Cum a fost găsit Coiful Dacic de la Coțofenești. Localnicii sunt revoltați: „Nu trebuia plimbat”
Coiful Dacic de la Coțofenești este una dintre cele mai valoroase descoperiri arheologice din România, dar povestea sa este de-a dreptul fascinantă, plină de întorsături și evenimente neașteptate.

De la o descoperire accidentală la o aventură tragică, istoria acestui artefact continuă să stârnească interes și controverse.
Descoperirea uimitoare
Totul a început într-o poiană ascunsă din satul prahovean Coțofenești, acum aproape 100 de ani. Potrivit localnicilor, o ploaie torențială a dezvăluit la rădăcina unui copac un obiect strălucitor.
Doi copii, care se aflau cu animalele la păscut, au fost primii care au dat peste acest artefact. Fără să înțeleg ce comoară aveau în față, copiii s-au jucat cu coiful, folosindu-l chiar și pentru a juca fotbal.
Gigi Popa, un localnic din Coțofenești, povestește: „N-au știut despre ce este vorba, l-au luat, s-au jucat cu el, fotbal, dădeau cu piciorul... copiii sunt inventivi, și l-au luat acasă. L-au dus la părinți, au văzut despre ce e vorba, dar nici părinții nu știau ce este.”
Artefactul a fost păstrat de familie într-un loc modest, pe o cotineață, până când un preot care vizita familia de Bobotează a observat coiful. Realizând că este din aur, acesta a anunțat autoritățile.
După ce a aflat despre valoarea obiectului, tatăl copiilor a decis să-l vândă unui negustor, obținând o sumă considerabilă pentru acea vreme.
Totuși, datorită implicării autorităților, coiful a fost recuperat și a intrat în patrimoniul statului român. A devenit o piesă simbol a tezaurului dacă și a fost admirat de-a lungul decadelor în muzee din țără și din străinătate.
Un destin controversat
De-a lungul timpului, coiful a fost expus în mai multe locuri, dar această alegere avea să conducă la un eveniment tragic.
În urmă cu doar patru zile, Coiful Dacic de la Coțofenești a fost furat din Muzeul Drents din Assen, Olanda. Expozitia, care includea alte trei brățări dacice, nu era bine păzită, iar hoții au reușit să fugă cu artefactele neprețuite. Până în acest moment, autoritățile nu i-au prins pe vinovați.
Localnicii din Coțofenești sunt revoltați și consideră că tezaurul nu ar fi trebuit scos din țară. „Era bine să fi rămas la locul lui. Nu trebuia plimbat. În România ar fi fost sub pază strictă. Acum, cine știe dacă-l mai vedem vreodată”, spune Gigi Popa, potrivit Digi24.
Tina Stan, o altă localnică, crede că furtul ar putea fi “la comandă”: „Tot noi, românii. Au pus la cale să-l scoată de aici, din țără. Poate Dumnezeu ni-l va aduce înapoi, să ne bucurăm de el.”
Pentru mulți, coiful este mai mult decât un artefact; el reprezintă o comoară a istoriei dacice și un simbol al identității românești. „Trebuia o pază sigură, să nu se fure. Pentru că au furat o avuție a țării”, adaugă Costică Mărăcineanu, localnic din Coțofenești.
Până când coiful va fi recuperat, povestea sa rămâne una captivantă, o combinație de descoperire accidentală, legendă locală și pierdere tragică. Rămâne de văzut dacă și cum acest artefact unic va reveni în posesia celor cărora le aparține de drept: poporul român.