Cu «pistolul» ăsta vor fi prinşi vitezomanii spre mare
Atenţie, şoferi! Cel mai mare duşman al vitezei şi-a făcut “încălzirea” şi vă pândeşte pe drumul spre litoral. Arată ca un pistol, se poate confunda uşor cu un aparat topografic, dar el este, în realitate, un radar cu laser. Şi cel mai important: vă vede de la un kilometru.
Partener de nădejde al poliţiştilor de la rutieră, radarul cu laser "prinde" tot ce mişcă, de la 1.200 de metri distanţă. Aşa că şoferii nu mai au cum să scape de acest ochi vigilent. Vitezomanii de pe Autostrada Soarelui l-au testat pe pielea lor, ieri dimineaţă.
Timp de două ore, radarul minune a urmărit şoferii care apasă prea mult pedala de acceleraţie. Fiind o zi obişnuită a săptămânii, cu trafic mai lejer, şi sancţiunile au fost puţine. Doar zece şoferi au depăşit viteza legală, cea de 130 km/ h, dar nici unul nu a condus cu peste 170 km/ h, limita la care se suspendă permisul auto.
Aşa că, au primit câte o amendă în valoare de 450 de lei. "Avem un singur radar cu laser în România şi îl folosim doar pe autostrăzi. Nu poate fi detectat, iar probele lui sunt indubitabile.
Aparatul este atât de exact, încât cei care au contestat în instanţă amenzile date cu acesta au pierdut procesul fără discuţii", ne-a spus agent principal Florin Şucată, din cadrul Direcţiei Poliţiei Rutiere.
Poliţistul ne-a explicat cum funcţionează "bijuteria" lor şi câte ştie să facă. Spre deosebire de radarele obişnuite, care filmează autovehiculul doar din faţă, acesta are posibilitatea să se şi întoarcă după obiectiv. Astfel, nici motocicletele nu mai scapă uşor, chiar dacă au numărul de înmatriculare doar pe spate.
Ele pot fi filmate din toate părţile! În 2012, cu ajutorul acestui radar au fost aplicate 559 de sancţiuni şi au fost reţinute 53 de premise. Iar cea mai mare viteză înregistrată până acum este de 248 km/ h şi s-a întâmplat pe A1. În perioada 1 - 6 mai, radarul cu laser va fi pe A2 împreună cu alte şase aparate de depistare a vitezei.
Drumul spre mare va fi “dotat” cu 7 radare
Radarul cu laser este nedetectabil, în schimb el poate depista antiradarele. Aparatul, unic în România, oferă o acurateţe până la 1.200 de metri şi, spre deosebire de radarele vechi, se poate întoarce după obiectiv. Funcţionează automat sau manual, fix sau mobil.