Crucea de pe Vârful Caraiman a fost restaurată de Ministerul Apărării și va fi resfințită pe 30 noiembrie, de Sfântul Andrei

Ultima actualizare:
Materialele au fost aduse cu elicopterul la șantierul pentru modernizarea Crucii de pe Caraiman
Materialele au fost aduse cu elicopterul la șantierul pentru modernizarea Crucii de pe Caraiman

Eveniment emoționant luni, 30 noiembrie, la Crucea de pe Vârful Caraiman, cu ocazia sărbătorii Sfântului Andrei, ocrotitorul României. Crucea de pe Caraiman va fi resfințită iar cei mai buni soldați din toate unitățile de vânători de munte din România, cu steagurile unităților în mâini vor da onorul. Ceremonia este organizată cu ocazia finalizării, cu opt luni înainte de termenul prevăzut, a lucrărilor de restaurare.

Ministerul Apărării Naționale a restaurat Crucea de pe Caraiman și luni va fi organizat un ceremonial militar și religios de resfințire a acesteia. Potrivit basilica.ro, slujba va fi oficiată de Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei împreună cu starețul Mănăstirii Caraiman, David Petrovici. Evenimentul va începe la ora 12:00. Ceremonia este organizată cu ocazia finalizării, cu opt luni înainte de termenul prevăzut pentru filanizarea lucrărilor de restaurare.

Povestea lucrărilor de modernizare a Crucii de pe Caraiman

Monumentul a fost reabilitat de Ministetul Apărării Naționale cu fonduri europene după ce acesta a fost preluat de la Municipalitatea Bușteni. Lucrările au durat în total 11 luni și s-au desfășurat în ultimele trei veri. Structura metalică a fost acoperită cu un strat anticoroziv, au fost montate lămpi electrice și instalațiile interioare de iluminat și a fost realizată instalația de ventilație în subsol. În seara zilei de 14 septembrie 2020, de sărbătoarea Sfintei Cruci, luminile au fost aprinse pentru prima dată pe Cruce după începerea lucrărilor de restaurare. La interior au fost amenajate săli de expoziții. La etaj, prin imagini, este rememorată construcția monumentului, iar la parter este amenajată o expoziție dedicată Primului Război Mondial, eroilor neamului și bătăliilor de pe Valea Prahovei.


    Materialele au fost aduse cu elicopterul la șantierul pentru modernizarea Crucii de pe Caraiman
Materialele au fost aduse cu elicopterul la șantierul pentru modernizarea Crucii de pe Caraiman

Istoria Crucii de pe Caraiman

”Crucea comemorativă a eroilor români din Primul Război Mondial” este trrecută în Cartea Recordurilor-Guiness Book drept cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan. Construcția ei a fost iniţiată de Regele Ferdinand I şi Regina Maria ca omagiu adus eroilor care şi-au jertfit viaţa în Războiul de Reîntregire. Mobilizând un număr mare de tineri, Societatea Cultul Eroilor a avut o contribuţie importantă la lucrările desfășurate între anii 1926 și 1928. O parte dintre traversele metalice şi materialele de construcţie au fost transportate de carele cu boi ale localnicilor. Crucea de pe Caraiman are înălţimea totală de 39,3 metri (din care 8,35 metri are soclul) şi o deschidere a braţelor orizontale de circa 15 metri.

De ce a fost pusă Crucea de pe Caraiman în actualul loc

Vârful Caraiman pe care se găsește monumentul are altitudinea de 2.291 m. S-a considerat că locul ales este cel care asigură cea mai mare vizibilitate din împrejurimi, chiar și în condiții meteo nefavorabile. Importanța locului va crește în viitorii ani pentru că lângă cruce, pe Platoul Bucegi, se va construi o biserică dedicată Eroilor Neamului. În 2018, Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a sfințit locul și a pus piatra de temelie.

Citiți și

Crucea de pe Caraiman, în Cartea Recordurilor

În sfârșit! Crucea de pe Caraiman va fi restaurată după 90 de ani

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Felipe și Regina Letizia la dineul de gală de la Roma, Italia, în rochie de la un brand de masă   profimedia 0945642160 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
luxemburg istock jpg
jessica riggs calendar nud profimedia (1) jpg
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net