Cu cât vor crește, de fapt, pensiile mici din România. Procentul real este mult mai mare de 12,5%

Ultima actualizare:

Click! îți spune cu cât vor crește, de fapt, pensiile mici din România. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a explicat că majorarea reală de la 1 ianuarie 2023 este mult mai mare decât procentul stabilit de 12,5%. Schimbările diferă mult în funcție de categoria în care se încadrează pensionarii.

Cu cât vor crește, de fapt, pensiile mici din România?
Cu cât vor crește, de fapt, pensiile mici din România?

În ședința de Guvern de luni, 21 noiembrie, liderii coaliției au decis cu cât va fi majorat punctul de pensie de la începutul anului viitor. Pe lângă majorarea care se va aplica tuturor pensionarilor, liderii coaliției au decis ca românii cu pensii mici să primească un ajutor din partea statului.

În funcție de pragul în care se regăsesc, seniorii se vor încadra la toate sau la unele din ajutoarele promise de stat. Prima categorie este cea a pensionarilor cu pensii sub 1000 de lei. Aceștia vor primi trei tipuri de ajutoare, după cum urmează:

  • ajutor suplimentar de 1000 de lei, în două tranșe 
  • ajutor pentru alimente și masă caldă, de 250 de lei, la fiecare două luni 
  • ajutor pentru facturi, de 1400 de lei, în două tranșe 

În aceste condiții, Ministrul Muncii, Marius Budăi, consideră că procentul real de majorare a pensiilor mici este mult mai mare, acesta fiind aproape de 45%.

„Sunt convins că nu am fi vorbit acum de majorări, vă spun sigur, dacă PSD nu era la guvernare. Vreau să vă mai spun un aspect. Pensiile între 1000 și 1500 de lei vor crește în medie cu 34%- 45%, cu toate aceste măsuri”, a explicat Marius Budăi la Antena 3 CNN.

Pensiile mici „vor crește în medie cu 34%- 45%”. Alte schimbări importante

Nu doar cei cu pensii sub 1.500 de lei vor primi un ajutor. Autoritățile au stabilit că persoanele cu pensii între 1500 si 2500 vor primi 800 de lei, iar cei cu pensii intre 2500 - 3000 de lei vor mai încasa un ajutor de 600 de lei.

Astfel, combinând aceste sume cu majorarea de 12,5%, dar și cu restul ajutoarelor, Ministrul Muncii a concluzionat că procentul real de creștere a pensiilor suferă modificări importante pentru cei cu pensii de până în 3000 lei.

„Pensiile între 1501 lei și 2000 de lei vor avea o creștere de 22% până la 25%. Cele între 2001 și 3000 de lei vor avea o creștere de 14%-15%. 

Cel mai important este că prezența PSD la guvernare a dus și încheierea legii susținută tot de noi și anume acel procent de 40%, s-a ajuns la el și știm foarte bine că în anul 2021, când era strict o guvernare de dreapta și nu era un război la graniță și această criză profundă, nu s-a dat niciun leu. 

Iată că valoarea punctului de pensie specificată în legea promovată de PSD trebuia să fie acum 1775 de lei, suntem la 1784 de lei valoarea punctului de pensie, începând cu data de 1 ianuarie”, a precizat Marius Budăi, conform Antena3.

Liderii Coaliției au convenit luni, 22 noiembrie, ca de la 1 ianuarie să crească punctul de pensie cu 12,5%. Totodată, s-a decis ca pensionarii cu pensiile mai mici de 3.000 de lei să primească ajutoare sociale de două ori pe an.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate în buline și William, GettyImages jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
alimente sanatoase jpg
Ceausescu facebook jpg
mancare de tip fast food jpg
televizor istock jpg
ninsoare jpeg
timisu de sus png
poza mare pestera jpg
pantofi dunare budapesta captura video jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net