Cum a apărut Dacia 2000, un lux pentru perioada comunistă. După ce i s-a stricat mașina, Nicolae Ceaușescu a cerut un model care să nu-l facă de rușine în vizitele oficiale
La începutul anilor ’80, Nicolae Ceaușescu a cerut ca toate instituțiile să folosească doar mașini românești. Liderul comunist renunțase la mărcile internaționale, în favoarea Daciilor 1300 și 1310, dar au apărut rapid probleme, așa că a avut nevoie de un model nou, mai puternic și sofisticat - Dacia 2000.

Într-o vizită la Scornicești, coloana oficială a lui Nicolae Ceaușescu, în care Dacia 1300 și-a demonstrat limitele, a rămas în pană pe drum. Supărat că risca să întârzie, liderul comunist a cerut un elicopter. Atunci și-a dat seama că are nevoie de o mașină mai puternică.
Cum renunțase deja la Mercedes, iar Securitatea la BMW-uri, soluția a fost crearea unui model românesc de lux, Dacia 2000, o mașină care să nu-l facă de rușine în vizitele oficiale din țară:
„Într-o toamnă, Ceauşescu a hotărât să facă o vizită la Scornicești, unde voia să-i decoreze pentru rezultatele obţinute, (…). Ceauşescu avea atunci Dacia 1310… Dacie făcută la Piteşti. După ce am trecut de Piteşti, am oprit undeva pe un câmp. Au venit elicopterele, ne-au luat şi ne-au dus până la Scorniceşti. Nu ne-am mai întors la Bucureşti cu maşinile Dacia, (…). Ideea a fost susţinută şi de ofiţerii de la securitate pentru că şi ei aveau acum tot Dacii”, a povestit profesorul Ştefan Bîrlea într-un interviu realizat în 2002, potrivit „Adevarul.ro”.
O mașină cu dotări de lux pentru standardele perioadei comuniste
Dacia 2000 a fost un model special, produs în serie limitată între 1979 și 1982, exclusiv pentru elita Partidului Comunist. Practic, era un Renault 20 TS asamblat în România, din piese aduse din Franța, și venea cu dotări de lux greu de găsit la vremea respectivă: geamuri electrice, aer condiționat, pilot automat, direcție asistată, sistem audio și chiar computer de bord, o raritate pentru mașinile românești din acei ani. De asemenea, modelul era disponibil doar în două culori: negru și albastru închis.
Dacia 2000 putea atinge o viteză maximă de 175 km/h, mult peste cele 120 km/h ale Daciilor 1300. Așa s-a ajuns ca Dacia 2000 să echipeze Comitetul Central și principalele instituții ale statului comunis, menționează publicația. Cu toate acestea, deși păreau mașini de top, întreținerea lor era complicată și costisitoare, iar astăzi sunt adevărate rarități.