximetrist: "Pentru că de la mâncare sau de la întreţinere nu puteam să reduc prea mulţi bani, am preferat să economisesc prin neplata creditelor la bănci. Aşa că am obţinut păsuiri şi o să achit datoriile în vremuri mai bune. Asta este viaţa, trebuie să trăiesc."
Valeria Constantin, 55 de ani, confecţioner: "Vai de capul meu ce jonglerii fac pentru a supravieţui pe timp de criză. În primul rând că banii sunt şi aşa puţini şi de mult timp trăiesc cu strictul necesar. În fiecare zi stau şi mă gândesc ce să mai fac pentru a scoate banii necesari traiului zilnic."
Margareta Fianu, 71 de ani, pensionar: "Toţi românii suferă pe timp de criză, dar noi pensionarii suntem de departe cei mai afectaţi. Trebuie să dai pe medicamente mulţi bani în timp ce veniturile sunt foarte mici. Nu am auzit pe nici un pensionar să fi găsit soluţia de a o duce bine fără să aibă datorii."