Cum a reușit un român să fure bijuterii de 5 milioane de euro dintr-o bijuterie din Paris

Ultima actualizare:

    George Ploscaru a furat din Paris bijuterii de 5,2  milioane de euro, dar s-a lăudat la prieteni cu «vitejia» sa. Un amic l-a turnat şi românul a fost prins de poliţişti după ce încercase să vândă un inel
George Ploscaru a furat din Paris bijuterii de 5,2 milioane de euro, dar s-a lăudat la prieteni cu «vitejia» sa. Un amic l-a turnat şi românul a fost prins de poliţişti după ce încercase să vândă un inel

Un şerveţel făcut cocoloş, pus într-o trusă de scule, printre şurubelniţe, cleşti şi chei. Acolo, în centrala termică a unui apartament din Bucureşti, au găsit mascaţii inelul de 2 milioane de euro, una dintre cele patru bijuterii furate acum 17 zile de românul George Ploscaru, de la o bijuterie celebră din Paris.

”Sunt Mizrahi şi vreau să văd câteva bijuterii”. Aşa i-a abordat, cu 24 de ore înainte de Anul Nou, românul George Ploscaru, de 42 de ani, pe angajaţii magazinului din Paris al unui celebru lanţ de bijuterii din Elveţia, De Grisonogo. Ştia ce vrea, ştia ce să facă. Îmbrăcat într-un costum de firmă, cu un ceas Rolex scump, ţinut ostentativ pe mână, omul nostru a intrat ca la el acasă în magazin, imediat după deschiderea programului. S-a dat drept specialist gemolog, reprezentant al unui important om de afaceri din Israel, interesat de o casetă cu bijuterii. Aceasta conţinea două inele şi două diamante brute, totul evaluat la 5,2 milioane de euro. A fost poftit într-o cameră privată, unde să studieze în linişte piesele. A stat o vreme după care a ieşit şi a spus că nu este ceea ce caută. Când au vrut să pună caseta la loc, după câteva ore, salariaţii bijuteriei au avut un şoc: piesele erau înlocuite cu unele false, de duzină. 


    Acesta este sediul din capitala Franţei al firmei de bijuterii De Grisonogo, de unde Ploscaru a furat bijuteriile
Acesta este sediul din capitala Franţei al firmei de bijuterii De Grisonogo, de unde Ploscaru a furat bijuteriile

George Ploscaru a făcut ”jumate-jumate” prada cu doi sârbi, cei care îi vânduseră pontul. Imediat a plecat la Berlin, unde a reuşit să ”mărite” diamantul său unui om de afaceri evreu care a dat 700.000 de euro pe piatra neşlefuită. Inelul nu a reuşit să-l vândă şi a venit cu el acasă, în România, şi s-a stabilit la Ploieşti, la iubita lui. Bijuteria a ascuns-o la un prieten, vecin cu el într-un bloc din Bucureşti, unde avea domiciliul. Acesta ţinea bijuteria într-un şerveţel, într-o trusă de scule lângă centrala termică din apartament.

Disperat să scape de obiectul preţios şi să pună mâna pe bănet, hoţul român a dat sfoară în ţară că are un inel scump, de vânzare. Poliţia era deja pe urmele lui, anunţată de autorităţile franceze şi ajutată şi de mărturia unui român din Berlin, căruia Ploscaru i se confesase, dându-se mare cu fapta sa de ”vitejie”.


    Pe 14 ianuarie, românul a primit mandat de arestare pentru 30 de zile de la magistraţii prahoveni
Pe 14 ianuarie, românul a primit mandat de arestare pentru 30 de zile de la magistraţii prahoveni

Pe 12 ianuarie, Ploscaru s-a întâlnit în Hotelul Radisson Blue din Bucureşti cu doi belgieni şi un israelian pentru a vinde inelul, dar nu a reuşit să îi convingă să ofere preţul dorit, aşa că negocerile au fost sistate. Nu ştia cât valorează inelul şi voia să primească pe el măcar câteva sute de mii de euro. Pe fir intraseră însă deja poliţiştii care l-au săltat pe 13 ianuarie. În căutarea inelului, mascaţii au făcut şapte percheziţii la mai multe adrese din Bucureşti şi Ploieşti. Au adus chiar şi un medic, care i-a făcut un control amănunţit, inclusiv ginecologic, iubitei lui George Ploscaru.


    Poliţia a fost sesizată după câteva ore de la jaf, de un angajat al firmei de bijuterii
Poliţia a fost sesizată după câteva ore de la jaf, de un angajat al firmei de bijuterii

În seara zilei de 14 ianuarie, George Ploscaru a fost arestat preventiv în dosar pentru 30 de zile, pentru furt calificat şi constituire de grup infracţional organizat. Românul nu este un necunoscut pentru oamenii legii. El ar mai fi săvârşit furturi importante în mai multe state ale Uniunii Europene. Pentru prietenul său care a ”găzduit” inelul, a fost dispusă măsura preventivă a controlului judiciar, pentru tăinuire. De asemenea, faţă de încă şase persoane se efectuează cercetări pentru tăinuire, deoarece toţi sunt bănuiţi că ştiau ce ”trofeu” a adus Ploscaru din Franţa. Românul nostru va fi extrădat în Franţa, acolo unde poliţiştii îşi freacă mâinile de bucurie că au rezolvat dosarul furtului din ultima zi a anului.

Furturi celebre

Anvers, februarie 2003. Cel mai mare jaf de diamante din toate timpurile s-a petrecut în Belgia, la Anvers - una dintre capitalele mondiale ale diamantelor. Construcţia Centrului de Diamante din Anvers, una dintre cele mai securizate clădiri din lume, adăposteşte 160 de casete de valori în care brokerii de diamante îşi depozitează pietrele, în condiţii de maximă siguranţă, aşa cum s-a crezut. Numai că pe 16 februarie 2003, 123 din aceste casete au fost golite. Au dispărut diamante în valoare de peste 100 de milioane de dolari, care n-au fost găsite niciodată. 

simeon stalpnicul png

Cannes, iulie 2013. Bijuterii în valoare de 103 milioane de euro furate din Hotelul Carlton. Genţi cu inele, ceasuri şi cercei, toate încrustate cu pietre preţioase, au fost furate de un singur bărbat, înarmat cu un pistol automat. Potrivit autorităţilor franceze, citate de BBC, bijuteriile aparţineau casei de diamante Leviev, deţinută de miliardarul israelian Lev Leviev, propriatarul mallului AFI Palace Cotroceni din Bucureşti. Poliţia a bănuit iniţial că hold-up-ul este legat de recentele evadări din închisoare ale unor membri ai grupării criminale „Panterele Roz“, bandă celebră pentru furturi spectaculoase de bijuterii în lumea întreagă.

Cannes, mai 2015. Au furat în 5 miunte bijuterii de 17 milioane de euro. Spargerea a fost dată de 4 indivizi mascaţi şi înarmaţi, care au fugit cu bijuterii şi pietre preţioase în valoare de 17 milioane şi jumătate de euro. Lovitura a durat aproximativ 5 minute. Unul dintre bandiţi purta o mască de om bătrân şi avea la el un pistol cu care a ameninţat doi angajaţi şi un cumpărător care se aflau în magazin în momentul jafului. Cu el erau doi complici ale căror feţe erau acoperite cu eşarfe, iar al patrulea bandit stătea afară, păzind intrarea în magazin. În goana lor, bandiţii au pierdut o parte dintre ceasurile scumpe, acestea fiind recuperate ulterior de pe stradă.

August 2016. “Panterele Roz” prinse în Barcelona. Cinci hoţi din celebra bandă “Panterele roz” au fost capturaţi după ce tocmai spărseseră un magazin de bijuterii de pe Bulevardul Passeig de Gracia într-un minut. Se spune că ei au furat bijuterii de peste 330 de milioane de euro în urma a 380 de jafuri ce au zguduit Europa timp de şapte ani. Toţi cei cinci hoţi sunt sârbi de origine. Ei se foloseau de peruci, ochelari şi un pistol, inspirându-se după un film cu Peter Sellers. Poliţiştii spanioli i-au capturat după ce au primit un pont de la colegii germani. 

Hoţii români au ars tablouri de 200 milioane euro

simeon stalpnicul png

Şapte tablouri semnate de Pablo Picasso, Henri Matisse, Claude Monet, Paul Gauguin şi Lucian Freud, valorând circa 200 de milioane de euro, au fost furate din muzeul Kunsthal din Rotterdam în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012 de patru români. Hoţii români care au sustras cele şapte tablouri de mare valoare din Olanda au ajuns cu totul întâmplător la Muzeul Kunsthal din Rotterdam, iar operele de artă au fost transportate în România ascunse în perne. Radu Dogaru, Eugen Darie şi Alexandru Bitu, originari din judeţul Tulcea, se deplasau frecvent în Olanda, Belgia şi Luxemburg, unde se ocupau cu proxenetismul şi furturile din locuinţe, în grupul celor trei fiind inclus şi Adrian Procop. În octombrie 2012, ei s-au hotărât să caute bunuri de valoare mai mare, vizitând mai multe muzee şi au ajuns cu totul întâmplător la Muzeul Kunsthal. După mai multe vizite de “documentare”, au hotărât să dea spargerea în noaptea de 15 spre 16 octombrie. Radu Dogaru şi Adrian Procop au pătruns în muzeu printr-o uşă de urgenţă şi, în 2 minute şi 48 de secunde, au desprins din sistemul de prindere cele şapte tablouri. Cei doi hoţi au fost aşteptaţi de Eugen Darie cu o maşină, în timp ce Alexandru Bitu “supraveghea” operaţiunea dintr-o cafenea din apropiere. Sacoşele cu tablouri au fost transportate în portbagajul maşinii, hoţii fiind aproape să fie opriţi cu totul întâmplător de o patrulă a poliţiei. Ulterior, aflând de la televizor de impactul acţiunii lor, hoţii au decis să aducă tablourile în România. Operele de artă au fost scoase din ramă şi introduse în perne. Au revenit în România pe rute separate, cu maşină sau avionul, iar tablourile au fost aduse în ţară cu un autoturism condus de Eugen Darie, care a intrat fără probleme pe la vama Nădlac. Operele de artă au fost duse la casa mamei lui Radu Dogaru, în Tulcea, unde au fost îngropate în curtea unei case părăsite. După percheziţiile din 13 februarie, mama lui Dogaru le-a dezgropat şi le-a ars în soba locuinţei sale din Carcaliu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Stațiunea Borsec. Foto Statiunea Borsec
italia pixabay jpg
shutterstock 1113332 cuplu iubiti indragostiti restaurant mancare terasa jpeg
calorifer shutterstock jpeg
marcel bartic colind jpg
470151278 538188272547733 6261949949018933597 n jpg
 Sambuca di Sicilia FOTO Shutterstock
corvinul jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net