Cruciada lui Teodosie. Scandalurile în care a fost implicat Arhiepiscopul Tomisului, cel mai vocal ierarh împotriva restricțiilor din pandemie

Ultima actualizare:
Înaltul ierarh a organizat Slujba de Înviere în reluare
Înaltul ierarh a organizat Slujba de Înviere în reluare

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a fost cel mai vocal ierarh al Bisericii Române Ortodoxe (BOR) care s-a pronunţat împotriva regulamentelor impuse de autorităţi după apariţia pandemiei. Mai mult, au fost situaţii în care el s-a situat chiar şi în afara regulilor stabilite de Patriarhia Română. Ultimul scandal este cel legat de pelerinajul de Sfântul Andrei, pe care credincioşii îl sărbătoresc luni.

Cruciada lui ÎPS Teodosie a început încă din luna martie, după ce în România s-a decretat starea de urgenţă, prin care au fost limitate o serie de libertăţi. Arhiepiscopul Tomisului a încercat coalizarea nemulţumiţilor, cerându-le să semneze o petiţie pentru deschiderea lăcaşelor de cult în perioada aprilie - mai, cu argumentul că „Biserica nu infectează”, arată adevarul.ro.

«Delegaţi în interes profesional»

Ultimul episod tensionat este legat de sărbătoarea Sfântului Andrei. În timp ce autorităţile spun că la pelerinajul în comuna constănţeană Ion Corvin nu pot participa decât localnici, Teodosie le cere credincioşilor şi preoţilor să vină acolo. 

Într-un document intern semnat de Teodosie Snagoveanul, toţi preoţii din Eparhia Tomisului, personalul clerical şi monahal sunt ”delegaţi în interes profesional să săvârşească în sobor Sfânta Liturghie la Mănăstirea Peştera Sfântului Andrei”.

Bisericile vor fi deschise, dar cu un număr minim de preoţi. Decizia vine după ce Tribunalul Constanţa respinsese solicitarea Arhiepiscopiei de a permite pelerinajul. 

Teodosie i-a scris premierului Ludovic Orban că nu va îngădui ca dreptul de a-l cinsti pe Sfântul Andrei să fie călcat în picioare: „Ce veţi face? Ne veţi bate, amenda, aresta şi executa?”. Arhiepiscopul Tomisului i-a amintit lui Orban şi de revoluţia din 1989: „Nu subestimaţi dorinţa oamenilor de a striga în stradă”. Patriarhia Română a transmis că nu e treaba ei să intervină în acest conflict, ci treaba Secretariatului de Stat pentru Culte (SSC).

Arhiepiscopul Tomisului, astă-primăvară, în timp ce împărtăşea copii
Arhiepiscopul Tomisului, astă-primăvară, în timp ce împărtăşea copii

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, consideră că situaţia apărută la Constanţa este una „cu potenţial conflictual” şi solicită implicarea SSC pentru a media un dialog între Arhiepiscopia Tomisului şi reprezentanţii autorităţilor.

Linguriţa de împărtăşanie

Primul conflict a fost cel cu Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Constanţa, astă-primăvară.

Faptul că ierarhul folosea aceeaşi linguriţă la împărtăşanie, după impunerea restricţiilor, i-a determinat pe cei de la DSP să-i transmită o adresă oficială, prin care îi cereau folosirea linguriţelor de unică folosinţă.

Răspunsul a fost tranşant: „Arhiepiscopia Tomisului e parte integrantă a Patriarhiei Române. Ritualul religios se oficiază în întreaga Patriarhie Română şi Legea Cultelor permite BOR să îşi organizeze cultul potrivit propriilor norme canonice”.

Subiectul a revenit la jumătatea lunii mai, când ierarhul a împărtăşit mai mulţi credincioşi, printre care şi copii, pe scările Catedralei din Constanţa, folosind aceeaşi linguriţă.

“Luaţi aminte: în Sfântul Potir este Hristos, Dumnezeu nu se îmbolnăveşte niciodată şi nu îmbolnăveşte pe nimeni“, a afirmat ÎPS Teodosie la vremea respectivă. 

Învierea în reluare

Un alt moment a fost cel al slujbei săvârşite de ÎPS Teodosie la 40 de zile de la Paşti. Practic, o slujbă la fel ca în noaptea de Înviere. „Pe 26 spre 27 mai, la miezul nopţii, în bisericile şi mânăstirile din Arhiepiscopia Tomisului se va oficia slujba începutului pascal şi Sfânta Liturghie, clerul chemând credincioşii să primească Lumina Învierii ca în noaptea de Paşti”, se arăta în comunicatul Arhiepiscopiei, care se încheia cu îndemnul: „Veniţi de luaţi Lumină!”.


    Înaltul ierarh a organizat Slujba de Înviere în reluareFoto: Inquam Photos
Înaltul ierarh a organizat Slujba de Înviere în reluareFoto: Inquam Photos

În noaptea de 26 mai, la bisericile din oraşul Constanţa au mers puţini credincioşi, străzile oraşului fiind pustii, nu animate ca în adevărata noapte de Înviere. Miile de oameni care vin an de an să ia Lumină au preferat să nu participe la această „Înviere în reluare”.

Patriarhia Română a precizat că „decizia Arhiepiscopiei Tomisului este una luată în virtutea principiului autonomiei eparhiale si asumată integral, dar exclusiv, de către ierarh.

Slujba Învierii Domnului din acest an a fost oficiată în toate bisericile din Patriarhia Română şi că, în ciuda contextului extrem de aspru, lumina sfântă a ajuns la foarte mulţi dintre credincioşii ortodocşi”. 

Click! spune

Denumită şi Noaptea Strigoilor, noaptea zilei de 30 noiembrie a dat naştere unor superstiţii care au devenit apoi obiceiuri. În ajunul Sfântului Andrei se pune grâu la încolţit. 

Dacă până în seara Anului Nou grâul va creşte înalt şi frumos, anul următor va fi îmbelşugat. Tot în ajun, dar şi în ziua de 30 noiembrie, este interzis să se lucreze în casă. Nu este bine să mături, să dai gunoiul afară din casă sau să dai de pomană!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
mar negru jpg
Masline Pixabay jpg
ger naprasnic jpg
semafor jpeg
Stațiunea Borsec. Foto Statiunea Borsec
italia pixabay jpg
shutterstock 1113332 cuplu iubiti indragostiti restaurant mancare terasa jpeg
calorifer shutterstock jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net