Cruciada lui Teodosie. Scandalurile ├«n care a fost implicat Arhiepiscopul Tomisului, cel mai vocal ierarh ├«mpotriva restric╚Ťiilor din pandemie

28 noiembrie 2020
image
Înaltul ierarh a organizat Slujba de Înviere în reluare

Arhiepiscopul Tomisului, ├ÄPS Teodosie, a fost cel mai vocal ierarh al Bisericii Rom├óne Ortodoxe (BOR) care s-a pronun┼úat ├«mpotriva regulamentelor impuse de autorit─â┼úi dup─â apari┼úia pandemiei. Mai mult, au fost situa┼úii ├«n care el s-a situat chiar ┼či ├«n afara regulilor stabilite de Patriarhia Rom├ón─â. Ultimul scandal este cel legat de pelerinajul de Sf├óntul Andrei, pe care credincio┼čii ├«l s─ârb─âtoresc luni.

Cruciada lui ├ÄPS Teodosie a ├«nceput ├«nc─â din luna martie, dup─â ce ├«n Rom├ónia s-a decretat starea de urgen┼ú─â, prin care au fost limitate o serie de libert─â┼úi. Arhiepiscopul Tomisului a ├«ncercat coalizarea nemul┼úumi┼úilor, cer├óndu-le s─â semneze o peti┼úie pentru deschiderea l─âca┼čelor de cult ├«n perioada aprilie - mai, cu argumentul c─â ÔÇ×Biserica nu infecteaz─âÔÇŁ, arat─â adevarul.ro.

┬źDelega┼úi ├«n interes profesional┬╗

Ultimul episod tensionat este legat de s─ârb─âtoarea Sf├óntului Andrei. ├Än timp ce autorit─â┼úile spun c─â la pelerinajul ├«n comuna const─ân┼úean─â Ion Corvin nu pot participa dec├ót localnici, Teodosie le cere credincio┼čilor ┼či preo┼úilor s─â vin─â acolo. 

├Äntr-un document intern semnat de Teodosie Snagoveanul, to┼úi preo┼úii din Eparhia Tomisului, personalul clerical ┼či monahal sunt ÔÇŁdelega┼úi ├«n interes profesional s─â s─âv├ór┼čeasc─â ├«n sobor Sf├ónta Liturghie la M─ân─âstirea Pe┼čtera Sf├óntului AndreiÔÇŁ.

Bisericile vor fi deschise, dar cu un num─âr minim de preo┼úi. Decizia vine dup─â ce Tribunalul Constan┼úa respinsese solicitarea Arhiepiscopiei de a permite pelerinajul. 

Teodosie i-a scris premierului Ludovic Orban c─â nu va ├«ng─âdui ca dreptul de a-l cinsti pe Sf├óntul Andrei s─â fie c─âlcat ├«n picioare: ÔÇ×Ce ve┼úi face? Ne ve┼úi bate, amenda, aresta ┼či executa?ÔÇŁ. Arhiepiscopul Tomisului i-a amintit lui Orban ┼či de revolu┼úia din 1989: ÔÇ×Nu subestima┼úi dorin┼úa oamenilor de a striga ├«n strad─âÔÇŁ. Patriarhia Rom├ón─â a transmis c─â nu e treaba ei s─â intervin─â ├«n acest conflict, ci treaba Secretariatului de Stat pentru Culte (SSC).

image
Arhiepiscopul Tomisului, ast─â-prim─âvar─â, ├«n timp ce ├«mp─ârt─â┼čea copii

Vasile B─ânescu, purt─âtorul de cuv├ónt al Patriarhiei, consider─â c─â situa┼úia ap─ârut─â la Constan┼úa este una ÔÇ×cu poten┼úial conflictualÔÇŁ ┼či solicit─â implicarea SSC pentru a media un dialog ├«ntre Arhiepiscopia Tomisului ┼či reprezentan┼úii autorit─â┼úilor.

Linguri┼úa de ├«mp─ârt─â┼čanie

Primul conflict a fost cel cu Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Constanţa, astă-primăvară.

Faptul c─â ierarhul folosea aceea┼či linguri┼ú─â la ├«mp─ârt─â┼čanie, dup─â impunerea restric┼úiilor, i-a determinat pe cei de la DSP s─â-i transmit─â o adres─â oficial─â, prin care ├«i cereau folosirea linguri┼úelor de unic─â folosin┼ú─â.

R─âspunsul a fost tran┼čant: ÔÇ×Arhiepiscopia Tomisului e parte integrant─â a Patriarhiei Rom├óne. Ritualul religios se oficiaz─â ├«n ├«ntreaga Patriarhie Rom├ón─â ┼či Legea Cultelor permite BOR s─â ├«┼či organizeze cultul potrivit propriilor norme canoniceÔÇŁ.

Subiectul a revenit la jum─âtatea lunii mai, c├ónd ierarhul a ├«mp─ârt─â┼čit mai mul┼úi credincio┼či, printre care ┼či copii, pe sc─ârile Catedralei din Constan┼úa, folosind aceea┼či linguri┼ú─â.

ÔÇťLua┼úi aminte: ├«n Sf├óntul Potir este Hristos, Dumnezeu nu se ├«mboln─âve┼čte niciodat─â ┼či nu ├«mboln─âve┼čte pe nimeniÔÇť, a afirmat ├ÄPS Teodosie la vremea respectiv─â. 

Învierea în reluare

Un alt moment a fost cel al slujbei s─âv├ór┼čite de ├ÄPS Teodosie la 40 de zile de la Pa┼čti. Practic, o slujb─â la fel ca ├«n noaptea de ├Änviere. ÔÇ×Pe 26 spre 27 mai, la miezul nop┼úii, ├«n bisericile ┼či m├ón─âstirile din Arhiepiscopia Tomisului se va oficia slujba ├«nceputului pascal ┼či Sf├ónta Liturghie, clerul chem├ónd credincio┼čii s─â primeasc─â Lumina ├Änvierii ca ├«n noaptea de Pa┼čtiÔÇŁ, se ar─âta ├«n comunicatul Arhiepiscopiei, care se ├«ncheia cu ├«ndemnul: ÔÇ×Veni┼úi de lua┼úi Lumin─â!ÔÇŁ.

image
Înaltul ierarh a organizat Slujba de Înviere în reluareFoto: Inquam Photos

├Än noaptea de 26 mai, la bisericile din ora┼čul Constan┼úa au mers pu┼úini credincio┼či, str─âzile ora┼čului fiind pustii, nu animate ca ├«n adev─ârata noapte de ├Änviere. Miile de oameni care vin an de an s─â ia Lumin─â au preferat s─â nu participe la aceast─â ÔÇ×├Änviere ├«n reluareÔÇŁ.

Patriarhia Rom├ón─â a precizat c─â ÔÇ×decizia Arhiepiscopiei Tomisului este una luat─â ├«n virtutea principiului autonomiei eparhiale si asumat─â integral, dar exclusiv, de c─âtre ierarh.

Slujba ├Änvierii Domnului din acest an a fost oficiat─â ├«n toate bisericile din Patriarhia Rom├ón─â ┼či c─â, ├«n ciuda contextului extrem de aspru, lumina sf├ónt─â a ajuns la foarte mul┼úi dintre credincio┼čii ortodoc┼čiÔÇŁ. 

Click! spune

Denumit─â ┼či Noaptea Strigoilor, noaptea zilei de 30 noiembrie a dat na┼čtere unor supersti┼úii care au devenit apoi obiceiuri. ├Än ajunul Sf├óntului Andrei se pune gr├óu la ├«ncol┼úit. 

image

Dac─â p├ón─â ├«n seara Anului Nou gr├óul va cre┼čte ├«nalt ┼či frumos, anul urm─âtor va fi ├«mbel┼čugat. Tot ├«n ajun, dar ┼či ├«n ziua de 30 noiembrie, este interzis s─â se lucreze ├«n cas─â. Nu este bine s─â m─âturi, s─â dai gunoiul afar─â din cas─â sau s─â dai de poman─â!

anamaria prodan laurentiu reghecampf jpg
printul nicolae romania crop jpg
printesa charlene png
dana rogoz (1) jpg
iulia parlea3 jpg
BeFunky collage (5) jpg
2 mirabela dauer pensie 4 jpg jpeg
fruit 4416500 1920 jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
BeFunky collage (5) jpg
Dr  George Diaconu 2 png
Chelnerita - servire restaurant FOTO 123 RF
Elena Udrea jpg
fruit 4416500 1920 jpg
Alina M╚őtcan (1) jpg